Колегія Уманської РДА розглянула актуальні питання життєдіяльності району

Дата: 06.06.2019 09:44
Кількість переглядів: 728

4 червня відбулося чергове засідання колегії Уманської районної державної адміністрації, яку провів голова райдержадміністрації Євгеній Данченко. Участь у ньому взяли голова Уманської районної ради Оксана Супрунець, сільські (селищний) голови, голови ОТГ, старости населених пунктів, керівники сільськогосподарських підприємств та торгівельних закладів, представники громадськості.

Фото без опису

На порядок денний виносилося 3 основних питання:

  1. Про результати роботи міжвідомчої комісії райдержадміністрації з питань протидії корупції, детінізації виплати заробітної плати при Уманській райдержадміністрації.
  2. Про результати роботи робочої групи по обстеженню та ефективному використанню земельних ресурсів Уманського району.
  3. Про стан торгівельного обслуговування населення району.

По першому питанню було заслухано заступника начальника фінансового управління райдержадміністрації Людмилу Матушевську. Вона повідомила про результати проведених засідань міжвідомчої комісії за 2017-2018 роки, та 5 місяців поточного року. Зокрема, Людмила Петрівна озвучила, що у 2018 році проведено 4 засідання комісії, на які було запрошено 67 керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств та приватних підприємців району. З них прибули на комісію 26 керівників. Додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб склали 677 тис. грн. Станом на 1 червня 2019 проведено 3 засідання. Із 46 керівників, яких було запрошено, з’явилися лише 12. Додаткові надходження податку на доходи фізичних осіб склали 26 тис. грн.

За результатами проведених засідань міжвідомчої комісії надавались  звернення до Головного управління Держпраці у Черкаській області, з метою перевірки тих підприємств, по яких виявлені порушення чинного законодавства про працю.

Про результати цих перевірок у 2019 році доповів головний державний інспектор Ростислав Проценко, адже лише Державна інспекція праці має право здійснювати перевірки та накладати штрафні санкції за порушення трудового законодавства. Він повідомив, що протягом січня-травня 2019 року інспекторами праці в Уманському районі проведено 35 заходів контролю. За результатами перевірок посадовим особам суб’єктів господарювання внесено 15 приписів на усунення виявлених порушень. Окрім того, складено та передано до суду 6 протоколів про притягнення до адміністративної відповідальності керівників суб’єктів господарювання, які порушують законодавство про працю. Головними державними інспекторами у 2019 році внесено 44 подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб підприємств, організацій та установ. Нині найбільш ризикові випадки порушення законодавства про працю трапляються в сільському господарстві, транспортному перевезенні, будівництві та торгівлі, де найбільша кількість неоформлених працівників та виплачується заробітна плата в «конвертах».

Аби зосередити додаткову увагу на важливості ведення обліку та використання земельних ресурсів на території Уманського району, на колегії цього дня також було заслухано інформацію про стан функціонування робочої групи з обстеження та ефективного використання земельних ресурсів. Її надала начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Валентина Мовчанюк.

З метою проведення в межах повноважень обстеження земельних ділянок сільськогосподарського призначення робочою групою у 2018 році здійснено 14 виїздів у 12 сільських рад. Під час виїздів обстежувалося використання земель державної власності, земельних ділянок, які обробляються одноосібно, земельних ділянок під господарськими будівлями та дворами, а також сіножаті та пасовища.

Комісією виявлено, що в районі існує 143,7 га земель державної власності, які використовуються без документів (самовільне зайняття); 103,9 га земель державної власності не використовується; 65,2 га земель державної власності (сади та пасовища) використовуються орендарями як рілля; 294 га земель приватної власності для особистого селянського господарства, які використовуються для товарного сільськогосподарського виробництва без відповідного декларування доходів та 20 га земель приватної власності, які використовуються без договорів оренди.

В результаті проведеної роботи до оподаткування додатково залучено 526 га ріллі, державним інспектором Головного управління Держгеокадастру накладено штрафні санкції на порушників земельного законодавства за самовільне зайняття земельних ділянок, відхилення від проектів землеустрою та нараховується шкода внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок.

В травні 2019 року вже здійснено 2 виїзди у 3 сільські ради – Вільшана Слобідка, Коржова і Степківка.

Також цього дня на засіданні колегії було розглянуто ще одне не менш важливе питання, що стосувалося стану торгівельного забезпечення на території сіл району. Як повідомила начальник відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації Тетяна Солом’яна, протягом 29-31 травня 2019 року робочою групою  райдержадміністрації  з обстеження торгівельних закладів району було перевірено 84 заклади торгівлі у 38 населених пунктах району.

Недоліком торгівельного обслуговування населення району є те, що в більшості випадків підприємці не обізнані з основними вимогами чинного законодавства щодо регулювання діяльності у сфері роздрібної торгівлі, в результаті чого порушуються санітарні вимоги, відсутні цінники на товари, порушуються терміни та умови реалізації товарів, в окремих торгівельних закладах відсутні вивіски, розпорядок роботи та куточок споживача. У зв’язку з відсутністю підсобних приміщень, торгові зали підприємств захаращені товаром та порожньою тарою, що негативно відображається на культурі торгівельного обслуговування населення.

Співдопровідачем по цьому питанню була начальник Уманського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Лариса Качанова. Вона довела до відома всіх присутніх інформацію про дотримання законодавства в сфері безпечності харчових продуктів.

Підводячи підсумки роботи колегії, голова Уманської РДА Євгеній Данченко відмітив, що питання, які були розглянуті на засіданні, є досить нагальними і, передусім, мають контролюватися головами сільських рад. «Перегляньте свою роботу в селах та націльте зусилля на те, щоб були реальні зміни», – наголосив очільник району.

По всіх питаннях колегія прийняла відповідні рішення та надала ряд доручень, спрямованих на вирішення піднятих проблем.

 

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь