Урок патріотизму «Вона – наш вибір, наша мрія – соборна вільна Україна»

Дата: 30.01.2020 09:24
Кількість переглядів: 525

Початок другої декади січня рясніє подіями новітньої історії. Це і дата вшанування оборонців донецького аеропорту, і перших загиблих на Майдані під час Революції гідності, і, безперечно та, без якої б не було перших двох, як і незалежності – 101-ша річниця Соборності України, проголошення Акта злуки УНР і ЗУНЗ на Софіївській площі в Києві. Окрім того, щороку 29 січня ми вшановуємо пам’ять молодих героїв, які 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську народну республіку від більшовицьких загонів, що рвалися до Києва. Їх подвиг навічно увійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни як одне із свідчень незламності духу українського народу з його вічним прагненням до волі і справедливості.

Часто постає питання: чи бій під Крутами і загибель трьохсот студентів можна вважати трагедією, чи, навпаки, перемогою? Молоді люди робили свідомий вибір, а це багато означає й змінює наше ставлення до тодішньої молоді. Їх порівнюють з трьомастами спартанцями чи з трьомастами козаками під Берестечком. Адже загибель студентів – це символ патріотизму й жертовності українського народу, який завжди боровся й боротиметься за кращу долю.

Робота з молоддю, особливо її патріотичне виховання – пріоритетний напрямок роботи працівників бібліотечної системи Уманського району. Тож, об’єднуючи відзначення важливих дат, для студентської молоді Уманського професійного аграрного ліцею в малій залі КП «Уманьрайрембуд» працівники районної центральної бібліотеки провели урок патріотизму «Вона – наш вибір, наша мрія – соборна вільна Україна». Були висвітлені ідейно пов’язані важливі теми: свято Соборності, бій під Крутами та діяльність В’ячеслава Чорновола - правозахисника–дисидента, який пророче писав: «Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи, щоб не довелося гірко любити її, втративши. Настав час великого вибору: або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка, ганьба і знову довга дорога до волі».

Ведучі заходу Аліна Мазурець та Віта Цюра ознайомили присутніх з історією виникнення Дня Соборності, значення цього свята в житті українців, про величний подвиг 300 юнаків, які під станцією Крути мужньо відбивали атаки ворога, та про В’ячеслава Чорновола – найкращого організатора й активіста національно-визвольного руху, який в 60–70 роки минулого століття виступав за відродження України, її мови, духовності, відновлення державного суверенітету.

Гарним доповненням заходу став музичний супровід від працівників Уманського районного центру культури і дозвілля. Патріотичні пісні у виконанні народного ансамблю української пісні «Горицвіт» (художній керівник – Володимир Павленко) нікого не залишили байдужими. Усі охоче переглянули розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Україно, твоя доля – єдність, злагода і воля», на якій були представлені тематичні видання та архівні документи.

Організований та проведений районною бібліотекою урок сприяв підвищенню почуття національної гідності, гордості за Батьківщину та народ, спонукав молодь замислитися над історією нашої країни, сьогоденням та майбутнім українського народу.

Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок життя України. Ми всі маємо усвідомити, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудувати економічно й духовно багату, вільну й демократичну Україну, якою пишатимуться наші нащадки.

 

Уманська РЦБ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь