УМАНСЬКА «РАЙОНКА» НЕ ЗДАЄ ПОЗИЦІЙ

Дата: 28.11.2017 11:18
Кількість переглядів: 1269

Фото без опису

В Уманської центральної лікарні довга історія — шлях успіху, маленьких перемог, часом траплялися й невдачі. Та найбільш значимими в її розвитку стали останні 8 років, коли посаду головного лікаря обійняла заслужений лікар України Інна Добрянська.

В цей час заклад отримав вищу акредитаційну категорію серед районних і міських лікарень області та сертифікат системи управління якістю за міжнародною класифікацією на послуги у сфері охорони здоров’я. А за підтримку Глобальної стратегії ВООЗ та ЮНІСЕФ щодо заохочення практики грудного вигодовування немовлят та дітей раннього віку має статус «Лікарня доброзичлива до дитини». Щороку за результатами рейтингових показників діяльності Уманська ЦРЛ не виходить з трійки найкращих на Черкащині. Не став винятком і цей рік: за підсумками 9 місяців Уманська «районка» — на першому місці в області. В чому ж секрет успіху — ми дізнавались у Інни ДОБРЯНСЬКОЇ.

Інно Іванівно, скажіть, будь ласка, яким чином в умовах сьогодення вам вдається бути попереду всіх та ще й, так би мовити, «нарощувати своє виробництво»?

— Перш  за  все  хочу  сказати,  що  медицина  покликана служити  людям,  а  не  навпаки. Ми завжди намагаємося надати максимальну  допомогу  хворим та  забезпечити  їх  якісним та комфортним  лікуванням. Та найголовнішою складовою розвитку будь-якого лікарняного закладу є фінансовий ресурс. Найбільше нам в цьому плані допомагає районна влада. 

Якщо проаналізувати видатки на райлікарню, то за 10 місяців цього року вони склали більше 22 млн. грн. Звичайно, левова частка всіх бюджетних призначень припадає на заробітну плату і розрахунки за енергоносії. Однак більше 2,5 млн. грн. (а це майже 12 відсотків від усіх надходжень) ми використали на медикаменти. Це найкращий показник серед усіх лікувальних закладів області! Отож і вартість одного ліжко-дня з медикаментозного забезпечення у нас найбільша в області — 38,53 грн., в той час, як в окремих лікарняних закладах цей показник  коливається від 6 до 9 грн. Проаналізувавши цифри, можна з впевненістю говорити: ми на багато кроків попереду від інших, і від цього виграють, насамперед, наші пацієнти.

Ні для кого не секрет, що курс лікування обходиться хворому в чималу копійчину. Чи здійснюються у вашому закладі якісь заходи, розраховані на зменшення фінансового навантаження на пацієнта?

 Завдячуючи керівництву району та головам сільських рад, які виділяють субвенцію для центральної районної лікарні, вже не один рік поспіль практикуємо безкоштовну видачу необхідних лікарських засобів на один день курсу лікування госпіталізованим до нашої лікарні в екстрених випадках. Інших хворих (жителів району) також забезпечуємо безкоштовними ліками, перелік яких періодично поновлюється в залежності від наявності медикаментів в закладі.

Пологи та операції кесаревого розтину для районних породіль проводяться також безкоштовно. Цього року на придбання необхідних лікарських засобів та виробів медичного призначення жінкам з районного бюджету виділили близько 230 тис. грн.

Не залишаємо поза увагою в забезпеченні безкоштовним лікуванням  учасників АТО, інвалідів, учасників Другої світової війни та осіб, прирівняних по пільгах. З місцевого бюджету для цієї категорії громадян на стаціонарне лікування виділили  100 тис. грн.; на пільгове зубопротезування — 90 тис. грн.

Яким чином розвиваєте свій заклад?

— Про вдосконалення лікарні  можна говорити  годинами, але  хочу  сказати, що починаємо, перш за все, з ремонтних робіт, які  ведуться  практично  по всіх ділянках ЦРЛ. Таким чином відремонтовано покрівлю інфекційного відділення, систему водопостачання та водовідведення в травматології; виконано поточні ремонти в хірургічному, поліклінічному, терапевтичному відділеннях. Такі роботи проведено і в пологовому відділенні, в якому завдяки благодійникам відкрито ще одну пологову залу. Лише за два останні роки в капітальні та поточні ремонти вкладено більше мільйона гривень бюджетних призначень.

Продовжуємо курс на технічне переоснащення та використання сучасних технологій. На ці потреби за два роки район виділив близько 8 млн. грн. Пересувний флюорографічний комплекс, лазерний коагулятор, апарат ультразвукової діагностики, 3 стоматологічні установки, обладнання для клініко-діагностичної лабораторії (біохімічний аналізатор, аналізатори сечі і визначення цукру в крові,  автоматичний аналізатор електролітів, гематологічний аналізатор), апарат штучної вентиляції легень, концентратори кисню, рентгенологічна мобільна система, відеоколоноскоп, нейроміограф, обладнання для проведення артроскопії — далеко не весь перелік сучасного обладнання, яким поповнилась наша лікарня.

Вам  вже  так багато  вдалося  зробити. А чи є плани на майбутнє  та що  конкретно плануєте?

Майбутній розвиток районної лікарні відображений в одному з розділів стратегій розвитку району на 2018-2020 роки, яку підтримала райдержадміністрація та депутатський корпус районної ради. Отож вже наступного року ми плануємо реконструкцію поліклінічного відділення, з метою створення ангіографічного відділення; придбання апарату ультразвукової діагностики для стаціонарних відділень, медичного обладнання для операційної акушерсько-гінекологічного відділення, серверного обладнання для впровадження програми інформатизації системи охорони здоров’я, фібробронхоскопу для діагностичного відділення; завершення ремонту приміщення лікарні для розміщення та відкриття скринінгового центру «Здоров’я жінки»; капітальний ремонт та облаштування приймально-діагностичного відділення. Є у нас дещо й амбітні плани — це добудова корпусу екстреної медичної допомоги.

Ваші плани потребують чималих фінансових затрат та клопіткої роботи. Можливо, не варто поспішати та дочекатись медичної реформи, як це роблять інші лікарні, адже невідомо, що буде далі?

Якщо для когось реформа — це щось космічне, то ми звикли до змін. Задля надання якісної спеціалізованої медичної допомоги всім пацієнтам, які звертаються до нашого закладу, ми щодень у пошуках чогось нового. Адже йдеться про допомогу людям, які не можуть чекати, бо час — це питання життя.

Ми прагнемо, щоб наш заклад став багатопрофільною лікарнею інтенсивного лікування, яка забезпечить надання спеціалізованої медичної допомоги дорослим і дітям при будь-якому захворюванні і в будь-який час доби.

Довідково:

Уманська ЦРЛ розрахована на 400 ліжко-місць. В зв’язку з оптимізацією лікарні, введенням в дію новітніх методів діагностики, кількість ліжок скоротили до 205, що дало можливість ефективніше використовувати приміщення закладу, а зекономлені кошти вкласти у його розвиток. На базі лікарні функціонує 8 стаціонарних відділень, надаються послуги 3-ма параклінічними службами: клініко-діагностичною лабораторією, відділенням фізіотерапії та реабілітації, діагностичним відділенням. Пацієнти отримують медичну допомогу за 30 спеціальностями. Щороку в стаціонарних відділеннях лікується близько 8,5 тис. людей, з яких 10,7 відсотка — уманчани; виконується  близько 2000 операцій, приймається понад 500 пологів.

За матеріалами газети «Уманська зоря»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь