22 вересня – День партизанської слави

Дата: 22.09.2020 11:36
Кількість переглядів: 1447

22 вересня, у День партизанської слави,  з почуттям безмежної подяки ми віддаємо данину поваги ветеранам антинацистського опору: колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визволителям рідної землі – усім, кого з гордістю називаємо народними месниками.

На території України в період Другої світової війни діяла величезна партизанська армія — 55 з'єднань, майже 2 тис. загонів та самостійних диверсійно-розвідувальних формувань, в яких воювало понад  500 тисяч партизанів. Серед видатних партизанських діячів найвідомішими стали С. Ковпак, П. Вершигора, М. Наумов, С. Руднєв, Ю. Збанацький, П. Куманюк, О. Федоров та інші. Під їх керівництвом партизани і підпільники пройшли крізь роки напруженої жорстокої боротьби, самопожертви за визволення рідної землі від ворожої навали.

На території Уманського району також діяли партизанські загони, групи і підпільні організації.

Серед них:

- Черкаський партизанський загін Савченка в складі 30 осіб, діяв з серпня 1941 по листопад 1942 року;

- Черкаський партизанський загін Іващенка в складі 719 осіб, діяв з вересня 1943 року по січень 1944 року;

- Черкаська підпільна організація – Черкаський підпільний райком партії в складі 52 осіб, діяв з червня 1942 року по січень 1944 рік.

У час смертельної небезпеки на захист Батьківщини пліч-о-пліч з дорослими патріотами ставали у нерівний бій з жорстоким ворогом діти та підлітки. Юні месники були безстрашними розвідниками, зв’язковими, підривниками. Вони воювали, як справжні герої, і гинули, як переможці, стверджуючи непоборну силу рідного народу.

Фото без описуЧас невблаганний… В Уманському районі залишився лише один учасник бойових дій партизанських з’єднань. В селі Родниківка проживає 94-річна партизанка Зінаїда Іванівна Маньківська.

Зінаїда Іванівна – уродженка Білорусі. Народилася 19 квітня 1926 року в смт Телехани Івацевицького району Берестейської області. У роки війни була зв’язківцем у загоні імені Чорткова, який випадково зустріла у лісі. Ті попросили у неї хліба. Вона запросила їх додому до свого дядька, нагодувала їх та випрала їхні речі. З тих пір вона і залишилася у загоні.

Після війни залишилася на території Білорусії. Працювала в банку бухгалтером, потім на машинно-тракторній станції, а згодом у споживчому товаристві. У 57 років переїхала в Україну і надалі працювала на бухгалтерських посадах.

За мужність і відвагу, проявлені в боротьбі з нацистами, партизанка нагороджена багатьма ювілейними медалями, знаком народної пошани «За бойові заслуги».

Низький уклін партизанам та всім, хто наближав Перемогу у Другій світовій війні, за трудові звершення у повоєнні роки. Міцного вам здоров'я на довгі роки, благополуччя, душевного спокою і мирного неба!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь