Із почуттям гордості, із почуттям шани…

Дата: 16.05.2019 16:04
Кількість переглядів: 955

Ці травневі дні насичені і піднесеними, і сумними для українців датами, але такими, які водночас демонструють непростий шлях України до своєї незалежності. 18 травня – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, 19 травня – День пам'яті жертв політичних репресій. Також 18 травня відзначається День Європи, а сьогодні – 16 травня – День вишиванки. Здається, у близькості цих днів – щось глибоко символічне: і споконвічні мрії українців про добре майбутнє, і їхні великі жертви заради цього, і демонстрація своєї етнічної ідентичності. Усе це вилилося урочистими зборами-флешмобом працівників державних установ Уманщини біля погруддя Тарасу Шевченку в селі Родниківка за участі першого заступника голови Уманської райдержадміністрації Сергія Жорницького.

Фото без опису

Розгортанням державного прапора та хоровим виконанням гімну учасники заходу продемонстрували, що ми – господарі на своїй рідній землі. Учні Родниківської школи прочитали поезії видатного поборника вільної України Тараса Шевченка. Потому учасники заходу поклонилися Кобзарю та поклали квіти до його погруддя.

Така ж акцію працівники державних установ Уманщини цього дня, 16 травня, провели біля памяника Тарасу Шевченку в місті Умань.  

Усіх переповнювали почуття гордості за те, що попри століття гноблення, репресій, русифікації Україна вирвалася з пазурів двоголового імперіалізму. На шляху вступу до Європейського Союзу Україна взяла на себе обов’язок впроваджувати та захищати європейські цінності, одні з яких – відсутність політичних репресій.

Наслідками сталінського комуністичного терору в Україні у 1937–1938 рр. стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація. За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198 918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в`язниць та таборів.

Тисячі борців за свободу, яких було вбито, депортовано, засуджено за політичними статтями та піддано іншим видам репресій, у вільній Україні отримали шанс на відновлення  історичної справедливості, захист честі й гідності, своїх прав і свобод.

Сьогодні ми можемо вільно думати і висловлюватися, виїжджати за кордон, носити вишиванки, розмовляти і публікуватися українською мовою. Цінуймо демократію, шануймо свої державні символи, духовну та матеріальну культуру і водночас – не забуваймо час від часу оглядатися назад.  

 

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь