Перші кроки реформи децентралізації на Уманщині. Що ж далі?

Дата: 06.03.2018 12:10
Кількість переглядів: 1117

Фото без описуРеформа місцевого самоврядування і територіальної організації влади, яка стартувала в Україні, проходить апробацію на Уманщині. Першопрохідцями стали села Паланка, Кочержинці, Берестівець, Громи, Кочубіївка, Максимівка, Томашівка і Городецьке, які об’єдналися в єдину Паланську територіальну громаду.

Вона може претендувати на одну з кращих в Україні, принаймні в перспективі. Чому так? Тому що має значний фінансовий ресурс – третина бюджету району відійшла їй, хоча територія ОТГ складає менше п’ятої частини Уманщини. Так склалося історично, що саме в цій зоні зосереджені найбільші підприємства району. Плюс – можливе додаткове залучення коштів з фондів, які спеціально спрямовуються на підтримку новостворених ОТГ.

Безумовно, створення Паланської ОТГ – це позитив, адже усі питання місцевого рівня тепер мають змогу вирішувати самі ж селяни: чи ремонтувати ФАП, яку лаштувати дорогу, чи утримувати школу і який потрібен адміністративний апарат. А чи не найголовніше, зболіле питання – саме місцеві люди вирішуватимуть, як розпоряджатися землею на їх території.

Але ж із чим залишилася інша частина Уманського району, інші населені пункти, яким не пощастило мати на своїй території великі підприємства чи, приміром, автозаправні станції? Як їй вибудовувати своє майбутнє, аби воно було світлим і перспективним?

Доцільний варіант, який розглянула робоча група райдержадміністрації, - це створення ще однієї об'єднаної територіальної громади з усіх сіл, що залишилися. Тоді така громада також буде потужною і матиме всі передумови для розвитку.

Ця пропозиція виникла із ряду причин. Напевне, усім відомо, що з набуттям статусу ОТГ населені пункти розширюють свої фінансові можливості. Але не всі знають, що разом з цим значно збільшуються й обов’язки. На ОТГ лягає утримання галузей освіти та медицини, соціальний захист населення, надання адміністративних та культурних послуг і багато-багато іншого. Але «цикл повноважень» по цих питаннях – незамкнений: з райдержадміністрацій ці повноваження не знімаються, а на державному рівні проводяться ряд незавершених реформ. Приміром, реформа сімейної медицини та госпітальних округів – достеменно невідомо, який вигляд матиме система охорони здоров'я через кілька років.

Вбачається, проблемним буде питання забезпечення кожної ОТГ кваліфікованим персоналом для адміністративного апарату, як і його утримання.

Так, реформа децентралізації влади ставить багато викликів. Але це не означає, що їх необхідно боятися, їх просто варто враховувати і рухатися в майбутнє – будувати своє життя згідно прогресивної європейської моделі, в якій територіальні громади – фінансово спроможні, із розвиненою інфраструктурою та високооплачуваними кадрами, які здатні самостійно вирішувати проблеми місцевого значення в інтересах людей.

Відділ взаємодії з громадськістю

Уманської райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь