Про дотримання обмежень при застосуванні пестицидів в межах населеного  пункту

Дата: 26.05.2020 10:08
Кількість переглядів: 2008

Фото без описуЗ початком весняних робіт все частіше надходять звернення та скарги від громадян стосовно використання пестицидів та агрохімікатів на присадибних ділянках, городах, приватних домоволодіннях, оскільки останнім часом відзначається чимало фактів застосування агрохімікатів на земельних ділянках, на яких вирощуються товарні сільськогосподарські культури (озимі зернові культури, соя, соняшник, кукурудза). Власники земельних ділянок та місцеві жителі проводять обробку посівних площ в денний час, у спекотну та вітряну погоду, не попереджаючи сусідів про застосування пестицидів та агрохімікатів та застосовуючи механізовані оприскувачі, що призводить  до знешкодження рослин, загибелі бджіл на суміжних ділянках.

Звертаємо увагу, що згідно Закону України „Про пестициди та агрохімікати”, Державних санітарних правил ДСТП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» в межах населеного пункту:

- всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10 години) і вечірні години (з 22 години) при мінімальних висхідних повітряних потоках, як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні;

- для обробки індивідуальних садів і городів дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населення «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», в спеціалізованих магазинах, де є всі необхідні дозвільні документи;

- в межах населеного пункту дозволяється обприскування ранцевими обприскувачами при швидкості вітру до 4 м/с;

- забороняється залишати пестициди та отруєні принади без охорони в місцях застосування;

- працювати з пестицидами необхідно тільки в спецодязі, рукавичках, захисних окулярах та респіраторах;

- перед проведенням обробітків пестицидами необхідно завчасно оповістити мешканців сусідніх ділянок;

Варто звернути увагу на те, що питання застосування громадянами пестицидів на присадибних ділянках та відповідно заподіяння шкоди сусідам регулюється Земельним кодексом України і підпадає під поняття добросусідських відносин. Згідно до статті 103 Земельного Кодексу України, власники та землекористувачі земельних ділянок  повинні обирати такі способи використання даних земельних площ, при яких власникам суміжних земельних ділянок завдається найменше незручностей, а саме: затінення, задимлення, неприємні запахи, знешкодження майна тощо.

Якщо виникає конфліктна ситуація потерпілий має негайно звернутися до  медичного закладу, якщо завдано шкоду здоров’ю,  сільської раду або ОТГ та до  дільничного поліцейського в присутності свідків зафіксувати  завдану шкоду, відібрати зразки пошкоджених рослин (бджіл), якщо це можливо і робочий розчин чи сам препарат і відправити на дослідження в токсикологічну лабораторію.

Після зібрання всіх доказів (акти обстеження, експертні висновки, тощо),  потерпілий може звернутись до суду про відшкодування завданих збитків.

Порушення вимог чинного законодавства при застосуванні агрохімікатів тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення за здійснення адміністративного правопорушення тягнуть за собою накладення штрафу:

- за статтею 42. Порушення санітарних норм: на громадян від одного до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб - від шести до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- за статтею 52. Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель (….забруднення їх хімічними і радіоактивними речовинами):  на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- за статтею 83. Порушення правил застосування, зберігання, транспортування, знешкодження, ліквідації та захоронення пестицидів і агрохімікатів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів: на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- за статтею  83-1. Порушення законодавства про захист рослин (… що призвело до пошкодження, погіршення стану рослин та якості продукції рослинного походження, а також забруднення довкілля): на громадян від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від десяти до вісімнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

- за статтею 104. Потрава посівів, зіпсуття або знищення зібраного врожаю сільськогосподарських культур, що знаходиться у полі, пошкодження насаджень колективних сільськогосподарських підприємств, інших державних і громадських чи фермерських господарств: на громадян від одного до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторна потрава посівів, зіпсуття або знищення зібраного врожаю сільськогосподарських культур, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Відділ розвитку сільських територій та захисту довкілля райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь