Уряд узгодив терміни проведення всеукраїнського перепису населення

Дата: 11.11.2019 09:45
Кількість переглядів: 263

За повідомленням Української правди, в Кабінеті Міністрів України  нарешті остаточно узгодили терміни проведення всеукраїнського перепису населення. Він відбудеться у листопаді-грудні наступного року.

Десятиліттями країна рухається навпомацки. Ухвалюються держбюджети, роздаються субсидії, розробляються довгострокові стратегії в освіті, медицині, енергетиці, стартують дорогі інфраструктурні проекти, а між тим достеменно невідомо не тільки, які ми, а навіть скільки нас. 

Сайт Держстату сповіщає, що населення України складає 41 млн. 990 тисяч осіб (без тимчасово окупованих територій). А вчені-демографи вважають, що ця цифра перебільшена на 2-3 мільйони.

Перепис-2020  дасть розуміння про суспільний зріз країни, про житловий фонд, джерела доходів українців тощо. Отримана інформація може стати базою для генерування управлінських рішень практично в усіх галузях суспільно-економічного життя.

УП дізнавалася, як проходитиме всеукраїнське анкетування, чому об'єднання існуючих реєстрів не замінить обходів "від хати до хати", а також з якою метою в переписний лист включено ті чи інші питання.

«Аудит країни» не проводили майже два десятиліття – останній був 2001 року. Згідно з цим переписом, загальна кількість населення України в 2001 році складала 48,45 млн осіб.

Всеукраїнське анкетування мало відбутися восени-2010, проте уряд Азарова свідомо його проігнорував. 

Зе!команда, спочатку планувала отримати електронний перепис. Врешті фахівцям вдалося вгамувати гарячі голови "діджиталізаторів", і в уряді вже підготували проект постанови про проведення повноцінного перепису. 

Саме опитування триватиме приблизно три тижні – від 3 по 23 грудня 2020 року. Для ретельного опрацювання інформації знадобиться ще не менш ніж пів року. 

Як повідомили у Державній службі статистики, з держбюджету-2020 буде виділено 3,431 млрд грн. З них на оплату праці переписувачів піде 1,322 млрд грн, на комп'ютерне обладнання – 1,543 млрд грн, на розробку програмного забезпечення – 48,8 млн грн. 

Обробка та систематизація даних обійдеться приблизно в 122 млн грн, але ці витрати буде закладено в держбюджет наступних двох років.

Опитуватимуть українців 100 тисяч переписувачів, які працюватимуть з планшетами.

Водночас з 10 по 30 листопада 2020 року українці отримають можливість заповнити анкету самостійно в електронному вигляді. Охочим буде надано ключ для самореєстрації.

Проте питання щодо проведення перепису винятково через інтернет наразі не актуальне, адже  кількість інтернет-користувачів в Україні – 70% від усього населення.

Зауважимо, що облікованими мають бути всі, хто постійно мешкає в Україні, зокрема й громадяни іншої країни та особи без громадянства. Обов'язкова участь у переписі навіть закріплена у національному законодавстві.

Та чи всі забажають впустити додому незнайомого студента з планшетом чи достукатися, скажімо, у квартиру до відлюдька? 

Держстат бачить вихід у створенні спеціальних переписних дільниць на зразок виборчих. Там зможуть пройти анкетування українці, котрі не захотіли чи не змогли прийняти переписувача у себе вдома.

Дуже важливо, щоб усі знали: інформація буде деперсоніфікована, ваші відповіді надходитимуть на сервер без прізвища та місця проживання. Люди не повинні надавати переписувачам жодних документів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь