Районна програма «Турбота» в дії

Дата: 06.04.2018 09:19
Кількість переглядів: 724

Фото без описуМетою та завданням районної комплексної програми «Турбота» на 2014-2020 роки є поліпшення соціальної захищеності ветеранів війни та праці, осіб з інвалідністю, багатодітних родин, малозабезпечених сімей з дітьми та громадян, постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи.

В Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації перебуває на обліку 1237 ветеранів війни, 163 членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, 4616 дітей війни, 3555 ветеранів праці, 1674 осіб з інвалідністю, 338 багатодітних сімей, в яких виховується 1117 дітей, 1380 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.   

Всього на виконання районної комплексної програми «Турбота» у 2017 році спрямовано 3 млн 395,7 тис. грн з передбачених 3 млн 767,6 тис. грн.

На поліпшення соціально-побутового обслуговування ветеранів війни і праці, осіб з інвалідністю, громадян, постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи та одиноких непрацездатних громадян впродовж 2017 року спрямовано 2830,5 тис. грн.

Проведено обстеження матеріально-побутових умов проживання 400 осіб зазначених категорій та надано одноразову грошову допомогу з районного бюджету на загальну суму 162,7 тис. грн.

Соціальними робітниками територіального центру обслуговано 1212  підопічних, з них 441 особа - на платній основі, 326 з яких одинокі та одинокопроживаючі ветерани війни та інваліди.

У Рижавському стаціонарному відділенні територіального центру проживають 20 осіб, з них 3 ветерани війни. До державних будинків-інтернатів влаштовано впродовж року 8 осіб, до Рижавського стаціонарного відділення - 13 осіб, з них   1 - учасник війни.

На ремонт Рижавського стаціонарного відділення з районного бюджету направлено 50,0 тис. грн.

З районного бюджету на поліпшення соціально-побутового обслуговування пільгових категорій населення спрямовано кошти на:

-  компенсаційну виплату 112 фізичним особам по наданню соціальних послуг -255,2 тис. грн;

- щомісячну стипендію учасникам бойових дій, яким виповнилось 90 і більше років, особі, якій виповнилося 100 років та 2 сім’ям (батькам) загиблих воїнів Афганістану - 31,2 тис. грн;

- проведення загальнорайонних заходів - 29,3 тис. грн;

- фінансову підтримку діяльності громадських організацій району - 312,6 тис. грн;

- пільговий проїзд громадянам автобусами на приміських маршрутах -1351,1 тис. грн;

- пільговий проїзд залізничним транспортом - 26,5 тис. грн;

- знижку по встановленню телефону та оплату за користування телефоном -32,1 тис. грн;

- відшкодування постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС вартості проїзду міжміським  транспортом – 1,7 тис. грн;

- одноразову грошову допомогу на часткове відшкодування постраждалим внаслідок стихійного лиха 410 громадянам району – 291,6 тис. грн;

- одноразову грошову допомогу на дороговартісне лікування  – 100,0 тис. грн.

Волонтерський рух в районі діє за напрямом ”Молодь-пенсіонеру” та „Пенсіонер-пенсіонеру”. У волонтерському русі „Молодь-пенсіонеру” беруть участь 657 учнів, що згуртовані у 42 волонтерських загонах району. Учнями сіл Рижавка та Колодисте встановлено шефство над 20 мешканцями Рижавського стаціонарного відділення. У волонтерському русі „Пенсіонер-пенсіонеру” участь беруть 69 пенсіонерів різного віку, які надали соціальних послуг 73  пенсіонерам. Впродовж 2017 року надано допомогу підопічним Рижавського стаціонарного відділення на суму 117,3 тис. грн.

На медичне обслуговування та оздоровлення з районного бюджету спрямовано 137,3 тис. грн, зокрема в стаціонарах Уманської ЦРЛ на харчування ветеранів за 2017 рік використано 15,6 тис. грн, витрати на медикаменти за 2017 рік становили 12,3 тис. грн, зубопротезовано 19 ветеранів на загальну суму 30,0 тис. грн, на безкоштовні рецепти для ветеранів війни використано 35,3 тис. грн.

До обласного госпіталю для інвалідів війни направлено 94 ветерани війни, в республіканський центр для реабілітації інвалідів - 4 ветерани, в санаторій «Лісова поляна» - 3 ветерани війни. Оздоровлено 2 дітей з інвалідністю в санаторії «Сосновий бір».

Санаторно-курортними путівками забезпечено 73 особи, з них за рахунок місцевого бюджету 13 осіб різних категорій на загальну суму 69,1 тис. грн. Компенсацію замість санаторно-курортної путівки отримали 12 інвалідів війни та особи з інвалідністю на суму 4,3 тис. грн.

В 2017 році медичну реабілітацію в Центрі соціальної реабілітації «Пролісок» та в Реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради пройшли 6 дітей з інвалідністю та 3 особи з інвалідністю на загальну суму 14,8 тис. грн.

Надано одноразову грошову компенсацію за проходження курсу реабілітації 2 дітей з інвалідністю з діагнозом ДЦП в реабілітаційних установах України на загальну суму 19,2 тис. грн.

У закладах освіти Уманського району навчаються 56 дітей, які мають статус дітей з інвалідністю, з них: 9 навчаються за індивідуальною формою навчання, 4 – за інклюзивною формою навчання, 43 - на загальних підставах.

В 2017 році статус безробітного мали 65 осіб з інвалідністю, які отримували виплати матеріального забезпечення по безробіттю та послуги з працевлаштування, з них 23 - працевлаштовані, 5 - приймали участь у тимчасових роботах, 5 - проходили професійне навчання. Станом на 01.01.2018 перебувало на обліку  в центрі зайнятості 21 безробітних осіб з інвалідністю.

В районі проживає 76 осіб з інвалідністю І та ІІ групи, які мають вади зору та 146 дітей – інвалідів до 18 років. Для забезпечення пільг на електроенергію, газопостачання та абонплату за користування телефоном 31 особи з інвалідністю з вадами зору І та ІІ груп та пільг на електроенергію 37 сімей, в яких проживають діти з інвалідністю з районного бюджету спрямовано 51,5 тис. грн.

На базі територіального центру у 6 селах району працюють  відділення денного перебування, які надають послугу соціальної адаптації. Протягом року надані послуги 847 особам. Відділенням денного перебування постійно проводяться заходи до державних та пам’ятних дат.

До занять у гуртках закладів позашкільної освіти залучено 10 учнів осіб з інвалідністю.

До Міжнародного Дня інвалідів на базі Уманського державного педагогічного університету відбувся ІV фестиваль творчості дітей «Рівні між собою ми, будемо разом я і ти», в якому взяли участь 10 творчих дітей з інвалідністю району.

При музейних закладах району утворено клуби любителів краєзнавства, які проводять краєзнавчі уроки та краєзнавчі години для відвідувачів, в тому числі для ветеранів війни та праці, осіб з інвалідністю. Ветерани та особи з інвалідністю безкоштовно відвідують музейні заклади району та культурно-мистецькі заходи, які проводяться аматорськими художніми колективами району, в яких вони приймають активну участь.

Постійно проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо виплати державних допомог, субсидій, пільг, компенсацій та пенсійної реформи у громадській приймальні управління, через місцеве радіомовлення, на офіційному веб-сайті райдержадміністрації, в «Уманській зорі».

В районі налічується 63 сім’ї, які потрапили у складні життєві обставини, в яких виховується 169 дітей. Спеціалістами центру здійснюються виїзди в сім'ї зазначених категорій з метою проведення оцінок потреб сімей, в результаті чого 16 сімей, в яких виховується 62 дітей були взяті під соціальний супровід працівників центру.

У ході соціального супроводу поліпшено умови проживання у 10-ти сім'ях; надано допомогу одягом та дитячими іграшками для 7 сімей, шкільним приладдям 3 дітям-першокласникам, сприяли в оздоровленні 6 дітей із 2 сімей,  4 сім'ям надано допомогу у оформленні соціальних виплат, знято із соціального супроводу 10  сімей, в яких виховується 38 дітей. Станом на 01.01.2018 року під соціальним супроводом центру перебувало  8 сімей, у яких виховується 26 дітей.

Впродовж 2017 року було проведено ряд заходів для дітей соціально-незахищених категорій, а саме: «Здрастуй, літо!», з нагоди відзначення 1 червня - Дня захисту дітей,  «В школу – з радістю!», «Діди Морози-волонтери».

До Дня Святого Миколая було вручено  подарунки 60 дітям із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, до Міжнародного Дня осіб з інвалідністю було вручено подарунки 50 дітям, в т. ч. 15 дітям з діагнозом  ДЦП.

Питання соціального захисту ветеранів війни та праці, осіб з інвалідністю, багатодітних родин, малозабезпечених сімей з дітьми та громадян, постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи знаходиться на постійному контролі в районній державній адміністрації, органах виконавчої влади та структурних підрозділах райдержадміністрації.

Начальник управління праці та

соціального захисту населення райдержадміністрації                                                                                            О.Я. Ярошевич


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь