Професійна адаптація учасників АТО, ООС

Дата: 20.02.2020 09:31
Кількість переглядів: 949

Фото без описуВідповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.06.2017 №432 «Про затвердження Порядку організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції, осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та постраждалих учасників Революції Гідності», кожний учасник антитерористичної операції має право на отримання послуг з професійної адаптації.

Порядок поширюється на учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності (далі – особи) з числа осіб, яким установлено один із таких статусів:

• учасника бойових дій – відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (далі – Закон);

• особи з інвалідністю внаслідок війни – відповідно до пунктів 10-14 частини другої статті 7 Закону;

• учасника війни – відповідно до пункту 13 статті 9 Закону;

• постраждалого учасника Революції Гідності – відповідно до статті 161 Закону.

Професійна реабілітація учасників АТО  передбачає професійну підготовку, перепідготовку, отримання іншої спеціальності на основі здобутого раніше освітнього (освітньо-кваліфікаційного) рівня, підвищення кваліфікації та спеціалізацію особи, спрямовані на здобуття та удосконалення професійних знань, умінь та навичок, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці.

Професійне навчання учасників АТО здійснюється за денною, вечірньою (змінною), очно-заочною, дистанційною, екстернатною формами навчання з відривом і без відриву на виробництві та за індивідуальними навчальними планами. Строк професійного навчання учасників АТО не може перевищувати 12 місяців, а підвищення кваліфікації шляхом навчання на курсах цільового призначення установлюється від 20 до 500 годин.

Навчальний заклад учасник АТО обирає самостійно.

Оплата за навчання провадиться за рахунок коштів державного бюджету.

Послуги з професійного навчання надаються учаснику антитерористичної операції одноразово в порядку черговості.

Для отримання послуг з професійної адаптації учасник антитерористичної операції письмово звертається до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування).

До заяви додається:

- копія пільгового посвідчення;

- копія документу, що підтверджує безпосередню участь особи в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Під час подання документів особисто надають оригінал для огляду.

Управління соціального захисту населення відповідно до заяви видає направлення учаснику антитерористичної операції до районного центру зайнятості на професійну орієнтацію щодо вибору напряму професійного навчання. Після проходження професійної орієнтації – видається направлення на професійне навчання.

На підставі направлення на професійне навчання учасник антитерористичної операції зараховується до навчального закладу.

Після успішного завершення повного курсу навчання за відповідними робочими навчальними планами та робочими навчальними програмами учасники АТО отримують документи державного зразка:

- свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації – за результатами первинної професійної підготовки, перепідготовки, підвищення

кваліфікації учасників АТО за робітничими професіями;

- документ  про підвищення кваліфікації – за результатами підвищення кваліфікації учасників АТО з вищою освітою.

Після завершення підвищення кваліфікації на курсах цільового призначення учасники АТО отримують посвідчення встановленого зразка.

Слухачам, які навчалися з професій, пов’язаних із роботами на об’єктах з підвищеною небезпекою праці, що перебувають під наглядом спеціально уповноважених державних органів, разом із свідоцтвом про присвоєння(підвищення) робітничої кваліфікації видається посвідчення встановленого зразка про допуск до роботи на зазначених об’єкта.

У разі організації професійного навчання за професіями, для набуття яких відповідно до законодавства вимагається проходження попереднього медичного та наркологічного огляду, особа проходить його у закладах охорони здоров’я в установленому порядку.

Тому у вас є можливість вибору професій, зміни спеціальності. Перелік навчальних закладів Черкаської області знаходиться на сайті Міністерства освіти і науки України в Єдиній Державній електронній базі з питань освіти: https://registry.edbo.gov.ua/prof/71.

Детальнішу інформацію учасники антитерористичної операції можуть отримати в управлінні праці та соціального захисту населення Уманської РДА за адресою: вул. Залізняка, 2а м. Умань, каб. 320, тел. 3 21 56.

 

 

За інформацією управління праці та

соціального захисту населення райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь