Відзначаємо нову главу у відносинах між Україною та Великою Британією

Дата: 09.10.2020 13:20
Кількість переглядів: 533

Завершився візит української делегації на чолі з Президентом Володимиром Зеленським до Великої Британії. Підтверджений особливий характер дружніх та абсолютно щирих відносин між нашими державами. Уперше Глава Української держави був прийнятий членами британської королівської родини. Була підписана історична Угода про політичне співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство між Україною та Великою Британією.

Ця Угода після Брекзиту гарантує нашим громадянам і бізнесу стабільність у співпраці та відкриває новий потенціал, охоплюючи такі сфери, як торгівля, промислова політика, енергетика, сільське господарство, інформаційне суспільство, навколишнє середовище, глобальні завдання щодо боротьби зі змінами клімату тощо. Українській стороні вдалося досягнути домовленостей, які передбачають лібералізацію умов торгівлі товарами й послугами на рівні, не нижчому, ніж передбачено в Угоді про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Велика Британія та Україна підтвердили свої зобов’язання відстоювати демократичні принципи, права людини та основні свободи, а також міжнародний правопорядок, який зберігає мир. Ми отримали цілковиту підтримку євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України. Велика Британія засудила агресію Росії проти України та підтримала необхідність безумовного відновлення територіальної цілісності нашої держави в межах міжнародно визнаних кордонів.

Звертаємо увагу всіх українців на найвищий рівень довіри, якого досягнуто у відносинах з Великою Британією. Результатом саме такої довіри стали ще декілька принципово важливих домовленостей. Перша – про переоснащення Військово-морських сил України сучасними ракетними катерами, які сумісні зі стандартами НАТО й будуть здатні закрити потребу у кораблях такого класу в Чорному й Азовському морях. Для фінансування цих робіт уряд Британії надасть позику на 10 років на суму до 1,25 млрд британських фунтів. Україна матиме можливість спостерігати та навчатися під час побудови перших кораблів у Британії паралельно з модернізацією власного суднобудування, яке забезпечить будівництво наступних кораблів вже в Україні. Кошти підуть також на спорудження портової інфраструктури для базування кораблів в Очакові. Ця домовленість допоможе зміцнити обороноздатність України на морі та підвищить безпеку на півдні України.

Також українська делегація повертається додому з кредитними гарантіями у розмірі до 2,5 млрд фунтів стерлінгів для британсько-українських торговельних контрактів. Відповідний Меморандум був підписаний сьогодні ввечері у присутності Президента. Як зазначив Володимир Зеленський, ці кошти можуть бути використані для реалізації інвестиційних проектів у таких пріоритетних сферах, як безпека та оборона, сільське господарство, інфраструктура, енергетика та охорона здоров’я. Умови надання коштів дуже комфортні для України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь