Забезпечення житлом учасників антитерористичної операції

Дата: 02.08.2017 09:31
Кількість переглядів: 1882

Фото без описуЗабезпечення житлом учасників антитерористичної операції (АТО) та їх родин на сьогоднішній день є важливим питанням.

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій (статті 5, 6) надається така пільга як першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов. Учасниками бойових дій визнаються зокрема особи, що брали безпосередню участь в антитерористичній операції,забезпеченні її проведення.

Розподіл і надання житлових приміщень здійснюється згідно з Житловим кодексом Української РСР (далі – Кодекс) та Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм житлових приміщень в Українській РСР, затвердженими постановою Ради Міністрів УРСР та Укрпрофради від 11.12.1984 № 470 і відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування.

Статтею 34 Кодексу визначенопідстави для визнання громадян такими, що потребують поліпшення житлових умов.

Потребуючими поліпшення житлових умов визнаються громадяни:

- які забезпечені жилою площею нижче за рівень, що визначається виконавчим комітетом обласної Ради народних депутатів разом з радами профспілок;

- які проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;

- які хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі або в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;

- які проживають за договором піднайму жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду;

- які проживають не менше 5 років за договором найму (оренди) в будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності;

- які проживають у гуртожитках;

- які проживають в одній кімнаті по дві і більше сім’ї, незалежно від родинних відносин, або особи різної статі старші за 9 років, крім подружжя (в тому числі якщо займане ними жиле приміщення складається більш як з однієї кімнати).

Рішення щодо взяття на квартирний облік повинно бути винесене у місячний строк з дня подання громадянином необхідних документів.

Громадяни, які перебувають на квартирному обліку проходять щорічну перереєстрацію, в ході якої перевіряються їх облікові дані.

Відповідно до статей 45 та 46 Кодексу визначено громадян, яким у першу чергу надаються жилі приміщення та поза чергою.

Першочергове надання житла учаснику АТО та його сім’ї можливе за умови перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, наявності документа, що підтверджує пільгу (посвідчення учасника бойових дій.

Рішенням сесії районної ради від 22.03.2016 року № 6-11/VІІ прийнята районна програма забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом у 2016–2020 роках.

Районна програма забезпечення учасників АТО та членів їх сімей житлом у 2016–2020 роках спрямована на поступове розв’язання гострої проблеми забезпечення житлом учасників антитерористичної операції та членів їх сімей шляхом надання пільгових довготермінових кредитів учасникам АТО та членам їх сімей на будівництво та придбання житла.

Основні умови Програми передбачають наступне:

відсоткова ставка за користування пільговим кредитом у національній валюті становить орієнтовно 3 відсотки річних від суми зобов’язань за кредитом;

індекс інфляції на суму зобов’язань за кредитом не нараховується;

комісійні збори з позичальника за оформлення і супроводження кредитного договору не збираються;

оплата першого внеску в розмірі 20% вартості житла здійснюється за рахунок бюджетних коштів шляхом надання безповоротної фінансової допомоги позичальнику.

Право на отримання кредиту мають учасники АТО та члени їх сімей, які проживають в районі та згідно із законодавством визнані такими, що потребують поліпшення житлових умов.

Кредит надається учасникам АТО та членам їх сімей лише один раз на будівництво та придбання житла терміном до 30 років. 

Розмір кредиту на будівництво та придбання житла визначається Черкаським регіональним управлінням Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву», виходячи з норми 21 кв. метр загальної площі житла на одного члена сім'ї та додатково 20 кв. метрів на сім'ю (далі – нормативна площа), вартості будівництва або придбання житла за цінами, що діють на час укладення кредитного договору без урахування першого внеску позичальника. При цьому розрахункова вартість 1 кв. метра загальної площі житла визначається найменшою між експертною оцінкою та ціною забудовника (продавця). 

У разі перевищення нормативної площі житла, що будується або буде придбано, кандидат за власний рахунок сплачує вартість понаднормативної площі.

Термін використання кредитних коштів на будівництво житла обумовлюється у кредитному договорі. 

Погашення кредиту, наданого на будівництво та придбання житла, і сплата відсотків за користування ним здійснюється позичальником щомісяця починаючи з дати зарахування коштів кредиту на рахунок позичальника в банку-агенті в разі придбання житла, а в разі будівництва з моменту введення в експлуатацію збудованого житла. Платежі з погашення кредиту та сплата відсотків за користування ним вносяться в порядку, визначеному кредитним договором.

За більш детальною інформацією просимо звертатися до управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації за адресою: м. Умань, вул. Залізняка 2а, каб. 320 або за тел. 3 21 56. 

За інформацією управління праці та

соціального захисту населення райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь