Про землю потрібно дбати

Дата: 07.08.2018 11:03
Кількість переглядів: 1780

Фото без описуОсновним засобом виробництва в сільському господарстві є ґрунти. Від їх родючості залежить продуктивність всього аграрного виробництва, добробут населення та продовольча безпека країни.

Підтримання найважливіших виробничих і екологічних функцій ґрунту – одна з головних умов життя на планеті Земля. Саме ґрунту належить головна роль у перетворенні та переміщенні речовин та хімічної енергії, регулюванні газового та водного режимів, створенні комфортного середовища для росту і розвитку рослин та формуванню якісного врожаю.

В землеробстві Уманського району створюється постійний від`ємний баланс органічної речовини ґрунту (гумусу) та поживних речовин. Розрахунки показують, що середній Уманський гектар ріллі щороку втрачає 420-480 кг/га органічної речовини (гумусу), 41-54 кг/га калію, 21-24 кг/га фосфору та 12-16 кг/га кальцію.

Аналізуючи результати агрохімічних досліджень Х туру (2013 рік) можна говорити, що ґрунти району зберегли свій родючий потенціал на досить високому рівні, середньозважений вміст гумусу становить 3,29%, середньозважений вміст рухомих фосфатів – 121 мг на кілограм ґрунту, рухомого калію – 110 мг на кілограм ґрунту. Проте в районі значна площа ґрунтів з підвищеною кислотністю грантового розчину – кислих ґрунтів більше 37%, а вапнування потребують більше 44 тисяч гектарів орних земель. Зростання кислотності – вагомий фактор деградації ґрунту, що веде до втрати структурності, змиву й розмиву схилових площ та зменшення ефективності азотних добрив.

Єдино можливим засобом збереження ґрунтів від деградації є якомога повне забезпечення їх органічною речовиною шляхом приорювання максимально можливої кількості соломи, бадилля кукурудзи, соняшника та іншої побічної продукції рослинництва. Тільки при додатному балансі органічної речовини в землеробстві  постає можливість припинення деградації ґрунтів та поступове нарощування їх родючості.

Земля потребує постійного нагляду і контролю. Таким контролем є еколого-агрохімічна паспортизація земель, яку в цьому році проводить Черкаська філія державної установи «Інститут охорони ґрунтів України». Еколого-агрохімічні паспорти полів є науковою основою розробки комплексу заходів по збереженню ґрунтів та підвищенню їх родючості.

Агрохімічний аналіз ґрунтів в господарствах району проводиться один раз в п’ять років. Станом на 5 серпня 2018 року обстеження земель проведено в 17 господарствах району на площі 17 тис. га. Аналіз ґрунтів проводиться за рахунок господарств 50% та державного бюджету 50%.

Дані агрохімічної паспортизації земель використовуються в процесі регулювання земельних відносин при: передачі у власність або наданні в користування земельних ділянок, в тому числі в оренду, зміні власника земельної ділянки або користувача, проведенні грошової оцінки земель та розробці «Проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь», згідно Постанов Кабінету Міністрів України № 164 від 11 лютого 2010 року та № 1134 від 2 листопада 2011 року.

Директор Черкаської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України»                   Ю.І. Кривда

Заступник начальника управління агропромислового розвитку                                                  А.М. Вовкотруб


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь