НБУ ввів в обіг оновлену 200-гривневу банкноту

Дата: 27.01.2020 17:40
Кількість переглядів: 308

З 25 лютого цього року Нацбанк ввів в обіг купюру у 200 гривень з оновленим дизайном. Новими банкнотами Національний банк заміщуватиме зношені та пошкоджені 200-гривневі банкноти зразка 2007 року. Поступово в обігу ставатиме більше нових 200-гривневих банкнот через заміну зношених.

Фото без опису

Станом на 01 жовтня 2019 кількість банкнот номіналом 200 гривень в обігу становила 632,5 млн штук (близько 22,5% від загальної кількості банкнот у готівковому обігу). Заміщення зношених банкнот новими – це процес, що відбувається постійно. Загалом у зв’язку з фізичним зношенням банкнот гривні Національний банк щороку вилучає майже 800 млн штук банкнот усіх номіналів, майже половину з яких становлять банкноти низьких номіналів від 1 до 20 гривень.

Фото без опису

Протягом 2018 року Національний банк утилізував непридатних до обігу 102,7 млн штук банкнот номіналом 200 гривень на суму майже 20,5 млрд гривень. Це – майже 15% від загальної кількості вилучених з обігу зношених банкнот.

Українські гроші всіх років випуску добре захищені. Проте з появою нових технологій Національний банк ще наполегливіше працює над підвищенням системи захисту банкнот.

Захист нової банкноти 200 гривень у порівнянні з банкнотою зразка 2007 року удосконалено.

Зокрема банкнота має кілька нових інноваційних елементів захисту. Так, повертаючи банкноту в руках, легко перевірити її найсучасніший елемент захисту – оптично-змінний елемент SPARK, який має поступово змінювати колір.

Ще однин інноваційний елемент захисту – “віконна” захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення.

Фото без опису

Також покращено рельєфність елементів друку, у тому числі елементу для людей з вадами зору. Змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист; серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь