26 квітня виповнюється 34 річниця аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 24.04.2020 15:00
Кількість переглядів: 1792

26 квітня цього року минає 34 річниця найстрашнішої техногенної трагедії людства – аварії на Чорнобильській атомній електростанції. З нагоди пам’ятного дня голова Уманської райдержадміністрації Світлана Волошенюк, голова районної ради Оксана Супрунець, сільський голова с. Піківець Василь Тарасенко, секретар сільської ради Наталія Батуріна та голова районної організації „Союз Чорнобиль України” Петро Сорока поклали квіти до пам’ятного знака жертвам Чорнобиля в селі Піківець.

Фото без опису

Під час заходу голова райдержадміністрації Світлана Волошенюк зазначила:

- Сьогодні ми низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді в ядерний вогонь, щоб зупинити смертоносну ланцюгову реакцію. Вони мужньо працювали в зоні техногенного лиха, аби якомога швидше ліквідувати наслідки трагедії. Міцного здоров'я вам, довгого життя, успіхів у щоденних справах і щирої людської вдячності, шановні ліквідатори!

Дуже прикро, що у 2020 році Чорнобильська зона, яка врешті почала відновлюватися, через людську недбалість знову у вогні. Памятаймо ж про відповідальність держави, народу, кожної людини за те, щоб світ був благополучним і безпечним. Це також наш обовязок перед героями і жертвами Чорнобиля.

Хай залишиться в минулому і ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир і безпеку.

Атом, що вийшов з-під контролю, зачепив і жителів Уманщини. На даний час у нашому районі зареєстровано 1277 осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. На жаль, з кожним роком ця цифра меншає – все більше борців із атомом відходять у вічність. В селах Піківець, Шарин та Ятранівка проживає 705 громадян, які поcтраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи та 228 потерпілих дітей.

Минулого року на різного виду пільги, соціальну, медичну підтримку чорнобильців Уманського району спрямовано понад 765 тисяч гривень. Зокрема, з державного бюджету за 2019 рік компенсаційних виплат та грошової допомоги спрямовано 612,7 тис. грн. З обласного бюджету на медичне обслуговування спрямовано 132,2 тис. грн.

Окрім того, додатково щороку виділяються кошти з районного та місцевих бюджетів на забезпечення чорнобильців. За цей рахунок:

- оздоровлено трьох ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС;

- виплачено одноразову грошову допомогу 86 учасникам ліквідації та 15 вдовам померлих учасників ліквідації;

- двом громадянам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, відшкодовано проїзд міжміським транспортом між населеними пунктами України;

- надано фінансову підтримку громадській організації «Союз Чорнобиль України».

У 2020 році потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи також надається передбачений соціальний захист, виплати та компенсації.

Аварія на ЧАЕС та ліквідація її наслідків увійшли в історію як символ біди і людського героїзму. Біди, що окутала радіоактивною хмарою світ, та героїзму сотень тисяч громадян – людей з великої літери, які ціною власного життя рятували прийдешні покоління. Ця подія завжди буде об'єднувати всiх нас одним спогадом, однiєю печаллю, однiєю надiєю.

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь