НАДІЙНА СТОРОЖА НАШОГО МАЙБУТНЬОГО

Дата: 14.09.2018 11:24
Кількість переглядів: 1312

Щороку в третю неділю вересня Україна віншує людей, праця яких надзвичайно важка, а її результати майже недосяжні віку тих, хто стоїть на сторожі «зеленого храму». Адже від насінини до стиглого дерева – шлях довгий, як правило – у кілька десятиліть, а  щоб виростити ліс, потрібно докласти чимало зусиль, знань, досвіду. Тому й стають лісівниками не випадкові люди, а ті, яких «душа кличе» працювати задля майбутнього нащадків.

Гармонію і порядок лісових угідь Уманщини та інших п’яти районів області — Монастирищенського, Жашківського, Христинівського, Маньківського, Тальнівського, вже близько трьох десятиліть охороняє державне підприємство «Уманський лісгосп», історія якого розпочалась ще в далекому 1932 році. Вже понад дев’ять років це підприємство, як невід’ємну складову Державного агентства лісових ресурсів України, впевнено веде за собою досвідчений лісівник, людина слова і діла, справжній господарник,  добра, чуйна, надійна і щира людина, мудрий порадник і наставник — Іван Васильович НАЗАРЕВИЧ, завдячуючи якому Уманський лісгосп з року в рік залишається одним із кращих в області та не втрачає лідируючих позицій й серед економічно активних підприємств в нашому районі.

Фото без опису

Господарює ДП «Уманський лісгосп» на площі понад 30,3 тис. га. Це упорядковані лісові насадження, розвиток і захист яких забезпечують працівники семи лісництв: Жашківського, Маньківського, Монастирищенського, Синицького, Собківського, Потаського і Юрківського. Крім того, на території підприємства розташовані автотранспортний цех, нижній склад і два проміжні склади Потаського та Синицького лісництв. Забезпечують виконання комплексу лісокультурних робіт високоякісним посадковим матеріалом на території лісгоспу Синицький базовий і шість тимчасових лісорозсадників, в яких щорічно вирощують понад мільйон сіянців головних і супутніх порід дерев та кущів.

Виконуючи галузеве завдання щодо примноження лісових багатств, уманські лісівники щороку заготовляють близько 10 тонн лісового насіння цінних порід дерев: дуба черещатого, клена гостролистого, липи дрібнолистої, ясена звичайного, плодових та інших. У його теплицях і парниках вирощують близько 50 тисяч укорінених живців туї, ялівцю, самшиту, барбарису, троянд, декоративних форм горобини, шовковиці, верби, берези, клена тощо. У розсадниках господарства плекають понад 70 видів та форм декоративних порід дерев і чагарників, у тому числі й плодових. Підприємство щороку відводить близько 5 га території, аби забезпечити потребу мешканців області в ялинках до новорічних свят. Високоякісні лісові культури  вирощують із дотриманням правил лісовідновлення та рекомендацій лісовпорядкування за допомогою сучасної техніки, яку підприємство купує за власний кошт.

Найбільш трудомісткою і відповідальною роботою у лісівників вважаються рубки догляду за лісом. Аби його було багато й був він міцний і здоровий, в лісі періодично вирубують дерева, збереження яких серед насаджень головної породи вважається недоцільним. Щорічно ці роботи відбуваються на площі близько 2 тис. га, а заготовлена при цьому деревина (близько 33,2 тис. куб.) використовується місцевим населенням як паливо, переробляється чи  реалізується.

З метою заготівлі деревини відбуваються рубки головного користування, які чітко регламентовані та визначаються науково- обґрунтованими розрахунками. Щорічний їх обсяг в ДП «Уманський лісгосп» встановлено на рівні 39,2 тис. кубометрів. Аби вберегти лісові масиви від самовільних рубок, лісівникам доводиться здійснювати охорону лісу і в нічний час, вести цілодобове  спостереження  у період  високої пожежної небезпеки і т. ін.

Незважаючи на складні економічні умови сьогодення Уманський лісгосп працює стабільно і ефективно. Лісоматеріали, отримані в результаті рубок, підприємство реалізовує на щоквартальних біржових торгах, а з тих, які не користуються попитом, — виготовляють обрізну дошку, заготовки для паркету, меблів тощо. Частина виробленої продукції експортується закордонним фірмам. За минулий рік обсяг реалізації на експорт у загальному обсязі реалізованої продукції становив 3 відсотка і приніс підприємству значні фінансові надходження. Загалом минулоріч підприємство реалізувало продукції на суму понад 110 млн. грн., що на 23,3 відсотка більше відповідного періоду 2016 року.

ДП «Уманський лісгосп» вчасно та у повному обсязі сплачує всі податки та збори. Протягом 2017 року до бюджетів усіх рівнів вони спрямували близько 58 млн. грн., за 6 місяців цього року ця цифра становить 28,4 млн. грн. Крім того, за півроку від уманських лісівників до державного бюджету надійшло 16,1 млн. грн., до місцевого — 6,1 млн. грн., до фонду єдиного соціального внеску вони сплатили 6,3 млн. грн. Такі фінансові показники, які унаочнюють не тільки економічний розвиток Уманського лісгоспу, а й його соціальну відповідальність перед суспільством, викликають величезну повагу.

Будь-яка робота у лісі має високий ступінь виробничих ризиків, у першу чергу це стосується заготівлі  та  транспортування деревини. Тому особливу увагу в Уманському лісгоспі приділяють охороні праці та запобіганню виробничого травматизму. При цьому дирекція підприємства піклується про цілковите забезпечення своїх працівників спецодягом, усіма необхідними засобами індивідуального захисту тощо.

Невід’ємною складовою діяльності ДП «Уманський лісгосп» є використання естетичних, оздоровчих, рекреаційних властивостей лісу для відпочинку та оздоровлення громадян.

Відомо, що територія лісового фонду Уманського лісгоспу багата на історичні місця, пов’язані з героїчною минувшиною нашого народу — Коліївщиною, козацькими повстаннями. Оспівані ці місцини й у поезіях Т. Г. Шевченка. Про багате історичне минуле свідчать самі назви лісових урочищ: «Гайдамацьке», «Панський ліс», «Греків ліс». Пам’ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Тальнівський парк», парк місцевого значення «Дружба», урочища: «Герман», «Стінка», «Берези», «Діброва Ф.І. Дубковецького», «Великий ліс» — усього на території підприємства зосереджено 15 об’єктів природно-заповідного фонду, загальна площа яких 811,3 га. Захист цих унікальних місць лісівники вважають своїм прямим обов’язком, а тому і оберігають їх особливо дбайливо.

За доброю традицією «лісгоспівці» разом з представниками місцевої влади, студентською і учнівською молоддю, громадськістю долучаються до проведення різноманітних екологічних заходів, серед яких чільне місце посідає щорічна акція Державного агентства лісових ресурсів України «Майбутнє лісу у твоїх руках».

Досягнення Уманського лісового господарства – це результат спільних зусиль усіх 244 штатних працівників підприємства та кожного зокрема.

Керівництво підприємства разом з профспілковим комітетом намагаються всіляко підтримувати своїх колег. Головною ж винагородою для працівників лісового господарства залишається достойна і вчасно виплачена заробітна плата, рівень якої намагаються постійно підвищувати на підприємстві.

Поряд із виробничими завданнями, які доводиться постійно вирішувати уманським лісівникам, вони залишаються справжніми патріотами своєї  держави. Зокрема, Станіслав Кривошия, Віктор Клочан, Михайло Патика брали безпосередню участь в антитерористичній операції, яка відбувається на Сході України. Підприємство забезпечило чоловіків військовою формою, екіпіровкою, підтримувало у період військової служби. Й нині уманські лісівники продовжують надавати гуманітарну допомогу іншим нашим захисникам, які перебувають в горнилі воєнного конфлікту.

Виконуючи соціальні завдання, лісівники не оминають своєю увагою й ветеранів галузі, а це 103 почесних пенсіонери лісгоспу, які із задоволенням приходять у колишні колективи та з світлим вогником в очах  і трепетом в голосі діляться спогадами про те, як розпочинали трудову діяльність, якими неймовірними зусиллями велася заготівля деревини, створювалися лісові масиви та інше. Гарним нагадуванням для сучасників про їхню працю залишаються  доглянуті ліси-велетні.   Адміністрація лісгоспу щиро завдячує їм за народжене їхніми руками теперішнє лісове багатство та висловлює свою допомогу періодичними грошовими виплатами (матеріальними допомогами).

Чимало зроблено уманськими лісівниками, та на цьому вони не зупиняються. В подальших планах — відтворення лісів на площі 130 га, удосконалення та модернізація процесів переробки сировини у готову продукцію, зосередження уваги на розвитку лісового багатства краю, вирощуванні високопродуктивних, біологічно стійких насаджень, що складаються з цінних лісових порід тощо. Це достатньо великий обсяг робіт. От тільки для стороннього ока його майже не видно, як і маленьких сіянців на землі, яким іще тільки вкорінюватися. Мине немало часу, поки вони стануть деревцями, а потім і повноцінними деревами, якими милуватимуться наступні покоління. Така це вже професія лісівника – працювати для майбутнього!

 

Журналіст газети "Уманська зоря" С. КОЗІЄНКО

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь