Небезпека поширення африканської чуми свиней перебуває на особливому контролі районної влади

Дата: 18.10.2017 10:33
Кількість переглядів: 906

Фото без описуОстанніми роками епізоотична ситуація з африканської чуми свиней (далі – АЧС) на території України залишається вкрай складною. Дедалі частішими є спалахи даного інфекційного захворювання тварин у різних областях нашої країни. Це загрожує не лише розвитку галузі свинарства, а й в цілому сільському господарству, економіці та продовольчій безпеці України.

На жаль, дана ситуація не оминула й Уманський район. Так, 12 жовтня в Уманську районну державну лікарню ветеринарної медицини було повідомлено про випадок захворювання свиноматки, віком 11 місяців у жителя с. Ятранівка.

А вже 14 жовтня, одразу ж після виявлення вірусу АЧС у померлої тварини, під головуванням голови райдержадміністрації Євгенія Данченка було проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Участь у її роботі взяли керівники господарств різних форм власності, голови сільських та селищної рад району, голова ради Уманського товариства мисливців та рибалок та директор ДП «Уманське лісове господарство».

Заслухавши інформацію заступника начальника – начальника відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії Уманського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Олега Кітова про випадок загибелі свині у с. Ятранівка від Африканської чуми свиней, комісією, зокрема, було вирішено наступне:

- оголосити територію с. Ятранівка неблагополучною щодо африканської чуми свиней та встановити карантин з 14.10.2017 р.;

- встановити зону захисту у радiусi 3 км від локалізації вогнища;

- встановити зону нагляду в радiусi 10 км від зовнішніх меж зони захисту в межах території району і зарахувати до неї населені пункти Собківка, Степківка, Шарино і Текуча;

- в с. Ятранівка провести облік свинопоголів’я протягом доби з моменту створення зони захисту. У селах Собківка, Степківка, Шарино, Текуча провести облік свинопоголів’я протягом 3-х діб з моменту створення зони нагляду;

- в господарствах населення в зоні захисту провести клінічне обстеження свиней, їх облік та попередити власників свиней про заборону продажу, переміщення, вигульного утримання та забою тварин;

- на виїзді, в’їзді с. Ятранівка встановити два стаціонарних карантинних ветеринарно-поліцейських пости та облаштувати всім необхідним для цілодобового чергування. Перекрити залізобетонними блоками (перекопати) польові дороги з с. Ятранівка та встановити інформаційні сигнальні таблички та знаки про об’їзд неблагополучного пункту з АЧС.

Окрім цього в зоні захисту та зоні нагляду заборонено: а) ввезення чи вивезення з господарств усіх форм власності живих свиней, продукції з них та репродуктивного матеріалу протягом 40 днів з дня проведення дезінфекції в спалаху (неблагополучному пункті), крім випадків вивезення свиней на забій під контролем компетентного органу на визначеному ДНПК переробному підприємстві або забійному пункті; б) заборонити стихійну торгівлю живими свинями та продуктами з них.

Карантин з неблагополучного пункту буде знято через 40 днів після знищення всіх туш, залишків забою тварин, що зберігались на території с. Ятранівка, Ятранівської сільської ради, Уманського району.

Дана ситуація перебуває на особливому контролі у голови райдержадміністрації Євгенія Данченка. Починаючи з 14.10.17 р. проводяться усі заходи щодо уникнення подальшого розповсюдження даного захворювання серед тварин. Але і жителі населених пунктів Уманського району, керівники підприємств, з метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності, повинні дотримуватися чітко визначених рекомендацій Державної служби ветеринарної медицини Черкаської області, а саме:

1. Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.

2. Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.

3. Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.

4. Регулярно здійснювати очистку приміщень, у яких утримуються свині.

5. Обслуговування тварин проводити лише в окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.

6. Постійно вести боротьбу з гризунами.

7. Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.

8. Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.

9. Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицин.,

10. Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

11. Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках.

12. При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини.

13. Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

14. Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки, непридатні для споживання людиною, утилізувати згідно Закону України «Про відходи».

15. Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.

16. Не використовувати харчові відходи для годівлі тварин.

17. Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.

18. Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині. При цьому необхідно пам’ятати, що проведення дезінфекції тваринницьких приміщень побудованих з пористих матеріалів (цегла, піноблоки, газоблоки, керамзитобетонні блоки та ін.) не гарантує стовідсоткове знищення вірусу у зв’язку з можливістю вірусу глибоко проникати в структуру таких будівельних матеріалів.

Пам’ятайте лише суворе дотримання цих вимог дасть можливість уникнути виникнення захворювання та величезних економічних збитків!

 

Довідково:

Африканська чума свиней – гостра заразна вірусна хвороба свиней, що характеризується високою смертністю свиней, отже, економічні збитки господарствам від неї значні. Зараження свиней відбувається двома способами: шляхом безпосереднього контакту (свійських свиней із дикими) та опосередковано (через ґрунт, ураженими продуктами харчування).

Для людей ця хвороба не становить жодної загрози. Характерними для АЧС є такі ознаки, як підвищення температури до 40,5 – 42°C, зниження апетиту, в’ялість, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, ядуха, кашель, червонувато-фіолетові плями черева, вух, п’ятачка та кінцівок, раптова загибель тварини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь