Міжвідомча комісія райдержадміністрації вимагає привести до об’єктивних показників заробітну плату в агросекторі

Дата: 09.10.2017 12:18
Кількість переглядів: 1135

5 жовтня під керівництвом голови Уманської районної державної адміністрації Євгенія Данченка відбулося чергове засідання міжвідомчої комісії райдержадміністрації з питань протидії корупції, детінізації виплати заробітноїплати в районі.

Міжвідомча комісія проводиться з метою забезпечення державних гарантій у сфері праці, підвищення рівня соціальної захищеності найманих працівників та відповідальності роботодавців за використання їх праці, запобігання проявам «тіньової» зайнятості, сприяння координації дій органів виконавчої влади щодо забезпечення детінізації виплати заробітної плати, об’єднання зусиль правоохоронних та інших державних органів влади і громадськості у протидії корупції, організованої злочинності та тіньовій економіці, здійснення спільних, скоординованих заходів щодо усунення причин та умов, що сприяють цим проявам, запобігання їх поширенню.

Одним із основних завдань комісії є співпраця із представниками бізнесу щодо підвищення рівня заробітної плати найманим працівникам та своєчасної її виплати на рівні не менше законодавчо визначеної мінімальної заробітної плати, а також запобігання проявам „тіньової” зайнятості. Адже від сум нарахованої заробітної плати залежать надходження податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який є основним джерелом формування районного бюджету.

Закон України від 21.12.2016 „Про Державний бюджет України на 2017 рік”, стаття 8 установлено з 1 січня 2017 року мінімальну заробітну плату у місячному розмірі 3200 грн, у погодинному розмірі - 19-34 грн.

За даними Державної служби статистики України середньомісячна заробітна плата по області за І півріччя поточного року складає 6003 грн, по району — 6327 грн, по області район зайняв 4 місце.

На міжвідомчу комісію було запрошено 4 керівників підприємств, які за даними Уманського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Черкаської області отримують заробітну плату менше або на рівні мінімальної. Це товариство «Уманська міжгосподарська пересувна механізована колона», товариство з обмеженою відповідальністю «Енерго», товариство з обмеженою відповідальністю «ВС Екофудс», товариство з обмеженою відповідальністю «Уманська дорожньо-будівельна компанія».

А також запрошувалися 11 керівників сільськогосподарських підприємств, по яких, за даними Уманської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області, існують «ризики» недоплати податку на доходи фізичних осіб із заробітної плати у 2017 році майже 0,8 млн грн ПДФО. А саме: ДП Агрофірма "Байс-Агро", ФГ «Мрія», ФГ «Зозуля», ФГ «Халахур і КО», ФГ «Грейн», ТОВ «Юрінвест», ТОВ «Благодатний край», ФГ «Ніко-2», ПСП «Такт», ФГ «Нове життя - ЛВТ», ФГ «Калюст».

З’явилися на засідання всього 5 запрошених, з якими і спілкувалися члени міжвідомчої комісії.

Начальник Уманської об’єднаної державної податкової інспекиії Головного управління ДФС у Черкаській області Володимир Сліпченко повідомив, що згідно науково обґрунтованих параметрів на 1 тис. га сільськогосподарських угідь в розрахунку необхідно 25 найманих працівників, а для отримання оптимального урожаю з дотриманням агротехнічних норм фонд оплати праці на 1 га повинен бути на рівні не менше 1500 грн. Саме ці критерії бралися за основу при розрахунку втрат надходжень ПДФО.

«Лише кваліфікована праця може забезпечити позитивні результати вашого бізнесу. Всі ви дивитись телевізор, читаєте пресу і основним завданням Уряду на сьогоднішній день є легалізація заробітної плати, підвищення його розміру, адже за І півріччя поточного року середня заробітна плата по державі перевищила 7 тис. грн. Це додаткові надходження до пенсійного фонду, це можливість нашим батькам з 01.10.2017 збільшити розмір пенсій», - зазначив Володимир Сліпченко.

Розпочали спілкування з підприємства, яке орендує найбільше земель - ДП Агрофірма "Байс-Агро". Річні втрати ПДФО по ньому – майже 400 тис. грн. Причина тому – занижена на 35 осіб кількість працівників та їхня надто низька у порівнянні з іншими заробітна плата.

Чи дійсно погоджуються робітники працювати за середню зарплату 4931 грн, коли в сусідів вона на порядок вища – середня оплата праця працівників агросектору в районі – понад 7 тис. грн? Чи може, вони й отримують таку, але «в конверті?» – ці конкретні запитання ставив голова райдержадміністрації Євгеній Данченко представнику "Байс-Агро", який натомість запевнив: працюють лише офіційно, а низька зарплата – через відсутність, так би мовити, дійсно кваліфікованої робочої сили в селах, де орендують землі.

У ФГ «Нове життя – ЛВТ» немає зовсім найманих працівників. Його керівник пояснив, що фермерство є сімейною справою і в роботі задіяні лише родичі.

ТОВ «Благодатний край», ФГ «Калюст» і товариство «Уманська міжгосподарська пересувна механізована колона» потрапили в «ризикові» підприємства через те, що лише недавно розпочали свою роботу і не встигли отримати прибутки, які дозволили б розвиватися. Такі пояснення надали їх керівники.

Підсумовуючи зустріч, голова райдержадміністрації Євгеній Данченко подякував представникам фермерських господарств і сільськогосподарських підприємств за присутність. А також зазначив, що податок на доходи фізичних осіб на 99,2% формує фінансовий ресурс районного бюджету, з якого фінансуються дошкільні установи та заклади культури на селі, бюджетні установи районного підпорядкування (культура, соцзахист), дофінансовуються загальноосвітні школи, медичні заклади та невідкладні районні програми. Тому так важливо сплачувати податки на належному рівні. Це мають розуміти люди, які створюють підприємства для отримання прибутку.

Євгеній Михайлович висловив сподівання, що «ризикові» підприємства дослухаються до рекомендацій міжвідомчої комісії – привести у відповідність до обґрунтованих параметрів кількість їхніх працівників та їхню заробітну плату. В іншому випадку у них буде проведено перевірку Інспекцією державної праці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь