Права дитини

Дата: 18.11.2020 10:46
Кількість переглядів: 558

Фото без описуЧи можуть бути права дитини менш важливими, ніж права дорослої людини лише на підставі зросту, сили чи віку? Права дитини непорушні та чи не більш основоположні у розумінні прав людини, а разом з тим ці права трохи ширші, адже дитина потребує більшого захисту та залежить від дорослих.

Декларативні і реальні права дитини в Україні наразі далекі одне від одного, але вони переходять в реальні коли починають виконуватися. І саме дорослі мають почати це робити, реалізувавши бодай ту існуючу систему норм, що гарантують права дітям.

20 листопада виповниться 31 рік з дня прийняття світовою спільнотою Конвенції ООН про права дитини. В Україні ратифікація документу завершилася у 2001 році прийняттям закону "Про охорону дитинства". Традиційно 20 листопада є днем спільних дій в інтересах дітей.

Права та інтереси дітей на місцях захищає служба у справах дітей, яка тепер скеровується не одним, а декількома міністерствами: МОН делегує контроль за залученням дітей до шкільного процесу, МОЗ – безпеку дітей у кризових сім'ях, Мін'юст – правосуддя, дружнє до дитини, несплату аліментів, виїзд дитини за кордон без згоди одного з батьків, Суди – конфлікти між батьками, Мінсоц – домашнє насильство та булінг, Мінрегіонбуд – купівлю квартир для сиріт.

Сьогодні в умовах децентралізації кардинально змінюються повноваження і функції спеціалістів як органів виконавчої влади, так і органів місцевого самоврядування.

"У зв’язку зі змінами в адміністративно-територіальному устрої України, є необхідність створення служб у справах дітей в громадах, оскільки саме громада має стати центром, який захищає та забезпечує права дітей, виявляє сім’ї, які належать до вразливих груп населення, перебувають у складних життєвих обставинах"- зазначила Міністр соціальної політики, Марина Лазебна.

Тож закликаємо місцеві громади наймати фахівців соціальної роботи,  розвивати соціальні послуги, створювати служби у справах дітей, які дбатимуть про сім’ї та дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь