У пам'ять про воїнів-визволителів…

Дата: 08.05.2019 16:27
Кількість переглядів: 3354

Прийшла уже 74-та весна з того часу, як дорогою ціною була здобута перемога у Другій світовій війні. Нашим героям-солдатам споруджено не одну сотню пам’ятників та меморіалів, а на їхніх гранітних плитах викарбувані живі досі імена, незабуті імена захисників Вітчизни. Саме біля обеліску Слави у селі Доброводи  8 травня, у День пам'яті та примирення, відбувся загальнорайонний мітинг, на який прийшли представники декількох поколінь, щоб віддати шану тим, хто виборював перемогу.

Фото без опису

Слова подяки ветеранам лунали від першого заступника голови Уманської райдержадміністрації Сергія Жорницького, голови районної ради Оксани Супрунець, сільського голови с. Доброводи Юрія Горбаня, голови районної організації ветеранів війни та праці Анатолія Дем'янчука, військового комісара Уманського військкомату Анатолія Борисюка.

Також серед присутніх – сільські голови, працівники райдержадміністрації та районної ради, представники громадських організацій, учасники АТО, жителі села Доброводи, інша громадськість.

Долучитися до урочистостей зміг лише один ветеран – Вихватнюк Григорій Трохимович. Всього ж на Уманщині залишилося 12 ветеранів Другої світової війни. Окрім того, були присутні діти війни, ветерани праці, які піднімали країну з руїн, а також мати померлого учасника АТО Віктора Меренкова – Лідія Меренкова, яка проживає в с. Доброводи.

«Земний уклін вам, дорогі ветерани, учасники Другої світової війни за мужність, стійкість та відвагу! Ви є і завжди будете яскравим прикладом для молодих поколінь у творенні мирного сьогодення, любові та звитяжної праці на благо рідної Батьківщини. Ваш подвиг додає нам сил та наснаги зараз – у боротьбі з російським ворогом за свободу, незалежність та суверенітет України», – зазначив у виступі перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Жорницький.

За мужність і самовідданість, проявлені під час Другої світової війни, активну громадську позицію, вагомий особистий внесок у навчання і виховання підростаючого покоління та з нагоди 74 річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Почесними грамотами Уманської райдержадміністрації та районної ради були нагороджені:

Коваль Іван Петрович – учасник бойових дій, інвалід Другої світової війни, житель с. Гереженівка;

Розсуканий Василь Пимонович – учасник бойових дій, інвалід Другої світової війни, житель с. Паланка;

Смілянець Іван Михайлович – учасник бойових дій  Другої світової війни, житель с. Заячківка;

Любарський Василь Олександрович – учасник бойових дій, інвалід Другої світової війни, житель с. Старі Бабани;

Маньківська Зінаїда Іванівна – учасник бойових дій, інвалід Другої світової війни, жителька с. Родниківка;

Доніч Григорій Максимович – учасник бойових дій, інвалід Другої світової війни, житель с. Ладижинка;

Мельник Петро Антонович – учасник бойових дій  Другої світової війни, житель с. Краснопілка;

Олексієнко Іван Кононович – учасник бойових дій, інвалід Другої світової війни, житель с. Кочубіївка;

Вовк Савва Федорович – учасник бойових дій Другої світової війни, житель с. Косенівка;

Юрій Мефодій Іванович – учасник бойових дій Другої світової війни, житель с. Колодисте;

Дукельська Марфа Адамівна – вдова загиблого учасника бойових дій Другої світової війни, жителька с. Рижавка;

Вихватнюк Григорій Трохимович – голова первинної організації ветеранів війни і праці державного підприємства  «Уманське лісове господарство».

Також спільною грамотою райдержадміністрації та районної ради за активну життєву позицію, багаторічну участь в роботі районної організації ветеранів, постійне сприяння в організації соціального захисту ветеранів війни і праці району та з нагоди 74 річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні був нагороджений Дем’янчук Анатолій Пантелеймонович – голова організації  ветеранів Уманського району.

У виступах ведучих заходу звучали сумні цифри. У вогнище найкривавішої в історії війни, яка тривала довгих 6 років, було втягнуто 67 держав, 80 % населення земної кулі. Дорогу ціну за перемогу заплатив український народ – загинуло, за різними джерелами, від 8 до 10 млн українців. 1225 днів українська земля боронила свою територію.

На прикладі героїв-визволителів, їх мужності, саможертовності і патріотизму виховують підростаюче покоління. Школярі Доброводівського НВК не лише долучилися до мітингу, а й продекламували щемливі тематичні віршовані рядки. Із дитячих вуст звучали недитячі слова про жорстокі військові дії, безглузді смерті, мужність наших солдатів.

Полеглих воїнів вшанували хвилиною мовчання. Руки сивочолих ветеранів та пам’ятні знаки замайоріли різнобарв’ям квітів. Військові салютували пострілами в небо подвигу героїв-визволителів.

 

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь