Єдині та згуртовані: Уманщина відзначила 28 річницю незалежності України

Дата: 23.08.2019 15:40
Кількість переглядів: 2897

23 серпня в смт Бабанка відбулися масові урочисті заходи, присвячені 28-й річниці незалежності України та Дню Державного Прапора України. Святкове дійство розпочалося з ходи єдності, яка рухалася від Свято-Покровської церкви до сільського будинку культури. Вона символізувала те, що усі ми – єдиний народ, незважаючи на відмінності кожного окремо. Панувала атмосфера патріотизму та гордості за свою Батьківщину і, здавалося, саме повітря було насичене любовю до рідної землі.

У святковій ході у вишиванках взяли участь керівництво району, голови об’єднаних територіальних громад, сільські та селищний голови, депутати різних рівнів, гості з дружньої Республіки Польща, учасники антитерористичної операції, військовослужбовці, громадські організації, делегації з населених пунктів району, керівники підприємств та закладів торгівлі, представники структурних підрозділів райдержадміністрації та районної ради, жителі селища Бабанка.

Початок урочистого заходу вразив запальним танцювально-патріотичним флешмобом у виконанні учнів навчальних закладів району. Після чого хвилиною мовчання було вшановано пам’ять загиблих жителів Уманщини, що віддали своє життя у боротьбі з агресором на сході нашої країни, та покладено квіти до могил воїнів-односельчан селища Бабанка Віктора Меренкова та Олександра Скуса.

Привітали присутніх і всю громаду району зі святом перший заступник голови Уманської районної державної адміністрації Сергій Жорницький, заступник голови районної ради Петро Бабкін, помічник-консультант народного депутата України Антона Яценка Ірина Плетньова, почесний громадянин селища Бабанка Максим Поляков, гості із Польщі – депутат Гнездинського повіту Радослав Собковяк та голова ради Гнездинського повіту Даріуш Пілак, міський голова міста Умань Олександр Цебрій.

У своєму вітальному зверненні до громади Уманщини перший заступник голови районної державної адміністрації Сергій Жорницький відзначив: «24 серпня 1991 року відбулося відновлення незалежності України – держави з тисячолітньою історією та державотворчими традиціями Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, Великого Князівства Литовського, Козацької держави, Української народної республіки початку XX століття. Безумовно, ці роки незалежності стали випробовуванням для всіх нас – випробовуванням на міцність, на зрілість, на самоповагу. Але в результаті ми вистояли і продемонстрували всьому світу, що свій рідний дім свято бережемо і  не дозволимо зруйнувати».

Сергій Петрович підкреслив, що Уманщина – як серце України – завжди була волелюбна та непокірна, а її жителі активно долучалися до творення незалежної держави.

«Так і зараз своєю щоденною клопіткою працею жителі району творять історію сучасної України. Я дякую за кожну закладену цеглинку, яка переросла у величні будівлі, за кожен старанно оброблений і з любов’ю доглянутий клаптик землі. Дякую за кожну світлу думку і виважене рішення, які і стали фундаментом розвитку Уманського району», - сказав Сергій Жорницький.

За високий професіоналізм, особисту мужність та патріотизм проявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності держави та з нагоди Дня незалежності України перший заступник голови районної державної адміністрації Сергій Жорницький та заступник голови районної ради Петро Бабкін вручили почесні грамоти жителям Уманського району, які взяли участь в бойових діях на сході країни: Ковальчуку Віталію Вікторовичу (с. Сушківка); Вікнянському Олексію Петровичу (с. Полянецьке); Рижаку Юрію Володимировичу (с. Шарин); Кочубію Олегу Васильовичу (с. Дубова); Гарбузову В’ячеславу Станіславовичу та Лянчуку Сергію Анатолійовичу (с. Родниківка); Степанюку Юрію Анатолійовичу (смт Бабанка); Садовому Вадиму Андрійовичу (с. Паланка); Ладижинському Олегу Сергійовичу (с. Максимівка); Красвітньому Григорію Ігоровичу (с. Гродзево); Барилюку Юрію Авксентійовичу (с. Дмитрушки); Литвинюку Олександру Васильовичу (с. Ладижинка); Нетребі Федору Івановичу (с. Текуча).

За вагомий особистий внесок у розбудову української державності, утвердження принципів свободи, патріотизму, високу громадянську самовідданість та з нагоди Дня незалежності України відзнаку отримав також борець за незалежність України, житель села Шарин Чорний Петро Павлович.

Почесними відзнаками «За заслуги перед Уманщиною» відзначені Сікерко Володимир Костянтинович, Добровольський Анатолій Устимович, Однокінний Дмитро Лукич, Кисіль Анатолій Іванович.

Далі на усіх присутніх чекала насичена концертна програма за участю талановитих виконавців Уманського краю. Подарунком для учасників свята став виступ співачки Наталії Рудої за сприяння народного депутата України Антона Яценка.

У фойє сільського будинку культури усі бажаючі мали змогу переглянути презентацію українських фільмів «Чорний козак» та «Рубіж. Грубешівська операція».

Символічним цього дня стало відкриття за сприяння почесного жителя селища Бабанка Максима Полякова панно на місці майбутнього пам’ятника славному пращуру українського народу, уманському полковнику, гетьману Правобережної України Михайлу Ханенку. Розробником і автором проекту став учасник Євромайдану, художник, волонтер, автор найбільшого в Україні проекту «Пам’яті Небесної сотні» Геннадій Гутгарц.

Учасники, запрошені та гості свята мали можливість переглянути презентаційні куточки від населених пунктів та об’єднаних територіальних громад Уманського району під тематичною назвою «Україна – це ми». Презентації містили інформацію про історію населеного пункту, його становлення у незалежній Україні до сьогодення; головні об’єкти інфраструктури, об’єкти соціального спрямування, промисловість; видатні постаті, досягнення, сучасних героїв.

Окрім того, усі бажаючі могли відвідати майстер-класи різного спрямування та куточок боді-арту в патріотичних кольорах, взяти участь в плетінні патріотичних браслетів «Українська перлинка», написати та залишити кілька добрих слів у листівці-побажання Україні, спробувати свої сили з подолання смуги перешкод «У жовто-блакитному вимірі» та в плетінні сітки «Україна – єдина країна!», випробувати вокальні здібності в співочому хепенінгу «Моя Україно, калиновий край, на крилах пісень ти до неба злітай!», виготовити національний оберіг від гончаря  «Пишаюся, що я Українець!» тощо.

У рамках заходу також пройшли виставки-ярмарки, де були представлені вироби народних майстрів (вінки, обереги, ляльки-мотанки, гончарні вироби, в’язані іграшки, сувеніри).

Цьогорічне відзначення Дня незалежності України дало можливість вчергове продемонстрували самобутність українського народу, його незламність та силу духу, багатство та щедрість української душі, підняти моральний дух, збагатитися новими знаннями про традиції і культуру нашого народу, збадьорити тіло, зарядитися оптимізмом та просто душевно відпочити.

 

Начальник відділу взаємодії з громадськістю апарату

Уманської райдержадміністрації Людмила Бендовська

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь