На Уманщині обговорили проблемні питання щодо запобігання розповсюдження африканської чуми свиней та інших інфекційних захворювань тварин

Дата: 28.07.2017 16:45
Кількість переглядів: 859

Фото без описуСьогодні в Україні, як і в усьому світі, дуже гостро постає проблема боротьби з інфекційними хворобами тварин, а саме африканської чуми свиней. Це спричинено різким розповсюдженням її спалахів в останні роки та підвищенням смертності тварин. З приводу цього питання, 27 липня на Уманщині, за ініціативи Черкаської обласної державної адміністрації та підтримки районної влади, відбулася кущова нарада щодо запобігання розповсюдження африканської чуми свиней та інших інфекційних захворювань тварин.

Участь в її роботі взяли начальник управління агропромислового розвитку Черкаської обласної державної адміністрації Ігор Колодка, керівник апарату районної державної адміністрації Наталія Сиротюк, в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в м. Умань Олег Кітов, медіа-експерт проекту ФАО Олександр Рєвнівцев, національний консультант ФАО, віце-президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, фахівці з питань тваринництва управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, начальники управлінь Держпродспоживслужби в районах, керівники районних державних лікарень ветеринарної медицини, секретарі сільських та селищної рад району, керівники мисливських господарств, керівники та фахівці господарств району та області, які займаються розведенням свиней.

Начальник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка акцентував увагу всіх присутніх на важливості вирішення даної проблеми, оскільки вона становить серйозну загрозу не лише для розвитку галузі свинарства, а й для іншої продукції сільського господарства, яка сьогодні йде на експорт.

Враховуючи аграрний вектор розвитку України, Ігор Леонідович відмітив важливу роль експортної продукції у формуванні валютних надходжень країни та Черкаської області зокрема. Так, за перше півріччя 2017 року сальдо зовнішньої торгівлі України аграрною продукцією зросло на 28%. При цьому, доходи від експорту становили 8,7 млрд дол. США. Частка експорту аграрної продукції в загальній структурі експорту України збільшилася на 42%.

Водночас, по Черкаській області експорт товарів за п’ять місяців поточного року становив 235 млн дол., а імпорт – 160 млн дол. Порівняно з 2016 роком експорт збільшився в 1,5 рази. Основу товарної структури експорту області склали продукти агропромислового комплексу (78%). Тому, «якщо сьогодні не зробити все можливе задля вирішення даної проблеми, то аграрний сектор може потрапити у такий колапс, з якого вибиратися буде надзвичайно важко», – підкреслив посадовець.

Про ветеринарні заходи щодо забезпечення благополучного епізоотичного стану господарств Уманського району повідомив в.о. начальника управління Держпродспоживслужби в м. Умань Олег Кітов. Зокрема, він відмітив, що сьогодні на Уманщині функціонують 17 свиногосподарств, в яких утримується 13543 голів свиней. Олегом Петровичем акцентовано увагу на здійснення належних організаційних заходів щодо недопущення занесення та розповсюдження вірусу АЧС на територію району. Дане питання має бути на особливому розгляді та контролі, як спеціалістів Держпродспоживслужби, сільськогосподарських підприємств, які займаються свинарством, так і виконавчих комітетів сільських рад. На належному рівні має проводитися просвітницька робота серед сільських жителів.

Поряд з цим, медіа-експерт проекту ФАО (Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН) в Україні Олександр Рєвнівцев надав корисну та вичерпну інформацію про вірус африканської чуми свиней, сучасний стан та загрози його поширення, необхідні заходи щодо недопущення виникнення цієї хвороби у сільгосппідприємствах та у приватних господарствах, та першочергові самостійні дії з локалізації вогнища АЧС.

Зокрема, Олександр Борисович зазначив, що в рамках другого етапу проекту ФАО, що реалізується в нашій країні, Європейський банк реконструкції та розвитку в цьому році вже інвестував 400 тис. євро на закупівлю ПЛР приладів, що дають можливість зі 100% точністю визначати наявність вірусу у свиней.

З 2012 року на Черкащині зареєсторовано 9 випадків АЧС, в той час як по Україні вже 237. При цьому втрати через вилучення свиней в особистих селянських господарствах, внаслідок карантинних заходів, з 2012 року становили 14 млн грн, а у спеціалізованих свинарських господарствах – 200 млн грн.

В Україні виявлено вірус АЧС генотипу ІІ, що має вищий ступінь смертності порівняно з генотипом I. «Якщо його вчасно не зупинити, – він здатний знищити весь свинарський комплекс», – зазначається у доповіді національного експерта.

Тому, враховуючи важливість прийняття оперативних та ефективних рішень при здійсненні заходів профілактики та контролю, консультант ФАО, віце-президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко поінформувала присутніх про методи боротьби з африканською чумою свиней, які розробляються та будуть викладені в новій редакції Інструкції щодо боротьби та профілактики африканської чуми в домогосподарствах населення та свиногосподарських комплексах, та про відповідні заходи уряду.

Проведення даної наради пройшло конструктивно та виважено, адже виконання вже зараз необхідної роботи у цьому напрямі не лише убезпечить жителів району та області від негативних наслідків, а й допоможе уникнути збитків від загибелі тварин у майбутньому.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь