Відбувся семінар «Біологізація землеробства. Методи застосування корисних мікроорганізмів»

Дата: 30.03.2018 14:41
Кількість переглядів: 670

Використання пестицидів і агрохімікатів в агросистемі є важливою умовою сучасного землеробства.

Фото без описуОднак порушення наукових основ застосування пестицидів та мінеральних добрив може призвести до незбалансованого живлення сільськогосподарських культур, зниження поживної цінності рослинницької продукції та погіршення стану довкілля. Усі пестициди мають здатність накопичуватися в землі, воді, повітрі, продуктах харчування. Отруєна земля не може давати безпечний урожай.

В рамках привернення уваги товаровиробників та громадян району до інноваційних технологій біологізації землеробства 28 березня 2018 року спеціалістами управління агропромислового розвитку Уманської РДА, спільно з ГО «Клуб органічного землеробства» та ТОВ «Центр Ефективних технологій» в м. Умань проведений семінар на тему «Біологізація землеробства. Методи застосування корисних мікроорганізмів».

Перед присутніми виступив директор ТОВ «Центр Ефективних технологій» Віталій Сімонов, який поінформував присутніх про особливості життєдіяльності різних штамів корисних бактерій та можливість їх застосування в рослинництві, тваринництві та відновленні родючості грунтів.

Акцентовано увагу на досвід зарубіжних країн у питаннях біологізації землеробства. Так, результати досліджень в господарствах Польщі засвідчують, що при застосуванні біопрепаратів можливе зменшення внесення азотних добрив на 25% в перший рік, в наступні - до 75%.

Враховуючи те, що під урожай 2018 року в структурі закуплених мінеральних добрив сільськогосподарськими підприємствами району частка азотних добрив становить 68% то застосування ЕМ-препаратів може значно зменшити потребу в азотних добривах.

Відмічений позитивний вплив трьохрічного застосування Пробітехнології на вологозабезпечення сільськогосподарських культур в умовах посухи, де за довготривалої відсутності опадів в ризосфері кореневої системи кукурудзи, соняшника та плодових фіксувалась наявність вологи.

Активного поширення набуває застосування біопрепаратів і в тваринництві. Зокрема, вони застосовуються для дезінфекції приміщень, зброджування екскрементів сільськогосподарських тварин (свиней, ВРХ та птиці) та додаванні їх в корм та воду тварин.

Відмічається позитивний вплив Пробітехнології на відновлення родючості та оздоровлення грунту, знешкодження залишків пестицидів, пригнічення патогенів та шкідників, підсилення живлення та стимуляцію росту рослин, підвищення їх урожайності та якості вирощеної продукції.

За даними одного з фермерських господарств Польщі протягом  2001-2009 років в результаті проведених агрохімічних обстежень при застосуванні біопрепаратів відмічено їх сприяння в збільшенні вмісту гумусу в ґрунті. Зростання відбулось з 0,7-1,1% в 2001 році до 1,8-2,7% в 2009 році.

Тому в Україні повинні паралельно існувати і вдосконалюватись інтенсивні технології, як найбільш урожайні й прибуткові та біологічні технології, які даватимуть високовартісну екологічно чисту продукцію.

 

За інформацією управління агропромислового

 розвитку Уманської РДА                                      Фото без опису                                   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь