Як обрати сімейного лікаря

Дата: 21.03.2018 10:48
Кількість переглядів: 6564

Зовсім скоро медична допомога не буде прив’язана до місця прописки, проживання. Кожен українець може вибрати терапевта, педіатра або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі, а гроші за ваше медичне обслуговування заплатить держава.

Фото без описуПоки кампанія з вибору лікаря (процес вибору лікаря і укладення договорів) триває у пілотному режимі. Початок національної кампанії -

1 квітня 2018 року.

КРОК ПЕРШИЙ – ВИЗНАЧІТЬСЯ З ЛІКАРЕМ

Найпростіший варіант – ви знаєте хорошого лікаря, обслуговувались у нього і залишились задоволені результатами. Якщо ж такого лікаря ви поки не знайшли, поцікавтеся у родичів, сусідів, друзів, колег – можливо, у них був позитивний досвід у амбулаторії сімейної медицини або поліклініці, яка підходить вам географічно. 

Ви також можете звернутись у будь-який медичний заклад і познайомитись з лікарями. Інформацію про них можна отримати безпосередньо в реєстратурі.

Пам’ятайте, що зараз ви не мусите звертатись до лікаря «строго за пропискою» - можете обрати лікаря, який працює біля вашого дому, роботи тощо.

Знайомимо вас з лікарями Уманського району, аби ви змогли зорієнтуватись у своєму виборі при укладанні декларацій.

  1. Новаківський Олександр Борисович, – головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги, сімейний лікар Уманської амбулаторії (1 поверх поліклінічного відділення Уманської райлікарні). Загальний стаж роботи 32 роки. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  2. Горенко Назар Михайлович – заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення, сімейний лікар Уманської амбулаторії (1 поверх поліклінічного відділення Уманської райлікарні).  Загальний стаж роботи 4 роки. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  3. Опаленко Марина Олександрівна – заступник головного лікаря з охорони дитинства та материнства, лікар педіатр Уманської амбулаторії (1 поверх поліклінічного відділення Уманської райлікарні). Загальний стаж роботи 6 років. Надає первинну медичну допомогу дітям до 17 років (включно).
  4. Худякова Жанна Михайлівна – лікар-терапевт Уманської амбулаторії (1 поверх поліклінічного відділення Уманської райлікарні). Загальний стаж роботи 5 років. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню від 18 років.
  5. Пономарчук Лариса Петрівна – лікар-терапевт Уманської амбулаторії (1 поверх поліклінічного відділення Уманської райлікарні). Загальний ст. аж роботи 29 років. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню від 18 років.
  6. Косікова Наталія Миколаївна – сімейний лікар Уманської амбулаторії. Загальний стаж роботи – 22 роки. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  7. Барчук Ніна Василівна – сімейний лікар амбулаторії смт.Бабанка. Загальний стаж роботи 35 років. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  8. Гнилиця Іван Афанасійович – сімейний лікар амбулаторії села Дмитрушки. Загальний стаж роботи 33 роки. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  9. Карпець Микола Анатолійович –  сімейний лікар амбулаторії села Дмитрушки. Загальний стаж роботи  4 роки. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  10. Савчук Сергій Петрович – сімейний лікар амбулаторії села Колодисте. Загальний стаж роботи 36 років. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  11. Усик Галина Миколаївна – сімейний лікар села Кочержинці. Загальний стаж роботи 39 років. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  12. Громова Валентина Петрівна – сімейний лікар села Ладижинка. Загальний стаж роботи 35 років. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  13. Валявський Іван Дмитрович – сімейний лікар села Ладижинка. Загальний стаж роботи 34 роки. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  14. Мельник Леонід Анатолійович – сімейний лікар села Ладижинка. Загальний стаж роботи 34 роки. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  15. Самборський Ярослав Богданович – сімейний лікар села Ладижинка. Загальний стаж роботи 3 роки. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  16. Кузьменко Віталій Сергійович – сімейний лікар села Родниківка. Загальний стаж роботи 13 років. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  17. Танасійчук Михайло Іванович – сімейний лікар села Старі Бабани. Загальний стаж роботи 22 роки. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.
  18. Ткаченко Ольга Євтихівна – сімейний лікар села Сушківка. Загальний стаж роботи 35 років. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження;
  19. Поліщук Тетяна Андріївна – сімейний лікар села Юрківка. Загальний стаж роботи 28 років. Надає первинну медичну допомогу дорослому населенню та дітям від народження.

КРОК ДРУГИЙ – ПІДПИШІТЬ ДЕКЛАРАЦІЮ

Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали. 

Документи, які знадобляться для підписання угоди з лікарем, – ваш паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо ж ви підписуєте декларацію з педіатром (чи сімейним лікарем, який буде обслуговувати вашу дитину), то також знадобиться свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт та код) одного з її батьків або опікунів.

Основний спосіб заповнення декларації — електронний: лікар або медична сестра внесе ваші дані в систему, роздрукує декларацію, яку ви підпишете у двох примірниках (один із них залишається у вас). Потім на декларацію накладається електронний цифровий підпис лікаря та вона надсилається  в систему «Електронне здоров‘я» - eHealth. 

Ви офіційно задекларували вибір свого лікаря. Гроші за ваше обслуговування держава (Національна Служба Здоров’я України) сплачуватиме закладу, у якому працює вибраний вами лікар. Цей процес розпочнеться одразу, коли медзаклад увійде у реформу: автономізується та укладе договір з НСЗУ.

На випадок відпустки або хвороби у вашого лікаря має бути заміна — інший лікар первинної ланки або черговий заклад первинної медичної допомоги. Якщо вам знадобиться допомога, а ви знаходитесь в іншому місті, звертайтесь до найближчого закладу первинної медичної допомоги.

Якщо ви впевнені, що знайшли хорошого лікаря, не гайте часу, адже у нього може просто не залишитись місць для нових пацієнтів. Лікар може відмовити вам у підписанні декларації, якщо він уже набрав максимально рекомендовану кількість пацієнтів: сімейний лікар може обслуговувати 1 800 пацієнтів, терапевт – 2 000, педіатр – 900. Ця цифра може бути дещо більшою для лікарів, які працюють у селах. Наприклад, якщо у селі проживає 2 000 людей, то всі вони отримають змогу підписати декларацію з сімейним лікарем. Без медичної допомоги не залишиться ніхто. Це питання контролюватиме Національна служба здоров’я України.

КРОК ТРЕТІЙ – ЗВЕРТАЙТЕСЬ ПРИ ПЕРШІЙ НЕОБХІДНОСТІ

Ви зможете звертатись до вашого лікаря з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Як показує світовий досвід більшість проблем із здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки, особливо у разі вчасного звернення.

Лікар первинної медичної допомоги — це спеціаліст, який має всю інформацію про ваше здоров’я. Завдяки цьому він бачить взаємозв’язки та може визначити, на якій стадії потрібне втручання профільного спеціаліста.

Інформація про стан здоров’я пацієнта буде міститися в електронній системі охорони здоров’я. Навіть коли громадянин перейде до іншого лікаря, уся інформація буде доступна.

Головний обов’язок лікаря первинної медичної допомоги — вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. А також надати невідкладну допомогу при гострих станах і раптових погіршеннях стану здоров’я: високій температурі тіла, гострому і раптовому болю, порушенні серцевого ритму, кровотечі, інших станах, захворюваннях, отруєннях і травмах, що потребують невідкладної допомоги.

 Чи буде цей лікар саме лікувати?

Так. Лікар первинної допомоги, згідно з відповідним протоколом лікування, обстежує пацієнта та призначає необхідні аналізи, більшість з яких будуть проводитися одразу в амбулаторії. На основі отриманої інформації сімейний лікар приймає рішення про лікування як гострих, так і хронічних станів пацієнта.

За необхідності сімейний лікар дає направлення до профільних спеціалістів.

Що ще входитиме в його обов’язки?

  1. профілактика захворювань у груп ризику;
  2. вакцинація;
  3. видача медичних довідок та лікарняних листків;
  4. видача рецептів за програмою відшкодування вартості ліків «Доступні ліки», у тому числі рецепти на ліки для хронічних хворих.

Тож з цих міркувань краще обирати лікаря, який практикує поруч з вами – це скоротить витрати часу на дорогу.

СІМЕЙНИЙ ЛІКАР У СЕЛІ

У селах сімейного лікаря обирає місцева громада. Тарифні ставки заробітної плати для лікаря первинної допомоги будуть скасовані. Сільські громади, нарешті, зможуть суттєво покращити первинну допомогу. Створивши для лікаря гарні умови життя і праці, села зможуть запросити перспективних спеціалістів. Гідну заробітну плату забезпечить держава.

Кваліфіковані лікарі готові працювати в селах, якщо на додаток до хорошої зарплати вони матимуть житло з водопостачанням і опаленням, обладнане місце роботи та  відшкодування витрат на пальне для службового транспорту.

Якщо в селі проживає невелика кількість людей, один сімейний лікар може обслуговувати декілька населених пунктів, які розташовані поряд. У цьому випадку лікар отримує підтримку декількох місцевих громад.

ЯК БУДЕ ПОВ’ЯЗАНИЙ ВАШ ЛІКАР ТА СПЕЦІАЛІЗОВАНІ МЕДИЧНІ ЗАКЛАДИ

З 2020 року держава покриватиме обстеження, консультацію та призначення лікування лікарем спеціалізованого або високоспеціалізованого медичного закладу тільки за умови направлення від лікаря первинної медичної допомоги. Оскільки, згідно зі статистикою, більшість звернень громадян знаходяться в компетенції сімейного лікаря без залучення профільного спеціаліста або припадають на екстрені виклики.

Сімейний лікар не може виписати направлення до конкретного спеціаліста та/або конкретного закладу. Він тільки зазначає профіль вузькоспеціалізованого лікаря. Пацієнт самостійно вирішує, куди йому звернутися.

До 2020 року звертатися до лікарів спеціалізованих або високоспеціалізованих медичних закладів пацієнти можуть як за направленням, так і самостійно.

ЯКЩО ВАШ СІМЕЙНИЙ ЛІКАР НЕ ДОСТУПНИЙ

Коли ваш сімейний лікар у відпустці або на лікарняному, заклад первинної медичної допомоги або сам лікар, якщо це приватна практика, забезпечує на цей час заміну. Якщо ви знаходитеся у чужому місті, і вам необхідна первинна медична допомога, можна звернутися до найближчого чергового центру первинної допомоги.

ЕКСТРЕНА ДОПОМОГА

Коли громадянину необхідна екстрена спеціалізована допомога, він звертається до будь-якого закладу екстреної допомоги. Лікування випадків, які загрожують життю, будуть покриті державою на 100%.

СПЕЦІАЛІЗОВАНІ МЕДИЧНІ ЗАКЛАДИ

Реформування моделі фінансування медичних установ спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги розпочнеться з 2020 року. До цього часу відбудеться реформування системи первинної допомоги та буде зібрана необхідна статистика, щоб втілити зміни на вторинній і третинній ланці. На рівні спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги держава сплачуватиме напряму медичному закладу за кожну надану медичну послугу за прозорими та єдиними для всієї країни тарифами. Тариф включатиме усі витрати: і на ліки, і на ремонт обладнання, і на роботу медиків.

Щороку об’єм послуг, гарантованих державою, та тарифи будуть затверджуватися Верховною Радою в рамках Державного Бюджету, цей документ матиме назву програма медичних гарантій. Перша програма медичних гарантій буде ухвалена на 2020 рік. Усі тарифи будуть обґрунтованими та відкритими.

Це означає, що в рамках гарантованого державою пакету медичних послуг, держава покриє 100% вартості лікування, включно з витратними матеріалами і ліками.

ЧЕРВОНИЙ СПИСОК ПОСЛУГ

Одночасно існуватиме так званий червоний список послуг, які не ввійдуть у державний гарантований пакет. Це можуть бути додаткові послуги та ті, які не є життєво необхідними. Наприклад, естетична стоматологія, пластична хірургія та інші. Вартість цих послуг громадяни будуть сплачувати самостійно.

Червоний список послуг так само буде змінюватися з року в рік, залежно від того, який об’єм послуг зможе гарантувати держава.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь