У новому форматі колегія райдержадміністрації обговорила питання розвитку медицини та освіти

Дата: 12.04.2019 16:48
Кількість переглядів: 1183

Склад колегії Уманської районної державної адміністрації доповнено керівниками Паланської, Дмитрушківської та Ладижинської об’єднаних територіальних громад, а також позаштатними радниками голови РДА – Миколою Гордієм та Володимиром Мальченком. Про це очільник району Євгеній Данченко оголосив, відкриваючи засідання колегії 12 квітня. Це зроблено для більш ефективної взаємодії райдержадміністрації, районної ради й ОТГ, а також залучення до питань розвитку району авторитетних людей.

Окрім того, Євгеній Михайлович повідомив і про зміну формату засідань: «Засідання колегії більше не будуть проходити як звітні сухі збори, які між собою обговорюють керівники. Від сьогодні до них долучатимуться  безпосередньо ті категорії громадян, питання яких будуть вирішуватися. Максимальна відкритість у роботі влади, обов’язкова взаємодія і діалог. Для того, щоб працювати над помилками, ми маємо знати про них із перших вуст».

Фото без опису

Тому цього дня у залі – голови  селищної, сільських рад, голови об’єднаних територіальних громад, старости населених пунктів, начальники управлінь, відділів, служб райдержадміністрації, представники засобів масової інформації, а також завідувачі амбулаторій та директори закладів освіти району.

 Перше питання, що виносилося на розгляд, – про розвиток первинної ланки медицини Уманського району в умовах реформування. Головний лікар комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Олександр Новаківський повідомив, що 1 жовтня 2018 року підприємством підписано договір з Національною службою здоров’я України, який діє до 31 грудня 2019 року. З квітня 2018 року в районі розпочалась національна кампанія з вибору сімейного лікаря. Станом на  кінець березня 2019 року лікарів Центру обрало 75% жителів Уманського району. По Черкаській області – майже 68%, по Україні – 59,5%.

Договірні відносини із Національною службою здоров’я дозволили значно підвищити заробітні плати медиків. За словами Олександра Борисовича, середня зарплата лікаря у 2018 році становила від 3723 грн до 7249 грн, медичних сестер – від 3723 до 5452 грн. А у 2019 році зарплата лікаря – від 7575 грн до 17 168 грн, медичної сестри – від 6050 грн до 12911 грн.

Починаючи з 2014 р.,  в амбулаторіях, ФАПах та ФП проводились ремонтні роботи з покращення умов прийому громадян та надання  їм медичної допомоги.

У 2019 році розпочато побудову 3-х нових сучасних амбулаторій загальної практики – сімейної медицини з новим обладнанням в селах Бабанка, Ладижинка, Дмитрушки. Нині йде інтенсивне повномасштабне будівництво цих амбулаторій.

В приміщенні нині діючої амбулаторії с. Ладижинка буде розташований пункт постійного базування бригади екстреної медичної допомоги, де планується проведення капітального ремонту.

У Паланській ОТГ будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини переноситься з с. Паланка в с. Кочержинці.

Також було озвучено інші перспективи розвитку первинної медицини в районі, які визначають покровові зміни в покращенні якості, доступності медичної допомоги та сервісу в медичних закладах.

Друге питання порядку денного засідання стосувалося також медицини, але уже – вторинного рівня. Заступник головного лікаря Уманської центральної районної лікарні Олександр Кучмій розповів про роботу їхнього закладу в першому кварталі 2019 року та перспективи розвитку в умовах реорганізації.

Головні плани такі:

- автономізація закладу;

- завершення інформатизації – впровадження програми в стаціонарних відділеннях (придбання  80 ліцензій з впровадженням) (орієнтовна вартість 1120 тис. грн);

- реконструкція поліклінічного відділення з метою створення          ангіографічного відділення (орієнтовна вартість 12,0 млн грн);

- реконструкція покрівлі 3 поверху головного корпусу (орієнтовна вартість 950 тис. грн);

- розробка  проектно-кошторисної документації  для реконструкції приймально-діагностичного відділення та подачі в ДФРР (орієнтовна вартість 200 тис. грн);

- створення централізованого комплексу для забезпечення медичними  газами відділень та операційних блоків (орієнтовна вартість 300 тис. грн);

- створення госпітального округу на базі Уманської ЦРЛ;

- реконструкція покрівлі 3 поверху поліклінічного відділення шляхом надбудови приміщення для перенесення клініко-діагностичної лабораторії (орієнтовна вартість 3 млн грн);

- створення відділення  «Хірургія одного дня».

Голова РДА Євгеній Данченко наголосив, що сьогодні Уманська центральна районна лікарня має всі шанси стати в майбутньому центром госпітального округу, адже неофіційно вона ним сьогодні і є – тут лікуються не лише жителі Уманщини, а й міста Умань та ряду сусідніх районів. І величезним досягненням в покращенні медичних послуг стане створення ангіографічного відділення, яке планується, буде відкрито до кінця цього року.

«Ми вже придбали ангіограф за 23 мільйона гривень. Зараз необхідно зробити реконструкцію відділення та придбати додаткове обладнання. Нам дуже допомагає область, народний депутат Антон Яценко, за сприяння яких на ці цілі виділено ще 15 мільйонів гривень. Повірте, жодна інша районна лікарня не отримала за останні два роки стільки коштів, як Уманська ЦРЛ. Це надзвичайно великий результат», - зазначив Євгеній Данченко.

Останнє питання колегії стосувалося реалізації концепції реформування загальної середньої освіти «Нової української школи» в Уманському районі. Про це доповів начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Борис Бондар.

На умовах співфінансування з обласним бюджетом придбано:

1845 тис. грн – шкільний автобус Ладижинська ЗОШ;

236,9 тис. грн – кабінет хімії Дмитрушківська ЗОШ;

500 тис. грн – ЛЕГО для Бабанської ЗОШ;

159 тис. грн – кабінет Захисту Вітчизни Родниківська ЗОШ;

128,2 тис. грн. кабінет математики для Бабанської ЗОШ;

217,4тис. грн. кабінет біології для Ладижинської ЗОШ;

290,04 тис. грн – кабінет інформатики для Дмитрушківської ЗОШ;

754,8 тис. грн – 58 ноутбуків для початкової школи;

304,8 тис. грн – мультимедійне обладнання для Родниківської ЗОШ (обласний бюджет);

487,2 тис. грн – телевізори для початкової школи (місцевий бюджет);

35,5 тис. грн – меблі та обладнання для Родниківської ЗОШ (місцевий бюджет);

9,9 тис. грн – ноутбук для Берестівецької ЗОШ (місцевий бюджет);

10,2 тис. грн – мотокоса для Рижавського НВК (субвенція сільської ради);

154,7 тис. грн – комп’ютерне обладнання, телевізори для Дмитрушківської, Бабанської, Ладижинської, Полянецької ЗОШ (за рахунок субвенцій сільських рад).

На умовах співфінансування з обласним бюджетом у 2019 році планується придбати:

-  кабінети інформатики, «Захисту Вітчизни», на які за рахунок залишку освітньої субвенції виділено кошти в сумі 414 тис. грн;

- кабінети біології, фізики, хімії, шаховий кабінет, на які за рахунок залишку освітньої субвенції виділено кошти в сумі 755 тис. грн;

- 225 тис. грн кабінет географії Косенівський НВК (кошти виділено з місцевого бюджету).

Відповідно до рішення сесії районної ради, яка відбулася 29.03.2019 року передбачено кошти в сумі 800 тис. грн для осучаснення кабінетів хімії та біології.

У 2019 році планується провести капітальний ремонт Бабанської ЗОШ, з цією метою виділено кошти в сумі 3049 тис. грн, з них: 2960 тис. грн з державного бюджету та 89 тис. грн. з місцевого. 

Окрім того, з присутніми було обговорено інші важливі питання.  Начальник Уманського управління Головного управління державної фіскальної служби у Черкаській області Володимир Сліпченко озвучив результати  кампанії декларування громадянами доходів, одержаних в минулому році, зокрема декларування одноосібниками. Начальник Уманського міськрайонного управління Головного управління Держпродспожив служби в Черкаській області Лариса Качанова довела інформацію про фактори ризику середовища життєдіяльності в районі. Директор Редакції радіомовлення «Голос громади» Оксана Берднікова розповіла про функціонування та розвиток радіо, позивні якого звучать на ФМ-хвилі 101.0.

 

 Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь