По зернині відроджуємо імена героїв

Дата: 26.01.2018 16:17
Кількість переглядів: 973

Фото без описуДень Тетяни 25 січня, за усталеною вже традицією, голова громадської ради при райдержадміністрації, голова народознавчого товариства «Берегиня» Тетяна Чорномаз відзначила пошануванням поборників української незалежності, членів Організації Українських Націоналістів (ОУН) та вояків Української Повстанської Армії (УПА), які віддали життя, щоб не жити рабами на своїй землі. Хто не був убитий в боях за Україну, був розстріляний або замучений в більшовицько-російських концтаборах. Одиницям вдалося повернутись з клеймом «ворог народу» і поламаною долею. Про це йшлося на творчому вечорі Тетяни Чорномаз, який називався  «Повстанське танго».

В проведенні історичної, літературно-музичної патріотичної композиції взяли участь викладачі і студенти Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Т. Г. Шевченка. Сприяла в проведенні заходу директор коледжу, поетеса Ольга Чепка. На вечір були запрошені представники районної та міської влади,  інтелігенція міста і району.  

Зі сцени були висвітлені історії повстанців та підпільників ОУН, зокрема, авторки популярної нині в Україні пісні «Повстанське танго», багаторічного політв’язня радянських концтаборів Ольги Ільків. Висвітлено кілька історій підпільників з Уманщини, імена яких донедавна були невідомі. Це Григорій Поліщук з села Оксанине, Марія Тютюнник з Текучої, родини Кириленків, які доживали віка в Умані тощо. Перелік можна продовжувати і продовжувати, адже в кожному селі Уманського району були осередки ОУН, з яких хлопці і дівчата йшли в УПА, в місцевий військовий загін «Граніт», що належав до армії «УПА-ПІВДЕНЬ». Встановлено також більше сотні імен підпільників, які діяли на території міста Умані.

Можливість здобути приховану від українців  правдиву інформацію про оббріханих злочинним тоталітарним режимом українських героїв, з’явилася тільки в незалежній Україні. Дослідження архівних справ засуджених НКВД учасників націоналістичного підпілля Уманщини  провів уманський історик Богдан Чорномаз. Вивчивши тільки десяток архівних справ, він встановив кількасот імен підпільників – наших земляків. Білі плями нашої історії чекають подальшого дослідження. Імена цих героїв, які повстали проти двох злочинних імперій (багато хто з них був розстріляний тільки за виконання Гімну України), не викарбувані на граніті, над їхніми могилами немає хрестів. Імена цих героїв не пошановані хоча б посмертно. Про це йшлося в матеріалах підготовлених Тетяною Чорномаз, заслуженим вчителем України Людмилою Лісовою, істориком-краєзнавцем Надією Тульчинською та студенткою коледжу Маргаритою Листопад.

На закінчення вечора всі учасники колективно виконали Гімн України.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь