На педагогічній конференції визначено основні напрямки розвитку освіти району у 2018-2019 навчальному році

Дата: 30.08.2018 11:11
Кількість переглядів: 1269

29 серпня відбулася щорічна конференція працівників освіти Уманського району, на якій було обговорено підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти у 2017/2018 навчальному році та завдання на 2018/2019 рік.

Фото без описуУ конференції взяли участь голова районної державної адміністрації Євгеній Данченко, голова районної ради Оксана Супрунець, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Жорницький, керівники дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, педагогічні працівники, голови батьківських комітетів, очільники територіальних громад.

Розпочався захід із приємного моменту – чуйних привітань педагогів із початком нового навчального року від їхніх же вихованців. Після чого начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Борис Бондар озвучив підсумки та окреслив основні завдання в роботі освітньої галузі району. 

 У 22 закладах дошкільної освіти освітнім процесом охоплено 936 дітей, 401 дитину – в 20 дошкільних підрозділах НВК. Охоплення дітей 3-6 років дошкільною освітою становить 100%.

На кінець навчального року налічувалось 38 закладів загальної середньої освіти. У школах району навчалося 3549 учнів. Для 4 учнів організовано  інклюзивну форму навчання, в 12 закладах освіти навчанням за індивідуальною формою охоплено 25 учнів. Усі діти шкільного віку були охоплені різними формами навчання. Заочна форма навчання здійснюється при Старобабанівській ЗОШ І-ІІІ ступенів на базі СВК № 92, де здобували освіту в 3 класах 45 громадян.

Атестати про здобуття повної загальної середньої освіти отримали 192 випускників району. Нагороджено золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні» 2 учнів (Косенівський НВК та Оксанинська ЗОШ І-ІІІ ступенів), срібною «За досягнення у навчанні» - 2 учнів (Старобабанівська та Колодистенська ЗОШ І-ІІІ ступенів). Для порівняння, в минулому році лише один випускник району отримав срібну медаль (Шаринський НВК).

У 2018 році маємо 12 перемог на обласних олімпіадах (10 – третіх, 2 – других місця), 1 третє місце та 1 учень нагороджений грамотою у конкурсі-захисті робіт Малої академії наук, ІІІ місце в обласному та ІІІ місце у Всеукраїнському етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка.

З 1 вересня 2018 року призначено щомісячні стипендії 6 учням, а 10 (випускники 10-11 класів) отримали одноразові грошові винагороди.

Також Борис Бондар наголосив, що 2018/2019 рік – особливий, адже дає старт реформуванню освітньої галузі нашої держави. Ідеологією реформи є концепція «Нової української  школи». Основна місія нової української школи – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини.

Відділом освіти, молоді та спорту забезпечено підвищення кваліфікації всіх педагогічних працівників, які будуть працювати у перших класах у 2018-2019 навчальному році, через дистанційне навчання, організоване Міністерством освіти і науки України та участь у очних тренінгах з упровадження концепції «Нова українська початкова школа» за категоріями: початкові класи, мистецтво, англійська мова, фізична культура та заступники директорів закладів освіти.

Окрім підготовки педагогів до роботи за новим Державним стандартом, у  закладах освіти району створене відповідне середовище для навчання та відпочинку першокласників.

«Очікуємо в найближчий час на покращення матеріальної бази кабінетів початкової школи. У кожен 1 клас надійдуть  навчальні засоби (на це передбачено 724889 тис. грн) та шкільні меблі (передбачено 510316 тис. грн), оголошено закупівлю телевізійного та аудіовізуального обладнання на суму 709486 тис. грн. Сподіваюся, що до кінця жовтня ми отримаємо все, що передбачено вимогами нового державного стандарту», - зазначив Борис Борисович.

В обговоренні доповіді взяли участь директор Краснопільського НВК Тетяна Усатюк, завідувач Старобабанівським ЗДО Наталія Спужак, вчитель 1 класу Гереженівського НВК Майя Бурлаченко, голова районної організації Профспілки працівників освіти Анатолій Петриченко.

Сільський голова Лажижинки Сергій Цоколенко розповів присутнім про значну підтримку закладів освіти села з місцевого бюджету, яка може слугувати прикладом для інших.

Своїми враженнями про роботу в Родниківській ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка поділилася Емілі Кін, представник корпусу Миру США в Україні, яка вже 2 роки працює в цьому закладі освіти.

До найбільш чисельного професійного колективу району звернулися голова Уманської райдержадміністрації Євгеній Данченко та голова районної ради Оксана Супрунець.

Оксана Анатоліївна наголосила, що освіта поряд із медициною стоять у пріоритеті фінансування, для цього діє ряд програм, серед яких: Програма організації харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій загальноосвітніх закладів району на 2018 рік; Програма оздоровлення та відпочинку дітей та учнівської молоді на 2016-2020 роки; Програма національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020роки; Програма підтримки та стимулювання талановитої молоді Уманщини на2016-2020 роки; районна програма «Шкільний автобус» на 2016-2020 роки; Програма розвитку фізичної культури і спорту в Уманському районі на 2016-2020роки; Програма розвитку дошкільної освіти на період до 2022 року.

Звертаючись до освітян, Євгеній Данченко відмітив, що в районі є ефективна співпраця між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Разом за рахунок районного і місцевих бюджетів вдалося зробити досить багато корисних справ в напрямку оснащення наших освітніх установ. Загалом лише на модернізацію матеріально-технічної бази шкіл у 2018 році витрачено понад 3,5 мільйона гривень.

«На сьогодні усі заклади освіти району готові до нового 2018/2019 навчального року. І це також спільна робота. Проведено поточні та косметичні ремонти за кошти місцевих бюджетів, підприємств та приватних підприємців. І звісно ж, не без допомоги педагогічних колективів та батьків учнів. За це особлива подяка», - сказав Євгеній Михайлович.

Не міг очільник району не зупинитися на освітній реформі, яку Україна чекала більше чверті століття.

«1-го вересня 432 учнів-першокласників у 37 класах почнуть навчатися за новим державним стандартом. І наше спільне завдання – створити умови для їх особистісного розвитку, сформувати цінності й життєву позицію молодого покоління, яке забезпечить розвиток і процвітання Уманщини та всієї України», - звернувся Євгеній Данченко до педагогів.

У рамках реформи в Уманському районі у 2018/2019 навчальному році діятиме 3 опорних школи: Бабанська, Дмитрушківська, Ладижинська ЗОШ І-ІІІ ступенів та 7 шкіл-філій. У старшокласників з’явиться можливість профільно вивчати ті предмети, які знадобляться їм для вступу у вищі навчальні заклади та отримання професії.

Голова РДА висловив переконання, що реформа «Нової української школи» виведе освітянську галузь на більш ефективний і передовий рівень, а також при нагоді привітав педагогів із прийдешнім святом Днем знань.

За багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм кращих освітян району цього дня нагородили почесними грамотами райдержадміністрації, районної ради, управління освіти і науки облдержадміністрації, відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації.

Завершили конференцію урочистим привітанням 7 молодих спеціалістів, які прийшли викладати в заклади освіти Уманського району.

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь