Щоб зима не застала зненацька

Дата: 06.09.2017 08:49
Кількість переглядів: 885

Фото без описуНадзвичайна ситуація, що сталася у районі внаслідок буревію 1 липня 2017 року, ще раз підкреслила важливість здійснення підготовки сил і засобів цивільного захисту до реагування, проведення профілактичних заходів, спрямованих на зменшення ризиків, запобігання збиткам.

У райдержадміністрації відбулося чергове засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій райдержадміністрації. Основним питанням для розгляду було підведення підсумків проходження осінньо-зимового періоду 2016-2017 та стан підготовки сил і засобів цивільного захисту, підприємств, установ та організацій до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 років.

На засіданні були заслухані доповіді керівного складу спеціалізованих служб цивільного захисту району, зокрема Уманських енергетичних мереж публічного акціонерного товариства „Черкасиобленерго”, філій „Уманська дорожньо-експлуатаційна дільниця”, „Уманський райавтодор” ДП „Черкаський облавтодор” ПАТ „Державна акціонерна кампанія „Автомобільні дороги України”, Уманської центральної районної лікарні, КЗ „Уманський районний центр первинної медико-санітарної допомоги”, Уманської станції швидкої медичної допомоги – філії обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської облради, Уманського районного відділення поліції Уманського відділу поліції ГУНП в Черкаській області, Уманського районного відділу УДСНС України у Черкаській області, структурних підрозділів райдержадміністрації – відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації, відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, сектору культури райдержадміністрації.

У районному бюджеті передбачено 268 тис. грн резервного фонду, що може використовуватись на запобігання виникненню та ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій. У районі розроблені цільові програми з підтримки галузі житлово-комунального господарства, цивільного захисту, що потребують виділення коштів.

Проблемними питаннями, як і у попередні роки, лишається фінансування з державного бюджету служб реагування на надзвичайні ситуації, забезпечення їх необхідною кількістю спеціальної техніки, запчастинами, пально-мастильними та посипними матеріалами.

На засіданні затверджено склад районного оперативного штабу із забезпечення безперебійної роботи об’єктів життєзабезпечення населення в осінньо-зимовий період, запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків.

За підсумками засідання, з урахуванням пропозицій членів комісії, було прийнято ряд рішень, спрямованих на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій під час проходження осінньо-зимового періоду.

Органам місцевого самоврядування необхідно організувати роботи з:

створення фінансових та матеріальних резервів на випадок надзвичайних ситуацій осінньо-зимового періоду;

обстеження територій на наявність та видалення в установленому законодавством порядку аварійних дерев,

обстеження стану гідроспоруд, розташованих у адмінмежах населених пунктів, стану мостів та полотна експлуатаційних доріг; забезпечити підтримання гідроспоруд у робочому стані, проведення заходів із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних із підтопленням територій населеного пункту, зменшення ризиків травмувань людей на мостах;

контролю за утриманням безпечного рівня води, недопущення несанкціонованих спусків води зі ставків без попереджень органів місцевого самоврядування та орендарів водойм, розташованих нижче за течією;

утримування місць для забору води пожежними авто у придатному для використання стані, у зимовий період обрубувати кригу для безперешкодного набирання води.

Місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій звертається до сільгоспвиробників району з проханням надавати допомогу органам місцевого самоврядування, шляховим організаціям у розчищенні від снігових заметів та посипанні доріг у населених пунктах району, під’їзних доріг до сіл.

Також комісія просить населення здійснити обрізку зелених насаджень, що ростуть уздовж ліній електропостачання, сприяти працівникам Уманських енергетичних мереж публічного акціонерного товариства „Черкасиобленерго” у виконанні таких робіт. Адже саме гілля дерев поблизу дротів може спричинити аварійну ситуацію з подальшим знеструмленням вулиць населених пунктів. Також необхідно здійснити підготовку водопровідно-каналізаційних систем житлових будинків до тривалих дощів та інтенсивного снігу. З цією метою необхідно провести огляд та очищення від сміття цих систем, обладнати водостоки для відведення від будівель та споруд талої та дощової води для попередження підтоплень будинків, надвірних споруд, погребів, та запобігти руйнуванню споруд.

 

Завідувач сектору з питань ЦЗ та ОР райдержадміністрації – секретар місцевої комісії
з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій

                                                                                                                        В.С.Сакал



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь