З турботою про тих, хто врятував світ від радіації

Дата: 14.12.2020 14:20
Кількість переглядів: 400

Фото без описуДень вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — день пам'яті в Україні. Відзначається щорічно 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незаживною раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.  

Райдержадміністрація спрямовує свої зусилля на те, щоб Герої Чорнобиля відчували увагу, підтримку і турботу держави, щоб були створені належні умови для соціальної і медичної реабілітації, вирішення інших життєво-важливих питань.

В Уманському районі проживає 1148 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі 158 ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, з них 46 осіб з інвалідністю Чорнобиля.
Законом України “Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено ряд соціальних пільг: часткова компенсація за продукти харчування, цільове медичне обслуговування, пільги на житлово-комунальні послуги, транспорт та зв’язок, компенсації сім’ям з дітьми, пільги на оздоровлення та інші.
За 11 місяців 2020 року на зазначені цілі з державного бюджету профінансовано та виплачено 529,1 тис. грн, а саме: 

- щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії на загальну суму 399,8 тис. грн;

- щорічна компенсація за шкоду заподіяну здоров'ю та допомоги на оздоровлення, у випадку звільнення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 17,8 тис. грн:

- доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 13,5 тис. грн.

На санаторно-курортне лікування потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії з державного бюджету спрямовано кошти для 11 осіб в сумі 84,7 тис. грн.

Грошова компенсація замість путівки 23 особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 13,3 тис. грн (573 грн).

З обласного бюджету на зубопротезування 10 потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС спрямовано 30,2  тис. грн та на забезпечення безкоштовними ліками – 109,8 тис. грн.

Районною комплексною програмою «Турбота» на 2020 рік з місцевого бюджету спрямовано 27,0 тис. грн на:

- одноразову матеріальну допомогу 77 ліквідаторам, потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС 1, 2, 3 категорій та 16 вдовам на загальну суму 18,6 тис. грн,

- відшкодування громадянам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, один раз на рік вартості проїзду міжміським  транспортом 0,7 тис. грн.

З місцевого бюджету для оздоровлення потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС 1 категорії спрямовано кошти в сумі 7,7 тис. грн.

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за рахунок коштів районного бюджету надана одноразова грошова допомога 25 учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 16 вдовам померлих чорнобильців на загальну суму 8,2 тис. грн.

Ми низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. Бо всі вони виконали свій найвищий синівський обов'язок перед рідною землею і перед рідним народом – зупинили розповсюдження катастрофи, унеможливили її переростання у глобальний винищувальний смерч для всієї України, інших народів. Ми всі, які живуть нині, їм безмежно вдячні. Низький уклін усім тим, хто ліквідовував наслідки аварії на Чорнобильській атомній станції та будував об'єкт „Укриття"!

 

Управління праці та соціального захисту населення Уманської РДА

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь