До уваги сільських рад та орендарів водних об’єктів

Дата: 17.07.2019 14:20
Кількість переглядів: 721

Оренда водних об’єктів є одним із джерел наповнення місцевого бюджету, а правильно оформлені документи захищають права як орендарів, так і територіальної громади.

Фото без описуПровівши аналіз використання водойм встановлено, що значна частина орендарів користується водними об’єктами без належного оформлення документів та не оформили договори оренди водних об’єктів, що передбачалось діючим до 2013 року законодавством.

З 01.07.2013 набрав чинності Закон України «Про аквакультуру», відповідно до якого та з врахуванням статті 51 Водного кодексу України, надаються в оренду водні об’єкти у комплексі із земельною ділянкою під водою та водний простір. Передачу водного об’єкту здійснює  орган згідно з повноваженнями, визначеними Земельним кодексом України, з погодженням з територіальними органами Державного агентства водних ресурсів України.

Відповідно до статті 122 Земельного кодексу України повноваження щодо надання земельних ділянок під водними об’єктами у користування на умовах оренди у межах населених пунктів належать сільським, селищним та міським радам, а за межами населених пунктів – обласним державним адміністраціям.

Орендар набуває права користування водним об'єктом після державної реєстрації погодженого договору оренди водного об’єкта.

Типовий договір оренди водних об’єктів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29.05.2013 № 420.

У договорі оренди водного об'єкта визначаються зобов'язання щодо здійснення заходів з охорони та поліпшення екологічного стану водного об'єкта, експлуатації водосховищ та ставків відповідно до встановлених для них територіальними органами Державного агентства водних ресурсів України, режимів роботи, а також необхідність оформлення права користування гідротехнічними спорудами. Крім того, типовим договором оренди передбачено відповідальність орендаря за шкоду, що може бути нанесена третім особам, внаслідок неналежного виконання умов договору.

Надання водних об’єктів у користування на умовах оренди здійснюється за наявності паспорта водного об’єкта. Порядок розроблення паспорта водного об’єкта затверджено наказом Міністерства екології та природних ресурсів від 18.03.2013 № 99 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.05.2013 за № 775/23307.

Замовником робіт із розроблення паспорта водного об’єкта є його орендодавець.

Орендна плата за водний об'єкт включає в себе орендну плату за земельну ділянку водного фонду та плату за водний простір.

Розмір орендної плати за користування земельною ділянкою водного фонду визначається у відсотках до грошової оцінки земель водного фонду проведеної відповідно до Закону України «Про оцінку земель».

Розмір плати за водний простір визначається відповідно до Методики визначення розміру плати за надані в оренду водні об’єкти затвердженої наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 28.05.2013 № 236, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17.06.2013 за  № 986/23518.  

На жаль, частина орендарів не виконує вимог цих законодавчих актів так і продовжує користуватись ставками без належних правових підстав.

Для приведення у відповідність договорів оренди земель водного фонду пропонуємо скористатися Методичними матеріалами з надання в користування на умовах оренди водних об’єктів, розташованих на території області (2019 рік).

Матеріали для завантаження:  Методичні матеріали з надання в користування на умовах оренди водних об’єктів, розташованих на території області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь