Правець – це небезпечно!

Дата: 04.09.2017 10:57
Кількість переглядів: 7692

Фото без опису

В Україні реєструється все більше випадків захворювання на правець серед дітей. Їх можна було б уникнути завдяки імунізації. Останній випадок захворювання серед дітей стався на початку серпня в Львівській області - дівчинка 3,5 років захворіла на правець та перебувала у важкому стані в реанімації, де їй надавали усю необхідну допомогу. За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, дитина заразилася через потрапляння стороннього предмета в ніс, коли збудник правцю потрапив в організм через слизову оболонку. Дівчинка не була вакцинована. Це вже 5-й випадок правця серед дітей в Україні цього року. Жоден з хворих не був щеплений.

Зараз пора, коли завершуються масові польові роботи. Під час таких робіт не виключена можливість травмуватися. Забруднення рани пилом, землею може призвести до зараження правцевою паличкою, в результаті чого виникає правець. Це одне з найважчих і небезпечних для життя захворювання. Воно поширене в усіх регіонах земної кулі, причому більш висока захворюваність реєструється в умовах жаркого вологого клімату.

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням нервової системи (різкі судомні скорочення усіх видів м'яз).

Джерело зараження

Збудник захворювання–правцева паличка. Вона існує в поверхневих шарах ґрунту, багатогоорганічними речовинами, і у вмісті кишечника людини і тварин (корів, коней, кіз, гризунів). Зараження людини відбувається при потраплянні збудника через ушкоджені шкірні покриви або слизові оболонки – це поранення, опіки, операційні рани, родові пошкодження, ін'єкції, але частіше правець виникає після незначних дрібних травм, особливо нижніх кінцівок.

Правцева паличка виробляє токсин в умовах, де недостатньо кисню. Такі умови створюються при омертвінні тканин, наявності сторонніх тіл, нагноєнні.

Утворений в районі рани токсин по нервових волокнах, через кров і лімфу надходить у центральну нервову систему і призводить до порушення її діяльності.

Симптоми хвороби та її перебіг

З моменту інфікування та до появи перших симптомів захворювання може пройти від 1 дня до 1 місяця, але частіше 6-14 днів. Чим коротший цей період, тим важче протікатиме захворювання ітим небезпечніший прогноз.

У більшості хворих правець починається раптово–з утруднення відкривання рота, утруднення (порушення) ковтання. Потім, внаслідок підвищення тонусу лицьової мускулатури (мімічних м'язів), з'являється так звана «сардонічна посмішка»–своєрідний застиглий страждальницький вираз обличчя. З'являються болі і скутість м'язів спини, живота і кінцівок. Протягом 1-3 діб починаються вкрай болючі судоми, які призводять до порушення дихання.

У хворих відзначається тахікардія (підвищена частота серцевих скорочень), утруднення сечовипускання і дефекації, підвищена чутливість до різних подразників, висока температура (40-42 °С).

Токсин правцевої палички–один з найсильніших природних нейротоксинів, що перевершує в тисячі разів по силі ціаністий калій.

Якщо захворювання не закінчується летально від зупинки дихання та серцевої діяльності, то можлива поява інших ускладнень – пневмонії, переломів кінцівок, тіл хребців, розривів м'язів передньої черевної стінки і кінцівок, м'язових контрактур (укорочення), тромбофлебіту глибоких вен, емболії легенів, інфекційно-токсичного міокардиту.

Рецидиви хвороби зустрічаються рідко,але можливеповторне захворювання.

Заходи профілактики та захисту

Оскільки лікування правця не завжди буває успішним і можливі важкі ускладнення, найкращими ліками є недопущення цього захворювання.

Профілактичні заходи здійснюються у двох напрямках:

- профілактика травм;

- специфічна профілактика.

Профілактика травм включає:

- обережне поводження з колючими і ріжучими предметами;

- прогнозування можливих падінь, зіткнень, ударів об тверді предмети;

- дотримання правил та заходів безпеки при купанні, заняттях фізкультурою і спортом, роботі на дачних ділянках і т.п.

У разі отримання невеликих травм, подряпин, порізів необхідно одразу промити рану водою з милом, обробити перекисом водню або іншими антисептиками. Шкіру навколо змастити настойкою йоду або брильянтового зеленого. Потім необхідно негайно звернутися до лікувального закладу (амбулаторію, ФАП, лікарню,травмпункт) для отримання кваліфікованої медичної допомоги.

Специфічна профілактика полягає у проведенні планової вакцинації населення.

Своєчасно зроблене щеплення захищає від правця на 95%. Воно проводиться для створення імунітету проти правця, починаючи з 2-х місяців життя дитиниі далі – за календарем щеплень. Для імунізації використовують вакцинні препарати, що містять правцевий компонент.

Люди, які перенесли правець, не мають природного імунітету і можуть бути заражені знову, тому щеплення необхідні. Відповідно до українського законодавства, вводяться 3 дози АКДП в дитинстві, а далі бустер-вакцини, що містить правцевий анатоксин (ВССА) в 18 місяців, 6, 16 років та надалі кожні 10 років дорослим.

Нині у світі використовується два типи активних компонентів вакцини від кашлюку. Цільноклітинна вакцина (DTwP) складається з анатоксинів правця і дифтерії та вбитих цільноклітинних бактерій кашлюку (wP). Іншим типом вакцини від дифтерії, кашлюку та правця є АКДП – комбінація таких само анатоксинів правця і дифтерії та ацелюлярної кашлюкової вакцини (aP), яка не містить цілої бактерії, а складається з декількох антигенів кашлюку.

Цільноклітинна вакцина від кашлюку, яка зараз наявна у країні, забезпечує найкращий захист для дітей. Реакції, що можуть з’являтися після вакцинації (лихоманка і больові відчуття у місці ін'єкції) не залишають жодних наслідків. Ацелюлярна вакцина проти кашлюку рідше викликає реакції, але вона може мати нижчу ефективність для забезпечення довготривалого захисту, який потрібний дітям в Україні з огляду на поточну епідеміологічну ситуацію у країні – спалах кашлюку та вкрай низький рівень охоплення вакцинацією.

Вакцини, як й інші медичні засоби, можуть викликати реакції, але зазвичай вони є помірними: наприклад, підвищення температури тіла, больові відчуття або набряки у місці ін’єкції. Як правило, такі помірні реакції проходять за декілька днів.

Якщо температура тіла дитини зростає до 38°C і вище, батьки можуть дати їй парацетамол для її зниження. Якщо дитина має будь-які симптоми, які викликають занепокоєння, батькам варто звернутися за консультацією до педіатра або сімейного лікаря.

Серйозні реакції на вакцини зустрічаються вкрай рідко. Ризик серйозних ускладнень від захворювання, яке можна попередити вакцинацією, є набагато вищим, ніж ризик виникнення серйозної реакції від щеплення.

Для розв’язання проблеми гострої нестачі вакцин в Україні, яка мала місце протягом декількох останніх років, Міністерство охорони здоров’я придбало вакцини для захисту дітей від небезпечних захворювань, яким можна запобігти за допомогою імунізації, таких як туберкульоз, кір, паротит, краснуха, гепатит Б, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та гемофільний грип типу b. Усі ці вакцини вже доставлені в Україну та доступні у медичних закладах в усій країні.

Вакцини, придбані Міністерством охорони здоров’я через ЮНІСЕФ та ПРООН, є пре-кваліфікованими Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Це означає, що незалежно від країни походження вони повністю відповідають найвищим міжнародним стандартам якості. Вони є безпечними та ефективними.

Просимо батьків вакцинувати дітей відповідно до українського календаря планових щеплень та наздогнати пропущені дози, якщо дитина не була вакцинована вчасно.

Інформація надана

КЗ «Уманський районний центр ПМСД» Уманської РР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь