Літо 2019: прогноз та заходи безпеки

Дата: 31.05.2019 11:38
Кількість переглядів: 715

Фото без опису«Увага всім!» – так в Україні починається сигнал оповіщення населення про надзвичайну ситуацію, яка може виникнути або вже сталася на даний час. Почувши цей сигнал, негайно ввімкніть телевізор, радіоприймач, комп’ютер, наладнавши їх на основну програму місцевого мовлення (якщо це не зроблено заздалегідь). Уважно прослухайте інформацію і виконуйте вказівки, які надаються, щоб уберегти себе та близьких вам людей від нещасних випадків та ситуацій, які можуть статися.

За останні місяці 2019 року на території України, у Житомирській, Чернівецькій, Кіровоградській та Івано-Франківській областях, сталися такі події природного характеру як ураганний вітер смерч, сильна повінь, град, сильні грози, і, навіть, торнадо, що нанесли збитки сільгоспвиробникам, власникам приватних домогосподарств. На жаль, не обійшлось і без трагічних випадків, під час яких загинули люди.

Тому місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Уманської райдержадміністрації закликає усіх мешканців Уманщини уважно прислухатись до порад, дотримуватись заходів безпеки, про які постійно надають інформацію фахівці через телебачення, радіомовлення та Інтернет-мережі.

Відповідно до прогнозу Черкаського обласного центру з гідрометеорології цьогорічне літо очікується теплішим за норму та з недобором опадів. При цьому на початку та наприкінці сезону в області переважатиме прохолодна погода, а середина літа, особливо початок серпня – дуже тепла із частими спекотними днями. Теплий початок червня з денним максимумом до +30..+32º тепла, зміниться на тривалий прохолодний період, коли нічна температура може знижуватися до +6..+8º. Температурні контрасти, особливо першого та останнього місяців літа можуть зумовити інтенсивну грозову діяльність із сильними локальними зливами, шквалами, градом і навіть – смерчем. Щодо опадів, то при невеликій кількості днів з дощами, окремі інтенсивні зливи можуть скласти досить велику місячну суму. Тому попередньо при плануванні робіт на відкритому повітрі, прогулянок, поїздок уважно стежте за прогнозом погоди і не ігноруйте порад, які вам надаються.

З огляду на такий прогноз, рекомендуємо підготувати оселі до негоди: проведіть зовнішній огляд житлових будівель та надвірних споруд, прилеглої території; прочистіть водостоки, щоб уникнути підтоплень; перевірте захист будівель від блискавки. Не варто нехтувати обрізанням гілок дерев, що ростуть у зонах розміщення електропроводів. Завчасно проведіть розмову з дітьми з питань безпеки, щоб вони знали, як діяти під час надзвичайних ситуацій природного характеру.

Керівникам установ, підприємств та організацій варто підготувати матеріально-технічні резерви на випадок надзвичайних ситуацій, необхідно також провести укріплення конструкцій, що при поривах вітру можуть зірватись та травмувати людей. Не зайвим буде проведення позачергового навчання та тренування персоналу по діях під час стихійного лиха. Слід завчасно потурбуватись про заходи захисту будівель та посівів від дії природних лих.

Питання безпеки не виключає страхування майна – це надійний і перевірений спосіб фінансового захисту здоров’я, життя або майна, тому заздалегідь продумайте, як це зробити, та прийміть відповідні рішення, подбайте про своє майбутнє.

Для уникнення нещасних випадків під час грози дотримуйтесь таких правил безпеки:

1. Якщо ви в дорозі і маєте авто – негайно сховайтеся в нього, машина має спеціальний захист від блискавки. Єдине що – приберіть антену.

2. У жодному разі не ховайтеся під поодиноким деревом. Небезпечно переховуватись і під невеликою групою дерев. Краще перечекати негоду у лісі.

3. Обдивіться, чи нема навколо побитих і погорілих дерев, адже блискавка найчастіше любить бити в одне й те саме місце, адже відповідно до законів фізики шукає найменший супротив. Пам’ятайте, що людина частіше травмується не так від прямого влучання блискавки, як від падіння уражених нею предметів, зокрема дерев.

4. Вимкніть всі свої мобільні телефони, ноутбук й решту електроніки – це означає, не вимкнути звук, а повністю вимкнути апарат.

5. Обдивіться навколо, щоб на відстані близько 30 метрів від вас не було жодних великих металевих речей, зокрема – мангалу, велосипеду, мопеду.

6. Якщо ви знаходитися в приміщенні: негайно зачиніть усі двері, кватирки, вікна і відійдіть подалі від них, також тримайтеся на відстані від електроприладів, труб, узагалі будь-якого металевого начиння; не користуйтеся водогоном, у жодному разі не слід митися у ваннах; утримайтеся від дзвінків по мобільному телефону, при великій потребі робіть це швидко одразу ж опісля чергового грозового розряду.

7. Якщо до вас наближається кульова блискавка, стійте спокійно, затамувавши подих, не робіть жодних різких рухів та не намагайтеся одразу ж утекти.

Слухайте повідомлення органів цивільного захисту у місцевих засобах масової інформації, бережіть себе та своїх близьких!

 

Сектор з питань цивільного захисту

та оборонної роботи райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь