Перспектива розвитку Уманського госпітального округу

Дата: 24.10.2017 11:01
Кількість переглядів: 830

Фото без описуНапевне, кожна людина у своєму житті зіштовхується із серцево-судинними та судинно-мозковими порушеннями. Вікові зміни органів і тканин, обмінні порушення призводять до гіпертонії, гіпертрофії міокарду, інфарктів, інсультів, серцевої недостатності, атеросклерозу судин та іншого, що скорочує життя і викликає цілий ряд обмежень. Ці явища настільки стрімко наростають і молодіють, що навіть Всесвітня Організація Охорони здоров'я підняла тривогу.

Занадто рано в сучасної людини через погіршення кровотоку знижується працездатність, пам'ять, інтелект, зір, слух, переносимість навантажень. Через раптові судинні катастрофи – інфаркти та інсульти – ідуть з життя чи стають інвалідами порівняно молоді люди на вершині кар'єри, чи в той період, коли вони досягли бажаного соціального статусу. Незважаючи на велику увагу сучасної медицини до цієї проблеми, на жаль, досягнення тут більш ніж скромні.

Сьогодні серцево-судинна та судинно-мозкова патологія поширена серед близько 70% населення України, а в близько 60% випадків вона є причиною смерті, що значно вище, ніж у розвинених країнах.

Щорічно в Уманській центральній районній лікарні зростає кількість пацієнтів з гострими порушеннями мозкового кровообігу, транзиторною ішемічною атакою та інфарктом міокарду. Так, протягом 2016 року в закладі проліковано 114 осіб з гострим порушенням мозкового кровообігу, 27 осіб з транзиторною ішемічною атакою та 75 пацієнтів з інфарктом міокарду.

У зв’язку зі зростанням кількості хворих на захворювання серцево-судинної та судинно-мозкової систем в неврологічному відділенні Уманської центральної районної лікарні за рахунок коштів місцевого бюджету додатково фінансуються ліжка для лікування хворих з гострими порушеннями мозкового кровообігу.

В неврологічному та терапевтичному відділеннях лікування хворих проводиться в палатах інтенсивної терапії відповідно протоколів надання медичної допомоги даній категорії пацієнтів, які обладнані кардіомонітором, кардіографом, пульсоксиметром та кисневим концентратором.

Пацієнти, які доставляються в центральну районну лікарню із захворюваннями серцево-судинної та судинно-мозкової систем у важкому стані госпіталізуються у відділення інтенсивної терапії, яке розраховане на 6 ліжок.

Для діагностики вказаних вище захворювань в закладі функціонує діагностичне відділення, де проводиться комп’ютерна томографія вказаним пацієнтам.

Але не дивлячись на всі необхідні лікувально-діагностичні заходи, які проводяться пацієнтам із порушенням мозкового кровообігу та інфарктом міокарду в центральній районній лікарні, найбільш ефективним методом ранньої діагностики вказаних вище захворювань є дослідження судин апаратом ангіографії.

Ангіографія - ефективний і широко використовуваний метод дослідження системи судин, що має масу переваг перед іншими діагностичними маніпуляціями. Ангіографія дозволяє виявити як стан самих досліджуваних судин, так і різні патологічні процеси в органах, що супроводжуються зміною кровопостачання або лімфообігу.

На сьогоднішній день проведення ангіографії потребує кожен пацієнт з інфарктом міокарду, який доставляється в центральну районну лікарню, але, на жаль, у зв’язку з важкістю стану не кожного пацієнта є можливість доставити протягом перших двох годин на третинний рівень надання медичної допомоги (кардіологічний центр м. Черкаси) для проведення ангіографії. І за цей час втікають безцінні моменти, коли життя людини ще можна врятувати.

Тому постає необхідність в оснащенні центральної районної лікарні ангіографічним обладнанням, що дасть можливість скоротити смертність та інвалідність від таких важких недуг як інсульт та інфаркт.

З метою вирішення даного питання в районі розроблений перспективний план розвитку медичної галузі, який передбачає створення в центральній районній лікарні відділення ангіографії та обладнання його ангіографом.

Спеціалістами-розробниками вже підготовлена проектно-кошторисна документація для реконструкції поліклінічного відділення центральної районної лікарні з метою створення відділення ангіографії.

Наступним етапом в даному напрямку буде виділення коштів з місцевого бюджету на оплату вказаної документації та участь у конкурсному проекті програм Державного фонду регіонального розвитку з метою проведення ремонту приміщення для облаштування ангіографічного відділення (площа реконструкції 270 м2), а також придбання медичного обладнання та меблів.

Робота у новоствореному відділенні ангіографії передбачає підготовку та перепідготовку лікарів, тому на даний час здійснюється пошук кваліфікованих спеціалістів.

Нині на рівні керівництва району і депутатів районної ради направляються зусилля для того, щоб районна лікарня відповідала основним вимогам сьогодення, як центр госпітального округу.


За інформацією Уманської ЦРЛ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь