Альтернативні джерела виробництва електричної енергії

Дата: 23.10.2018 16:43
Кількість переглядів: 10149

Фото без описуАльтернативні джерела електроенергії з кожним днем набувають все більшої популярності серед мешканців України.

Про продаж, облік та розрахунки за електричну енергію, з альтернативних джерел енергії об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств буде розглянуто у статті. Зокрема, під альтернативними джерелами енергії необхідно розуміти енергію сонячного випромінювання та вітру.

Альтернативні джерела енергії – відновлювані джерела енергії, до яких належать енергія сонячна, вітрова, геотермальна, гідротермальна, аеротермальна, енергія хвиль та припливів, гідроенергія, енергія біомаси, газу з органічних відходів, газу каналізаційно-очисних станцій, біогазів, та вторинні енергетичні ресурси, до яких належать доменний та коксівний гази, газ метан дегазації вугільних родовищ, перетворення скидного енергопотенціалу технологічних процесів.

Що таке генеруюча установка?

Генеруюча установка приватного домогосподарства – об’єкт електроенергетики, який призначений для виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, перебуває у власності чи користуванні побутового споживача та встановлений у межах приватного домогосподарства.

Яку генеруючу установку споживач може поставити?

Варто зазначити, що споживач може встановити лише об’єкти електроенергетики, потужність яких не перевищує 30 кВт та які виробляють електроенергію зенергії вітру чи енергії сонячного випромінювання.

Генеруюча установка у приватному домогосподарстві вважається введеною в експлуатацію з дати подання (відправлення) заяви-повідомлення.

Зауважуємо, що для виробництва електроенергії з енергії сонячного випромінювання та/або енергії вітру приватними домогосподарствами не потрібно ліцензію.

Порядок підключення генеруючої установки

Разом із заявою-повідомленням побутовий споживач надає електропостачальнику в двох примірниках один із варіантів, наведених у додатку 2 до Порядку продажу, обліку та розрахунків за вироблену електричну енергію з альтернативних джерел енергії об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств, який затверджений Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики від 27.02.2014 року № 170, однолінійної схеми підключення генеруючої установки приватного домогосподарства.

За результатами розгляду заяви-повідомлення та у випадку відсутності зауважень електропостачальник протягом 3 робочих днів надає побутовому споживачу рахунок для оплати послуг з улаштування вузла обліку. Після оплати побутовим споживачем послуг з улаштування вузла обліку електропостачальник протягом 3 днів у містах та 5 днів у сільській місцевості улаштовує чи виконує реконструкцію вузла обліку.

Після улаштування вузла обліку (засобу обліку) у приватному домогосподарстві електропостачальник складає акт про збереження пломб та встановлення індикаторіву двох примірниках, один з яких залишається у побутового споживача. Під час улаштування вузла обліку (засобу обліку) представники електропостачальника надають у двох примірниках для ознайомлення та підписання побутовому споживачу підготовлений та підписаний відповідальною особою електропостачальника договір купівлі-продажу.

Після підписання побутовий споживач повертає електропостачальнику один примірник договору купівлі-продажу з додатками до нього.

Яку частку електроенергії можна продати?

Варто зауважити, що на альтернативних джерелах енергії можна не тільки економити на оплаті електроенергії, але і заробити, продаючи її енергопостачальнику по «зеленому» тарифі. Зокрема, споживач має право продавати електропостачальнику електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел енергії за «зеленим» тарифом в обсязі, що перевищує місячне споживання електричної енергії його приватним домогосподарством.

«Зелений» тариф – спеціальний тариф, за яким закуповується електрична енергія, вироблена на об’єктах електроенергетики, зокрема на введених в експлуатацію чергах будівництва електричних станцій (пускових комплексах), з альтернативних джерел енергії (а з використанням гідроенергії – лише мікро-, міні- та малими гідроелектростанціями).

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг встановлює «зелений» тариф на електричну енергію для приватних домогосподарств, які виробляють електричну енергію з енергії:

сонячного випромінювання об’єктами електроенергетики, які введені в експлуатацію:

з 01 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року – 587,05 коп/кВт·год (без ПДВ);

вітру об’єктами електроенергетики, які введені в експлуатацію:

з 01 липня 2015 року по 31 грудня 2019 року – 377,39 коп/кВт·год (без ПДВ) (Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг «Про встановлення «зелених» тарифів на електричну енергію для приватних домогосподарств» від 29.12.2017 року № 1609).

Отже, держава купує електричну енергію з метою заохочення населення до вироблення електроенергії з альтернативних джерел енергії.

Випадки відмови у купівлі за “зеленим” тарифом електричної енергії

Якщо встановлена потужність генеруючої установки перевищує дозволену до споживання потужність за договором про користування електричною енергією, електропостачальник протягом 3 робочих днів письмово повідомляє побутового споживача про відмову в купівлі за “зеленим” тарифом електричної енергії та надає рекомендації про необхідність збільшення дозволеної до споживання потужності за договором про користування електричною енергією.

Як проводиться облік за «зеленим» тарифом?

Перш за все, варто зазначити, що здійснювання продажу електричної енергії, виробленої генеруючою установкою приватного домогосподарства,без засобів обліку не допускається.

Електропостачальник щомісяця проводить знімання показів засобів обліку. Побутовий споживач має право контролювати правильність знімання показів засобів обліку та оформлення платіжних документів електропостачальником.

Електропостачальник щомісяця не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим, надає побутовому споживачу звіт про покази засобів обліку, обсяги та напрями перетоків електричної енергії за підписом уповноваженої особи електропостачальника за формою, визначеною у договорі купівлі-продажу.

Електропостачальник не менше ніж один раз на 6 місяців має проводити в приватному домогосподарстві контрольне знімання показів засобів обліку. Під час контрольного знімання показів сторонами оформлюється акт приймання-передачі товару (електричної енергії) за формою, у двох примірниках, один з яких залишається у побутового споживача, та проводиться звірка отриманої та оплаченої електричної енергії.

За вимогою побутового споживача до акта додається роздруківка показів засобу обліку про обсяги та напрямки перетоків електричної енергії за відповідний календарний місяць. За результатами звірки обсягів отриманої та оплаченої електричної енергії у разі необхідності проводиться коригування розрахунків.

Отже, для здійснення продажу за «зеленим тарифом», обліку та проведення розрахунків за електричну енергію з альтернативних джерел енергії об’єктами електроенергетики (генеруючими установками) приватних домогосподарств необхідно здійснити наступні кроки:

Крок 1. Встановити генеруючу установку, потужність якої не перевищує 30 кВт.

Крок 2. Подати електропостачальникузаяву – повідомлення та один із варіантів однолінійної схеми підключення генеруючої установки.

Крок 3. Здійснити оплату послуг з улаштування лічильника.

Крок 4. Отримати акт про збереження пломб та встановлення індикаторів

Крок 5. Підписати договір купівлі – продажу електроенергії.

За інформацією Держенергонагляду


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь