Якщо у вас - гіпертонія

Дата: 22.09.2017 10:14
Кількість переглядів: 9546

Фото без описуГіпертонія – це стан організму людини, при якому спостерігається високий кров’яний тиск. Аби зрозуміти явище гіпертонії, варто знати, що таке кров’яний тиск та наскільки від його стабільності залежить здоров’я людини.

Артеріальний тиск має два показники – верхній та нижній, наприклад 120/80. Перше число (в даному випадку 120) – це Ваш систолічний тиск. Він вимірює силу крові по стінках артерій, тобто те, як кров перекачується з серця до іншої частини тіла. Друге число (в даному випадку 80) – це діастолічний тиск. Він вимірює силу крові по стінках артерій між ударами серця.

Високий артеріальний тиск – це безмовний вбивця. Багато пацієнтів, що страждають гіпертонією не скаржаться на погане самопочуття, не відзначають симптомів, які говорять про підвищений артеріальний тиск до тих пір, поки гіпертонічна хвороба не вразить життєвоважливі органи: серце, мозок, легені, нирки, судини та ін. системи організму.

Гіпертонічна хвороба є найбільш поширеним захворюванням. В Україні на артеріальну гіпертензію страждають майже 13 млн. людей. Серед осіб з підвищеним АТ знають про наявність у них артеріальної гіпертензії 62%. З них лікуються лише 23,3 %, причому ефективно – 12,8%. В осіб з високим АТ у 3-4 рази частіше розвивається ішемічна хвороба серця і в 7 разів частіше відбувається порушення мозкового кровообігу.

Причини гіпертонії:

1. Як і у більшості захворювань, генетичні чинники відіграють свою роль. Спадковість при гіпертонії – одна з можливих причин.

2. Надмірна вага, дієта та стрес – також збільшують ризик розвитку гіпертонічної хвороби.

3. Шкідливі звички – вживання алкоголю та куріння, а також зловживання цукром, сіллю та кавою.

4. Хвороби нирок, гіподинамія – порушення функцій організму, спричинене зниженням або обмеженням рухової активності. Саме гіподинамія серйозно впливає на серцево-судинну систему, від неї знижується тонус судин та слабшає сила скорочень серця. А як наслідок – гіпертонія.

5. Постійне розумове перенапруження також негативно впливає на організм та сприяє розвитку гіпертонії. Тож навіть якщо Ви багато працюєте – знайдіть час на відпочинок.

6. Ті, хто протягом життя мав певні черепно-мозкові травми, також потрапляють у групу ризику занедужати на гіпертонію.

Поняття артеріальна гіпертензія об’єднує як есенціальну (первинну, яка виявляється у 95% хворих), так і симптоматичну (вторинну) артеріальну гіпертензію. Есенціальну гіпертензію традиційно називають гіпертонічною хворобою. Есенціальну артеріальну гіпертензію треба відрізняти від симптоматичної, коли підвищення АТ є тільки симптомом різних захворювань. Вторинні артеріальні гіпертензії відрізняються від гіпертонічної хвороби етіологією, патогенезом і клінічним перебігом.

Клінічні прояви

Клінічні прояви гіпертонії не мають певної симптоматики. Хворі багато років можуть навіть не здогадуватися про те, яку хворобу вони мають у себе. Вони будуть відчувати високий життєвий тонус. Хоча іноді у них все-таки можуть бути напади нудоти, слабкості, місцями з запамороченнями. Але, як правило, ці люди вважають, що це від перевтоми. Скарги виникають тоді, коли уражаються, як їх називають, органи - мішені. Це такі органи, які найбільш чутливі до перепадів артеріального тиску. Виникнення у людини головного болю і запаморочення, шуму в голові, зниження працездатності та пам'яті вказує на початкові зміни мозкового кровопостачання. Пізніше приєднуються двоїння в очах, миготіння мушок перед очима, слабкість, утруднення дихання, оніміння рук і ніг, але на початковому рівні ці зміни кровопостачання носять зворотній характер.

Діагностика гіпертонії

Перш ніж поставити діагноз «Гіпертонія», лікар здійснює три незалежних вимірювання артеріального тиску і реєструє найвищі показники. Після чого проводиться огляд та опитування хворого на виявлення схильності, спадкових факторів, способу життя, наявності хронічних захворювань та ін.

Наступний етап діагностики полягає в проведенні лабораторних досліджень – визначення рівня глюкози в крові, ЕКГ, загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, УЗД внутрішніх органів з метою визначення порушення їх функціонування, дослідження очного дна. На основі аналізів, лікар може встановити точний діагноз і призначити адекватне лікування.

При підозрі на симптоматичну артеріальну гіпертензію проводять допоміжнідослідження.

У сімейній амбулаторії чи в фельдшерсько-акушерському пункті медики перевірять Ваш кров’яний тиск. Якщо він виявиться високим – може знадобитись повторна перевірка під час звичного робочого дня, аби встановити чи є це регулярним явищем, чи – одиночним. Відтак, сімейний лікар навчить Вас самостійно і правильно вимірювати артеріальний тиск у домашніх умовах. Згодом Вам доведеться прийти на огляд до сімейного лікаря ще раз, аби проаналізувати та обговорити Ваші спостереження.

Лікування гіпертонії

Розділяють два методи лікування гіпертонії: медикаментозне та немедикаментозне лікування.

Немедикаментозні заходи:

1.Дієта (обмеження кухонної солі до 4-6 г/добу, алкоголю, тваринних жирів).

2.Зменшення маси тіла.

3.Відмова від тютюнопаління.

4.Динамічне фізичне навантаження.

5.Фітотерапія, голкорефлексотерапія, психотерапія, аутотренінг.

Немедикаментозна терапія, або модифікація стилю життя, означає: зменшення маси тілаза наявності ожиріння; зменшення вживання алкоголю; регулярне виконання фізичних вправ (динамічних), відмова від фізичних навантажень ізометричного типу; обмеження вживання кухонної солі (до 6г/добу); достатнє вживання калію, кальцію та магнію; повна відмова від паління; зменшення вживання насичених жирів та холестерину; організація здорового побуту, відпочинку і нормальної трудової діяльності звиключенням чинників, які травмують психіку; нормалізація сну; припинення вживання ліків, які підвищують АТ: гормональних контрацептивних засобів, нестероїдних протизапальних препаратів, глюко- і мінералокортикоїдів, анаболічних, адрсноміметичних засобів, трициклічнихантидепресантів, інгібіторів моноамінооксидази, продуктів, що містятьсвинець, кадмій, талій.

Медикаментозне лікування:

Метою медикаментозної терапії є зниження артеріального тиску, а саме усунення причини цього стану судин. На початку лікування доречна моно-і комбінована терапія. При її неефективності застосовують низькі дози комбінацій антигипертензиваних препаратів.

І основне – ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.Тільки лікар може призначити правильні засоби лікування гіпертонії після правильно проведеного обстеження.В цілому, гіпертонія хоч і не є повністю виліковною, але можна з упевненістю сказати, що в злагодженій роботі пацієнта й сімейного лікаря можна досягти хороших результатів у лікуванні. Добитися стійкого поліпшення стану судинної системи та роботи серця, поліпшити рівень холестерину в крові, що також сприятиме полегшенню стану пацієнта. Дотримання всіх вказівок і рекомендацій лікаря допоможе хворому позбутися багатьох симптомів, які може викликати ця підступна хвороба. Бережіть своє здоров'я та здоров'я близьких вам людей!

Матеріали надані

КЗ «Уманський районний центр ПМСД» Уманської РР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь