Делегація з Уманщини відвідала садибу-музей Героя України В’ячеслава Чорновола

Дата: 18.01.2018 14:59
Кількість переглядів: 1310

Фото без опису

Проголошення і становлення незалежної України неможливо описати без імені В’ячеслава Чорновола. Людина, яка певною мірою змінила країну у важкий для неї час пошуків свободи і майбутнього. Важко переоцінити його роль для вітчизняної політики. В’ячеслав Максимович був діячем руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х – 90-х років, ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет Украни 16 липня 1990 р. та Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р. Його непохитна воля у відстоюванні української ідеї надихала на боротьбу за незалежність України.

24 грудня 2017 року відомому політику виповнилося б 80 років від дня народження. Згідно Указу Президента, ця дата вшановується на державному рівні протягом грудня 2017 – березня 2018 рр.

Тож 17 січня 2018 року з метою вшанування пам’яті борця за незалежність України, визначного політичного і державного діяча районною владою була організована поїздка в рідну домівку В’ячеслава Максимовича – село Вільховець Звенигородського району, де пройшли його дитячі та юнацькі роки.

Учасниками делегації стали представники влади – зокрема, голова Уманської районної державної адміністрації Євгеній Данченко, голова районної ради Оксана Супрунець, керівник апарату райдержадміністрації Наталія Сиротюк, заступник голови районної ради Петро Бабкін, сільські голови; громадські активісти, серед яких – соратник і друг В’ячеслава Чорновола, член Народного Руху України Богдан Чорномаз, голова громадської ради при райдержадміністрації Тетяна Чорномаз, історик-краєзнавець Надія Тульчинська. 

Музей досить молодий, його історія починається з 2007 року, коли з нагоди 70-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола почала діяти експозиція в будинку. Сам будинок був переданий Черкаському обласному краєзнавчому музею сестрою дисидента Валентиною Максимівною.

У ході екскурсії вичерпно та змістовно було розказано про життя видатного політика, його родину, політичні переконання, а також продемонстровані особисті речі політика-дисидента, фотографії, книги, документи про його діяльність.

Як розповів завідувач музею Василь Стрижиус, В’ячеслав Чорновіл хотів, щоб українці жили достойно, щоб Україна була вільна і народ відчував, що це його держава, що саме він – це творець цієї держави.

Зі спогадів однодумців, В’ячеслав Максимович – один із тих небагатьох, хто служив Україні до скону. Він писав: «Якби мене запитали, чи жалкую я про те, як склалося моє життя при відсиджені п'ятнадцяти років, я б відповів – анітрохи, і якби мені довелося починати життя спочатку, я б прожив його так, як прожив життя вперше».

Загинув відомий політик 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Його похорон став другим за масовістю після перепоховання Тараса Шевченка 22 травня 1861 року. Тоді за труною Тараса йшло більше 300 тис. людей з Канева на Чернечу гору. За Чорноволом йшло понад 150 тис. людей. В Україні відкрито 17 пам’ятників В. Чорноволу.

Музей щорічно відвідують соратники В’ячеслава Чорновола, державні та політичні діячі, тисячі туристів, особливо жителі Західної України, для яких В. Чорновіл зробив особливо багато, гості із зарубіжних країн, учні та студентська молодь.

«Ми його не оцінили тоді, коли потрібно було, але оцінили вороги», – сказав на завершення соратник В’ячеслава Чорновола Богдан Чорномаз.

Звертаючись до завідувача музею, голова районної державної адміністрації Євгеній Данченко відмітив: «Я впевнений, що кожен присутній, передасть інформацію, яку почув, майбутнім поколінням, адже В’ячеслав Чорновіл – це герой України, патріот, якого повинні знати і ми, і наші діти.

У цей день в ході екскурсійної поїздки було також відвідано Національний заповідник “Батьківщина Тараса Шевченка” в с. Моринці та с. Шевченкове.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь