В Уманській районній лікарні відбувся семінар щодо порядку організації і проведення медичних оглядів

Дата: 18.01.2018 08:44
Кількість переглядів: 1484

Фото без опису

На виконання рішення Ради з безпеки життєдіяльності Уманської РДА за ініціативи фахівців Управління Держпраці у Черкаській області та керівництва Уманської районної лікарні 12 січня 2018 року відбувся семінар для інженерів з охорони праці підприємств району по питанню дотримання вимог законодавства про охорону праці та організації  проведення медичних оглядів.

Участь у цьому заході  взяли начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Олег Ярошевич,  завідувач сектору з питань праці Лариса Шнира,  фахівці Управління Держпраці у  Черкаській області: завідувач сектору нагляду в машинобудуванні та енергетиці  Микола Горошко, головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці  Руслана Зубрицька, завідувач сектору з питань експертизи умов праці  Галина Дяченко. Захід проведено за сприяння заступника головного лікаря з експертизи тимчасової непрацездатності Уманської районної лікарні Сергій Мотузенко, який опікується питаннями проведення медичних оглядів.

Відкриваючи семінар Микола Горошко наголосив на відповідальності посадових осіб за створення безпечних умов праці  відповідно до посадових обов’язків.Проведено аналіз нещасних випадків за 2017 рік в області та в Уманському районі. Запропоновано заходи по покращенню стану охорони праці на підприємствах Уманського району.

Під час виступу Русланою Зубрицькою особлива увага була приділена забезпеченню обов’язкового проходження медичних оглядів працівників відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я № 246 від 21.05.2007 року, роз’яснено порядок проходження попередніх та періодичних медичних оглядів та оформлення відповідної документації. Наголошено, що відповідно до ст. 169 Кодексу законів про працю України та ст. 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Акцентовано увагу на важливості проведення лабораторного контролю факторів виробничого середовища, наявних на підприємстві, та ознайомлено з періодичністю такого контролю, що вимагається нормативними документами.

На семінарі Галиною Дяченко порушено питання атестації робочих місць за умовами праці. Детально відпрацьоване питання визначення категорій працівників, які працюють в шкідливих умовах праці.

Фахівцем зазначено, що атестація робочих місць за умовами праці має проводитися на підприємствах, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров'я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

Звернуто увагу присутніх, що результати атестації є основою для вирішення питань надання пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення», інших пільг та компенсацій (щорічна додаткова відпустка, доплата працівникам за умови праці, скорочена тривалість робочого тижня, видача молока та інших рівноцінних продуктів тощо), а також розроблення і реалізації організаційних, технічних, економічних та соціальних заходів щодо покращання умов трудової діяльності.   

Періодичність атестації встановлюється підприємством у колективному договорі, але не рідше одного разу на 5 років.

В ході обговорень присутні мали можливість отримати відповіді на свої запитання, а також зразки необхідних документів. Представниками підприємств та організацій відмічено, що відкритість Держпраці, готовність фахівців надати консультаційну, інформаційну допомогу є реальною підтримкою підприємствам в спільному бажанні щодо дотримання вимог законодавства про охорону праці.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь