Проведення робіт із встановлення меж населеного пункту та поновлення нормативної грошової оцінки земель

Дата: 27.03.2020 12:36
Кількість переглядів: 1291

Фото без описуПередумовами завершення земельної реформи є повна інвентаризація земельних ділянок у межах державного кордону та отримання Держгеокадастром усіх відомостей про землі, їх цільове призначення, дані про кількісну і якісну характеристику земель, їх оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.

Одним з основних принципів, на якому базується Державний земельний кадастр, це обов’язковість внесення до нього відомостей про всі його об’єкти, а саме про межі адміністративно-територіальних одиниць та нормативну грошову оцінку земель населених пунктів.

На сьогодні по Черкаській області в Державний земельний кадастр внесені відомості по 372 адміністративно-територіальним одиницям, що становить 44% від загальної кількості населених пунктів області. По Уманському району проведена робота щодо встановлення меж лише по 18 населених пункти, що складає 34% від загальної кількості сіл районую По решті 35 населених пунктах така робота потребує завершення до кінця 2020 року.

Згідно Земельного кодексу України межа населеного пункту (село, селище, місто) – це умовна замкнена лінія на поверхні землі, що відокремлює територію села, селища, міста, від інших територій. Межі села, селища, міста встановлюються і змінюються за проектами землеустрою щодо встановлення (зміни) меж адміністративно-територіальних одиниць. Рішення про встановлення і зміну меж сіл, селищ, які входять до складу відповідного району, приймаються районною радою за поданням відповідних сільських, селищних рад.

Встановлення меж населеного пункту вважається таким, що відбулося, після внесення відомостей до Державного земельного кадастру. Таким чином, межі населеного пункту вважаються встановленими, а органи місцевого самовряду­вання набувають права розпоряджатися земельними ділянками, які відповідно до розроблених проектів щодо встановлення меж відповідної сільської, селищної, міської ради включаються до їх територій.

Крім того, статтею 13 Закону України "Про оцінку земель" передбачено обов'язкове проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок для визначення розміру земельного податку, державного мита, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної вартості, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва тощо.

Згідно із статтею 18 вищезазначеного Закону нормативна грошова оцінка земельних ділянок, розташованих у межах населених пунктів, проводиться незалежно від їх цільового призначення не рідше одного разу на 5-7 років. Остання нормативна грошова оцінка земель в межах населених пунктів Уманського району була проведена у 2013 році.

Проведення робіт із встановлення меж населеного пункту та поновлення нормативної грошової оцінки земель згідно чинного законодавства протягом 2020 року дасть можливість суттєво збільшити бюджетні надходження до сільських, селищних рад, які надійдуть в порядку сплати податків, орендної плати за використання земель комунальної власності територіальних громад. Формування спроможного місцевого бюджету – це майбутній розвиток інфраструктури населених пунктів, можливість вирішення безлічі інших актуальних проблем територіальної громади.

Відділ розвитку сільських територій та захисту довкілля

Уманської райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь