Міжвідомча комісія райдержадміністрації зустрілася з представниками бізнесу

Дата: 22.11.2017 16:32
Кількість переглядів: 1057

У 2013 році було створено міжвідомчу комісію райдержадміністрації з питань протидії корупції, детінізації виплати заробітної плати в районі.

 Мета діяльності міжвідомчої комісії – забезпечення державних гарантій у сфері праці, підвищення рівня соціальної захищеності найманих працівників та відповідальності роботодавців за використання їх праці, запобігання проявам “тіньової” зайнятості, сприяння координації дій органів виконавчої влади щодо забезпечення детінізації виплати заробітної плати, об’єднання зусиль правоохоронних та інших державних органів влади і громадськості у протидії корупції, організованої злочинності та тіньовій економіці, здійснення спільних, скоординованих заходів щодо усунення причин та умов, що сприяють цим проявам, запобігання їх поширенню.

20 листопада відбулося чергове засідання комісії. Відкриваючи його, голова райдержадміністрації Євгеній Данченко зазначив: «Одним із основних завдань комісії є співпраця із представниками бізнесу щодо підвищення рівня заробітної плати найманим працівникам та своєчасної її виплати на рівні не менше законодавчо визначеної мінімальної заробітної плати, а також запобігання проявам ,,тіньової” зайнятості. Адже від сум нарахованої заробітної плати залежать надходження податку на доходи фізичних осіб, який є основним джерелом формування районного бюджету. Даний податок на 99,2% формує фінансовий ресурс районного бюджету, з якого фінансуються бюджетні установи, першочергові районні програми та надається субвенція сільським бюджетам на фінансування дошкільних закладів та закладів культури».

Законом України від 21.12.2016 ,,Про Державний бюджет України на 2017 рік” установлено з 1 січня 2017 року мінімальну заробітну плату у місячному розмірі  3200 грн. За даними Державної служби статистики України середньомісячна заробітна плата в сільському господарстві по району за вересень місяць склала 5956 грн, - поінформував Євгеній Михайлович.

Фото без опису

Тож на міжвідомчу комісію було запрошено 12 керівників сільськогосподарських підприємств та приватних підприємців, по яких, за даними Уманської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області, у вересні 2017 року рахуються умовні втрати податку на доходи фізичних осіб від недосягнення заробітної плати до середнього розміру по Уманському району, виплати заробітної плати нижче мінімального розміру та виплати орендної плати за земельні паї у розмірі нижче середньорайонного показника. А саме це УФПАТ ,,Райз-Максимко” (с. Рижавка), ФГ "Хорста" (с. Черповоди), ПП "Пульс Природи" (с. Ропотуха), ФГ "Тетяна" (с. Сушківка), ТОВ "Фортеця" (с. Кочержинці), ФГ "Зозуля" (с. Доброводи), ФГ "Колос-НПП" (с. Ст. Бабани), ТОВ "АРМ" (с. Родниківка), приватні підприємці Андрух О. Д. (с. Родниківка), Зозуля Ж. В. (с. Рижавка), Попадик В. М. (с. Колодисте), Азізова І. В. (с. Полянецьке).

Насамперед, було надано слово головному державному інспектору праці Ростиславу Проценку. Він повідомив результати здійснених перевірок. Так, у 2017 році по м. Умань та району посадовими особами Управління Держпраці (лише з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю), проведено 75 перевірок (планового та позапланового характеру), внесено 112 приписів на усунення виявлених недоліків, складено 37 протоколів про адміністративне правопорушення, які передано на розгляд Уманського міськрайонного Суду та розглянуто інспекторами праці на загальну суму понад 19 тис. грн, сплачених до місцевого бюджету.

Фінансові санкції за ст. 265 КЗпП – винесено 35 постанов про накладення штрафів на суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність в м. Умань та Уманському районі на суму 297,6 тис. грн, з них згідно абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП (фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи за повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків) – 2 постанови на суму 192 тис. грн.

За постановами, винесеними у 2017 році, сплачено штрафи на суму 140,8 тис. грн, що надійшли до державного бюджету, по всіх інших здійснюються судові розгляди щодо оскарження або ж перебувають на виконанні у воконавчій службі.

При проведені аналізу перевірочних заходів з адміністрацією, працівниками, представниками профспілкових органів суб’єктів господарювання, проведено 69 семінарів з питань вимог трудового законодавства.

Відповідно до листа райдержадміністрації від 17 листопада 2017 року проведено перевірки у 4 субєктах господарювання: ПАТ «Уманська міжгосподарська пересувна механізована колона», ТОВ «Енерго», ТОВ «Екофудс», ПСП «Такт».

У кожному виявлено ряд порушень, згідно яких прийняті заходи адміністративного впливу. Але якщо керівники ПАТ «Уманська МПМК», ТОВ «Енерго» і ТОВ «Екофудс» висловили готовність іти на зустріч, зокрема, підвищити заробітні плати, то не можна такого сказати про керівника ПСП «Такт» Мельника О. І., - підсумовував Ростислав Проценко. За його словами, з 2008 року пан Мельник, який обробляє 73 га землі, не має офіційно оформленого жодного найманого працівника, що не є можливим. для виконання таких обємів робіт. Окрім того, до минулого року він орендував ставок понад 50 га, на який у цьому році не продовжив договір оренди. Чи насправді водойма нині ним не використовується? Комісія поставила це під сумнів.

Далі комісія перейшла до спілкування з представниками запрошених підприємств, які за тими чи іншими показниками потрапили в групу ризику.

Начальник Уманської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області Володимир Сліпченко мав ряд питань до ПрАТ «Райз-Максимко», яке орендує на Уманщині 3,2 тис. га ріллі. Адже їх середня зарплата – значно нижча середньорайонної, а також не сплачено земельний податок, що підприємство зобов’язалося здійснити за своїх орендодавців (близько 600 тис. грн). Умовні втрати по ПДФО від недосягнення середньої зарплати в рік складає 703 тис. грн в рік.

Керівник ПрАТ «Райз-Максимко» Микола Зубрейчук пояснив, що розрахунки за оренду паїв, як і сплата земельного податку, будуть проведені у  повному обсязі до кінця 2017 року. Низький рівень середньої зарплати пояснюється тим, що в підприємстві оформлена велика кількість охоронців приміщень, які, відповідно, отримують мінімальну оплату праці. В той же час оператори машинного доїння, механізатори, інші спеціалісти отримують високу оплату праці, при чому всі люди – офіційно оформлені. Та все таки найближчим часом зарплати планують підвищити, - запевнив представник підприємства.

Низька середня заробітна плата – всього 3394 грн – основне питання до керівника ТОВ «Фортеця». Така цифра для підприємства, яке займається реалізацією палива цілодобово і без вихідних, неможлива при  дотриманні трудового законодавства, - наголосив інспектор держпраці. При доведенні зарплати до середньорайонного показника, районний бюджет додатково отримав би 67 тис. грн.

Керівник ТОВ «Фортеця» Олександр Сінькевич нарікав на високу конкуренцію та замалі доходи по підприємству, щоб підвищувати зарплату, але врешті пообіцяв попрацювати над цим.

Схожа ситуація і на автозаправній станції ТОВ "АРМ", керівник якої Олександр Андрух виплачує найманим працівникам ледь більше мінімалки – середній показник нарахувань 3383 грн.

Окрім того, Олександр Андрух є приватним підприємцем –  має заклад громадського харчування. Середня зарплата людям на цьому підприємстві ще нижча – всього 2523 грн. Але показаної у податковій звітності суми доходу навіть не вистачає, щоб покрити  фонд оплати праці, - зазначив Володимир Сліпченко.

Такий спосіб господарювання, закономірно, викликав у членів комісії сумніви щодо доброчесної сплати податків та прозорості виплати зарплати підприємцем.

Поспілкувалася комісія і з керівником ФГ "Колос-НПП" Іваном Галюком. Заробітну плату працівникам він обіцяв підвищити, виплати за оренду паїв пришвидшити і збільшити їх до 9 % від нормативно-грошової оцінки землі, адже саме таку цифру рекомендували сільгоспвиробникам депутати Уманської районної ради.

Також в ході засідання було проведено розмови ще з кількома приватними підприємцями, яких просили привести у відповідність до законодавства заробітні плати найманих працівників.

Не з’явилися на комісію ФГ "Хорста" (с. Черповоди, керівник Станіслав Хорохонько), ПП "Пульс Природи" (с. Ропотуха, керівник Юрій Гринь), ФГ "Тетяна" (с. Сушківка, керівник Юрій Гринь), ФГ "Зозуля" (с. Доброводи, керівник Сергій Зозуля) та Зозуля Ж. В. (с. Рижавка). А питань до них було немало.

Так, ПП "Пульс Природи" і ФГ "Тетяна" сплачують за оренду земельних паїв всього 5,5 %. І це поряд з тим, що окремі сільгосппідприємства Уманщини досягають удвічі більшої позначки. Заробітна плата працівникам набагато нижча середньорайонної – 3852 грн та 3633 грн відповідно. Умовні втрати ПДФО з обох підприємств у рік – майже 278 тис. грн.

Практично аналогічна ситуація і в ФГ "Хорста": плата за оренду землі – 5,5 %, середня зарплата – всього 3274 грн. Втрати ПДФО від недосягнення заробітної плати до середнього розміру по району – 417 тис. грн.

Навіть не дотягує до мінімальної у вересні цього року середня заробітна плата на ФГ "Зозуля" (2952 грн) та у приватного підприємця Зозулі Ж. В. (1799 грн).

За підсумками засідання комісія вирішила направити лист до управління Держпраці у Черкаській області із проханням перевірити найбільш проблемні суб’єкти господарювання та створити робочу групу з питань протидії корупції, детінізації виплати зарплати на території Сушківської сільської ради. У перспективі такий контроль має посилися, адже, як було повідомлено, на Уманський район призначать додаткового інспектора праці.

Влада співпрацює з бізнесом, надає їм допомогу у вирішенні проблемних питань, а якщо помічає імовірність порушення чинного законодавства – звертається до відповідних органів. Усе це для того, щоб розвивати економіку району та забезпечувати наповнення місцевих бюджетів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь