Роль підприємництва в розвитку економіки району

Дата: 04.09.2017 10:52
Кількість переглядів: 11883

Фото без описуТрадиційно на початку вересня, згідно з Указом Президента України, у нашій державі відзначається День підприємця. Свято запроваджене з урахуванням великої ролі підприємництва у здійсненні економічних реформ в Україні, вирішенні соціально-економічних проблем і визнанням його впливу на формування, становлення та розвиток національної економіки. І щороку ця дата стає приводом вкотре акцентувати увагу на важливій ролі підприємництва в розвитку економіки країни в цілому, так і Уманського району зокрема.

Підприємництво – це провідний сектор ринкової економіки, який забезпечує насиченість ринку товарами та послугами, сприяє здоровій конкуренції, створює новий прошарок – підприємець – власник.

Сьогодні саме з малим підприємництвом ми пов’язуємо позитивні зміни в економіці району, створення умов для розширення та впровадження ринкових реформ. Малі підприємства самостійні в здійсненні своєї господарської діяльності, в розпорядженні продукцією, прибутком, що залишився після сплати податків інших обов'язкових платежів, а також у решті сфер діяльності підприємства.

Кожен підприємець старається зайняти свою нішу на ринку товарів чи послуг, прагне випускати потрібну і якісну продукцію, намагаючись тим самим привернути до себе споживача. Все це перетворює мале підприємництво у своєрідний соціальний двигун економічного розвитку, надає ринковій економіці необхідної гнучкості і спонукає до зростання.

Великою мірою роль малого підприємництва полягає у вирішенні питання зайнятості, що проявляється, насамперед, у здатності малого та середнього бізнесу створювати нові робочі місця і поглинати надлишкову робочу силу. Від початку поточного року суб’єктами підприємницької діяльності в районі створено 315 нових робочих місць.

На даний час загальна кількість суб’єктів малого бізнесу по району склала 185 юридичних осіб та 926 підприємців - фізичних осіб. В своїй більшості суб’єкти підприємницької діяльності займаються торгівельною діяльністю, реалізацією паливно-мастильних матеріалів, сільським господарством, наданням послуг, промисловим виробництвом товарів народного споживання, у галузі будівництва.

Вагомий внесок у соціально-економічний розвиток району вносять як великі товариства, так і малі підприємці, які виділяють кошти на розвиток інфраструктури населених пунктів та покращення медичних, освітніх та культурних послуг, що надають можливість підвищити якість життя населення.

Надходження до бюджетів усіх рівнів від суб’єктів малого бізнесу склали 41,6 млн грн, в тому числі від малих підприємств – 32,9 млн грн, від підприємців – фізичних осіб – 8,7 млн грн. Частка податкових надходжень від малого підприємництва складає 23,4 %.

Подальший розвиток підприємництва і збільшення на цій основі надходжень до державної скарбниці дає можливість вирішувати ряд найактуальніших соціально-економічних проблем, передбачає зміцнення економіки, надає їй гнучкості, створює нові робочі місця. Підприємці часто беруть участь у фінансуванні місцевих програм, будучи зацікавленими в економічному розвитку території, на якій вони знаходяться.

Інструментом реалізації державної політики розвитку підприємництва є програма розвитку малого і середнього підприємництва в Уманському районі на 2018-2019 роки, яка в даний час розробляється відділом економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації.

Основними принципами, за якими формується Програма є: об’єктивність, доцільність, гласність, рівність, ефективність, дотримання загальнодержавних інтересів.

Програма відображає систему цілей, завдань, цільових показників і являє собою узгоджений за ресурсами, виконавцями і термінами реалізації комплекс заходів, спрямованих на створення нормативно-правових, фінансових, соціально-економічних, ресурсних, інформаційних та інших умов розвитку малого і середнього підприємництва в районі.

Не менш важливими суб’єктами в системі малого підприємництва району є торгівельні заклади та заклади громадського харчування. У травні 2017 року в районі функціонувала робоча група, яка здійснила 8 виїздів у 36 населених пунктів району. Всього торгова мережа району нараховує 233 заклади торгівлі різних форм власності, з яких 137 магазини у власності суб’єктів підприємницької діяльності, 4 магазини районного споживчого товариства, 2 заклади ресторанного господарства, 63 об’єкти громадського харчування, 27 автозаправних станцій.

В умовах дестабілізації економіки, обмеження фінансових ресурсів саме суб’єкти підприємництва, які не потребують великих стартових інвестицій, спроможні за певної підтримки найвище і найефективніше розв’язувати проблеми кризової економіки України, стимулювати розвиток конкуренції та сприяти економічному зростанню.

Виходячи з вищенаведеного, можна сказати, що розвиток підприємництва – це могутній фактор реформування економіки: створення соціально орієнтованого ринкового механізму, подолання нинішнього кризового спаду виробництва й забезпечення передумов для економічного піднесення району. На жаль, малий бізнес як в Україні загалом, так і в Уманському районі, який протягом багатьох років формувався як засіб виживання для самих підприємців та їх родин, так і залишився "бізнесом виживання”, не сформувавшись у повноцінний сектор економіки. Мається на увазі, що малий бізнес окрім функції задоволення місцевих потреб (торгівля, послуги, будівництво тощо) несе ще такі важливі економічні навантаження: складає вагому частину експортної діяльності країни; поряд з великими корпораціями є продуктивним агентом інноваційної діяльності; співпрацює з великими підприємствами, утворюючи взаємовигідні кооперативні структури.

За нинішньої ситуації в Україні, в районі розвиток малого та середнього бізнесу повинен стати вирішальним чинником для вдосконалення економічних механізмів, а також бізнес має працювати в інтересах усіх верств суспільства, сприяти викоріненню бідності.

За інформацією відділу економічного розвитку і

торгівлі райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь