Великдень у бібліотеках району

Дата: 10.04.2018 09:44
Кількість переглядів: 726

Є багато свят, які люблять зустрічати українці. Але одним з головних є Великдень. Це світле і добре свято несе з собою віру, надію і любов.  Один із символів Великодня, який символізує нове життя і відродження – яйце.

Фото без описуТрадиція виготовляти Великодні писанки та крашанки сягає ще дохристиянських часів. Християнство вклало в обряди й символи новий зміст, і розмальоване яєчко стало символом свята Воскресіння Ісуса Христа, торжества віри, правди.

За дохристиянськими віруваннями наших предків,  Всесвіт “народився” з яйця. Саме воно, дивовижне яйце-райце, досі виступає у народних казках як символ народження життя, плодючості та всіляких щедрот.  Воно стало тим амулетом, за допомогою якого особа хотіла привернути до себе (чи до когось) добрі сили й відвернути злі. Саме тому на писанках зображали змістові древні символи і магічні знаки. Вони утвердилися і передавались від покоління до покоління. Подекуди й нині можна ще зустріти найстаріший орнамент на писанці.

Але час уніс свої корективи. Християнство затерло давні знаки, надавши їм нового змісту.

Ознайомленню зі значенням символів та кольорів великодніх писанок та крашанок сприяли години духовності, етнографічні години, уроки народознавства та краєзнавства під назвами «В небі в зоряній безодні линуть дзвони Великодні», «Верба красна розцвітає про Великдень сповіщає», «Любові й миру вірна берегиня – писанка!»,  проведені в районній бібліотеці та сільських бібліотеках - філіях.

Напередодні свята в районній бібліотеці для дітей та сільських бібліотеках – філіях проведено майстер – класи та креатив – лабораторії «Писанка – мальованка з любов’ю подарована» з читачами – гуртківцями по виготовленню великодніх крашанок різноманітними техніками: розпис фарбами, декупаж,  тощо.

За інформацією Уманської РЦБ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь