Обслуговуючі кооперативи – як шанс вижити на селі

Дата: 08.12.2017 13:51
Кількість переглядів: 1200

Фото без описуЗайнятість населення на селі останніми роками критично низька. Багато людей працездатного віку виїхали на заробітки, а ті, що залишилися, здебільшого не мають роботи і змушені виживати за рахунок індивідуального господарства. Щоб якось оживити села, влада ініціює об’єднання селян у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи (СОК), які дають хоча й невеликі, але стабільні заробітки.

Який основний ефект від створення обслуговуючих кооперативів?

Найперше – це зайнятість населення і можливість самостійно заробляти кошти для себе. До прикладу, індивідуально люди не можуть виробляти певної продукції, адже обладнання (та ж лінія з поливу кущів ягід чи екструдер для переробки зернових культур у корми) коштує чимало і дуже часто селяни не мають можливості витрачати такі кошти. Коли селяни збираються разом, вносять певну суму як статутний внесок кооперативу, то можуть придбати обладнання, яке допоможе не тільки одному господарству, а десяти чи 50-ти дрібним одноосібним господарствам. Тобто економлячи на основних виробничих засобах, можна отримувати якісний продукт

Головні напрямки обслуговуючих кооперативів – це ягідництво і садівництво, переробка зернових,  виробництво кормів. Найсвіжіші приклади – це молочні кооперативи.

 І справді, за прикладами далеко ходити не потрібно. Якщо взяти ту ж малину, мабуть, кожен на своєму городі може її посадити і виростити. Але кооперативи, по-перше, мають якісний садівничий матеріал за оптовими цінами, по-друге, вони частково забезпечені системою поливу, по-третє, є можливість централізованого збуту. Якщо людина вирощує малину на кількох сотих землі, то, зібравши її, за нормальну ціну невеликий урожай не продасть. Тільки якщо селяни об’єднаються, сформують велику партію, зможуть мати значний ефект від своєї діяльності.   

 Створення обслуговуючого кооперативу - нелегка справа, одним із стримуючих факторів створення обслуговуючих кооперативів є недостатня обізнаність сільського населення. Тому хочеться звернутися до сільських голів, які як ніхто інший знають соціально-економічний розвиток своїх сіл, і зможуть роз’яснити односельцям переваги обслуговуючої кооперації і спрямовувати зусилля для того, щоб ці кооперативи створювались і розвивалися з кожним роком. 

Для організаційно методичної підтримки щодо створення сільськогосподарських кооперативів можна звертатися до Уманського управління агропромислового розвитку Уманської райдержадміністрації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь