Проведено робочу нараду з суб’єктами водних господарств району

Дата: 15.07.2019 10:13
Кількість переглядів: 1082

З метою забезпечення належної уваги до об’єктів водного фонду, що знаходяться в межах Уманського району, та орендних відносин, що виникають у процесі їх користування, 12 липня під головуванням першого заступника голови Уманської райдержадміністрації Сергія Жорницького відбулася розширена робоча нарада з суб’єктами водних господарств району. Участь у ній взяли голова Уманської районної ради Оксана Супрунець, сільські (селищний) голови, голови ОТГ, орендарі водних обєктів, представники громадськості.

На порядок денний виносилося 5 важливих питань:

  1. Про облік земель водного фонду Уманського району та їх характеристика.
  2. Про облік та взяття на баланс безгосподарських гідротехнічних споруд на водних об’єктах.
  3. Про аналіз надходжень до бюджету від використання земель водного фонду та резерви поповнення бюджету від водних об’єктів у 2018 році та прогноз на 2019 рік.
  4. Про використання розпорядчих актів з організації безпеки для населення на водних об’єктах району та визначення місць масового відпочинку населення на воді, їх належного облаштування та використання згідно з вимогами Правил охорони життя людей на водних об’єктах.

По першому питанню було заслухано начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Валентину Мовчанюк. Вона повідомила, що станом на 1 січня 2019 року на території району обліковується 1808,93 га земель водного фонду, з них: передано в оренду – 996,33 га, не передано в оренду – 565,26 га, використовують без укладання договору – 171,4 га, у постійному користуванні – 75,95 га.

За підсумками інвентаризації водних об’єктів та гідротехнічних споруд району налічується 361 гідротехнічна споруда (греблі і водовипуски), з яких 43 (12%) обліковуються на балансі сільських рад, а 318 рахуються безгосподарськими. Більшість орендарів чи власників ставків не мають правовстановлюючих документів на гідротехнічні споруди, хоча здійснюють їхню експлуатацію. Тому сільським радам було рекомендовано вжити заходів щодо прийняття гідроспоруд у комунальну власність територіальних громад та передати їх в оренду орендарям водних об’єктів.

Водночас, переважна більшість діючих договорів оренди, за якими використовуються водні об’єкти, не відповідає вимогам чинного законодавства, тому що до 2013 року укладалися договори оренди лише на землі водного фонду без плати за водне плесо. Враховуючи це, Валентина Олексіївна зосередила увагу сільських рад на активізації роботи щодо приведення у відповідність до вимог чинного законодавства діючих договорів оренди земель водного фонду. Важливим питанням також залишається виготовлення паспорта водного об’єкта, адже із загальної кількості водних об’єктів на території району (385 об’єктів), паспорти виготовлені лише на 23,6% водойм.  

Далі заступник директора Тальнівського міжрайонного управління водного господарства Геннадій Коротченко повідомив про порядок взяття на баланс безгосподарських гідротехнічних споруд на водних об’єктах органами місцевого самоврядування згідно нових рекомендацій (зміни від 11.07.2019 року).

Аби зосередити додаткову увагу на важливості наповнення місцевих бюджетів від сплати орендної плати за користування водними об’єктами на нараді також було заслухано доповідь начальника фінансового управління райдержадміністрації Миколи Івасюка.

За оперативними даними селищної та сільських рад, за І півріччя 2019 року по договорам оренди водного фонду, які були заключені до 2015 року до місцевих бюджетів району надійшло 420,8 тис. грн, з них найбільші надходження податку по таких сільських бюджетах, а саме: Родниківському – 55,7 тис. грн; Посухівському – 34,4 тис. грн; Косенівському – 28,9 тис. грн; Черповодівському – 23,9 тис. грн; Краснопільському – 23,4 тис. грн; Антонівському – 20,3 тис. грн; Оксанинському – 12,7 тис. грн; Шаринському – 12,3 тис. грн та Юрківському – 11,6 тис. грн.

Також цього дня на нараді було розглянуто ще одне не менш важливе питання, що стосувалося виконання розпорядчих актів з організації безпеки для населення на водних об’єктах району та визначення місць масового відпочинку населення на воді, їх належного облаштування та використання. По ньому поінформували головний спеціаліст сектору з питань цивільного захисту та оборонної роботи райдержадміністрації Констянтин Муштаєв та головний інспектор Уманського РВ УДСНС України в Черкаській області Артем Рудь.

За результатами наради, зокрема, було прийнято рішення щодо активізації роботи сільських рад в напрямку приведення у відповідність до вимог чинного законодавства діючих договорів оренди земель водного фонду, за якими використовуються водні об’єкти, тобто ставки.

Окрім того, сільським радам було рекомендовано вжити заходів щодо прийняття гідроспоруд у  комунальну власність територіальних громад та передати їх в оренду орендарям водних об’єктів.

 

 

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь