Омела – ворог саду!

Дата: 13.02.2018 11:57
Кількість переглядів: 4731

Фото без описуВзимку сад можна проглянути з усіх боків.

А тому на оголених гілках дерев пишні яскраво-зелені кульки з молочно-білими ягодами виглядають дуже красиво і не по сезону яскраво. На жаль, вони - не прикраса, а справжня біда фруктового саду.

Омела біла, а мова саме про неї, - рослина-паразит. Дерево, уражене ним, втрачає свої довговічність і декоративність. Як і патогенні грибки, бактерії, віруси, омела, розвиваючись на культурних рослинах, запускає патологічні процеси і викликає у них захворювання, знижуючи життєздатність.

Омела активно висмоктує соки з дерева, переводячи свого донора в буквальному сенсі на голодний пайок. І через деякий час рослина-господар (і годувальник одночасно) починає хворіти, відставати в рості, слабо плодоносити і чахнути. Ділянка гілки або стовбура, на якому оселилася омела, часто здувається через занадто активне зростання деревини рослини-господаря. А ті частини, які виявилися вище куща-паразита, зазвичай всихають: дуже багато забирає він собі води.

Найдієвіший і ефективний спосіб боротьби з омелою білою - спилювати уражені гілки і спалювати. І не тільки зрізати самі кущики, але і захоплювати ті гілки рослини-господаря, на яких оселився паразит: з прихованих в деревині корінців омели пізніше можуть утворитися нові кущі. Крім того, треба знищувати омелу не тільки в своєму саду, але і в окрузі на дикорослих деревах, щоб виключити її повторний занос. Якщо не вживати ніяких дій по боротьбі з цією рослиною-паразитом середній термін життя дерева після зараження омелою становить 10-12 років. Рослина омела губить дерева України з темпами геометричній прогресії. Не можна залишатися байдужим до цієї проблеми.

За останні роки ураження омелою приймає масштаби екологічної катастрофи. Тому боротьба з омелою не повинна мати стихійний характер, а повинна бути організованою і послідовною.

                                              Методи боротьби з омелою

Проста обрізка та видалення самих кущів омели не дасть ніякого результату. На даний момент існує всього лише один ефективний метод - повне видалення омели та уражених частинах дерева, але в залежності від масштабів зараження види санітарної обрізки будуть трохи відрізнятися. Якщо не провести повне видалення уражених частин новий кущ виростає через два-три місяці.

Якщо ураженими омелою є всього кілька гілок, по загальній чисельності, що не перевищують 30% від усієї кількості гілок дерева - в таких випадках досить провести видалення уражених гілок до їх розвилок і глибше, якщо зустрічаються коріння омели. Після такої обрізки крона дерева повинна мати більш менш симетричну форму, щоб уникнути різкої зміни навантажень, що викликаються вітрами і опадами, на кореневу систему.

При рясному ураженні гілок і стовбура дерева доцільно провести повне видалення дерева, щоб уникнути його висихання і переходу в розряд аварійних. Варто відзначити, що уражені омелою гілки і частини стовбура дерев, які піддаються обрізці і видаленню повинні бути моментально спалені або вивезені для спалення в спеціальні місця. Ні в якому разі не можна залишати уражені гілки висихати - омела досить довго зберігає свою життєздатність і це може бути причиною повторного зараження.

Шановні жителі Уманського району, у період зимового обрізання дерев,просимо звернути вашу увагу на видалення омели,як на фруктових,так і на декоративних деревах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь