Ніхто не забутий, ніщо не забуте!

Дата: 08.05.2018 16:57
Кількість переглядів: 1643

Прийшла уже 73-я весна з того часу, як закінчилась Друга світова війна. У ці травневі дні ми з згадуємо ту страшну війну і дякуємо всім, хто зміг, не дивлячись ні на що, захистити рідну землю. Згадуємо полеглих і живих, воїнів і мирних жителів - всіх, завдяки кому був переможений фашистський режим.

З нагоди Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом 8 травня у селі Фурманка Уманського району відбулися районні заходи, в яких взяли участь керівники району, сільські голови та делегації з усіх населених пунктів, ветерани, представники установ, організацій та підприємств району, школярі та, власне, сама громада села Фурманка.

Фото без описуСвітлу пам'ять усіх, хто загинув в боротьбі проти чужоземного  поневолення, вшанували хвилиною мовчання. А символічні потрійні постріли в небо салютували героям. Пам’ятник заряснів живими квітами з рук небайдужих.

 «У лавах армії в боротьбі  з  ворогом воювало понад 7 мільйонів українців, битві з фашизмом наша держава втратила кожного шостого свого жителя», - сумна статистика звучала з вуст ведучих – працівників районного центру культури і дозвілля – на мітингу біля обеліску Слави.

Та виміряти ціну перемоги – неможливо, бо навіть одне втрачене життя – це вже безцінна втрата. Тож промовці – голова районної ради Оксана Супрунець, керівник апарату райдержадміністрації Наталія Сиротюк, сільський голова села Фурманки Галина Ковальчук, голова районної організації ветеранів війни та праці Анатолій Дем'янчук – закликали пам’ятати історію і брати приклад з подвигу фронтовиків.  

«Для України Друга світова війна – національна трагедія, яка кривавими ранами відзивається у серцях мільйонів громадян. Кровоточать ці рани і в душах жителів Уманщини», - зазначала керівник апарату райдержадміністрації Наталія Сиротюк, аналізуючи величезні втрати нашого району у найбільшій світовій війні.

«943 дні окупації позначилися жахами концтабору «Уманська яма» на Паланському полі, урочища Сухий Яр під Уманню, Горбового лісу між селами Гродзеве і Гереженівка – в цих і ще багатьох місцях закатували на смерть тисячі людей.

Фізичну розправу нацисти доповнювали розправою моральною. За приблизними даними, понад 4000 жителів Уманського району вивезено до Німеччини в табори на рабську працю.

Але українців – націю волелюбних і сильних духом людей – вони не зламали. Навіть в окупації на Уманщині постійно діяв рух опору. За співучасть партизанському підпіллю село Острівець було спалене дотла – із 450 затишних селянських осель вціліло лише 4.

Про героїзм, мужність і сміливість воїнів Уманського району свідчить і той факт, що 12 із них були удостоєні почесного звання Героя Радянського Союзу.

Але з мобілізованих з району на війну понад 12 тисяч осіб повернулася лише половина. Саме тому ми сьогодні, 8 травня, у день капітуляції нацистської Німеччини, відзначаємо День пам’яті та примирення. Цей день є увічненням пам’яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності.

Тож ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на фронтах страшної Другої світової війни, хто працював у тилу, хто в повоєнні роки відбудовував міста та села. Бажаю усім ветеранам, солдатським вдовам, дітям війни, доблесним українським воїнам, які боронять суверенітет України нині, і всім нам миру, стійкості, міцного здоров’я, добра та витримки!»

Кожний сонячний день, кожна дитяча посмішка, яку ми бачимо сьогодні, могли б ніколи й не розквітнути, якби солдати тоді, у далекому 1945-му, не вибороли перемогу. Тож особливо важливо було чути слова подяки за це від підростаючого покоління – учнів Дмитрушківської школи.

А після урочистого мітингу усіх присутніх запросили до сільського будинку культури, в якому відбулася концертна програма. Творчі колективи району виконували тематичні композиції, які символізували вічну пам'ять про героїчний подвиг живих і полеглих борців за мир. Усе це відгукувалося у переповненій актовій залі оплесками та сльозами на очах.

Для жителів села Фурманка – одного з найменших, віддалених від райцентру населених пунктів Уманщини – масштабний районний захід став досить непересічною подією. Але, власне, і саме село мало, чим похвалитися перед гостями – тут капітально реконструювали обеліск Слави (вартість робіт біля 700 тис. грн) та будинок культури (витрачено понад 1200 тис. грн).

З кожним роком День Перемоги стає ціннішим, адже все меншає ветеранів Другої світової війни. Нині на Уманщині залишилося 18 учасників бойових дій та 2 солдатських вдови. Цього року долучитися до урочистостей зміг лише один ветеран – Вихватнюк Григорій Трохимович, якому нещодавно виповнилося 95 років.

На жаль, за станом здоров'я не змогла прийти і учасниця бойових дій Другої світової війни, яка проживає у самій Фурманці – 98-річна Щербенко Рима Василівна. Тож керівництво району відвідало її особисто, аби привітати з пам’ятним днем та вручити Почесну грамоту Уманської районної державної адміністрації та Уманської районної ради.

Хоч пройшло вже багато часу, але події Другої світової війни – не забуті. Це наша історія, яка чогось вчить, а від чогось застерігає. Тож не пошкодуйте квіточки та доброго слова, вшануйте тих, хто приніс перемогу, хто віддав за неї своє життя і пролив свою кров!

 

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської райдержадміністрації



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь