На захист першоцвітів

Дата: 04.03.2021 17:33
Кількість переглядів: 606

Прихід весни та наближення Міжнародного жіночого дня не радує, а тривожить екологів, правоохоронців та простих небайдужих громадян, адже саме у цей період, коли пробуджена природа дарує людству першоцвіти, багато ділків починає масово їх збирати у лісовій місцевості, аби мати виторг. Це губить квіти, руйнує екосистему. Мало хто задумується над тим, що краса існує не для однієї людини, а для багатьох, щоб усі могли нею милуватися. Красу не можна привласнити, вона існує для суспільного добробуту. Першоцвіти – це живі рослинні організми, які можуть існувати лише у своєму природному середовищі, зірвані квіти втрачають життя, яке не таке вже і задовге, у порівнянні із людським. Тож це життя треба не нищити, а берегти.   

Фото без опису

Серед першоцвітів, занесених до Червоної книги України – підсніжник звичайний, шафран Гейфеля, морозник кавказький (чемерник), білоцвітник весняний, сон-трава, зозулині черевички справжні, любка дволиста, сон чорніючий, вовчеягідник пахучий, конвалія. Відома усім цибуля ведмежа (черемша), що у весняний період продається у великих кількостях на місцевих ринках, теж занесена до Червоної книги України як рідкісна рослина.

Якщо звернутись до чинного законодавства, зокрема до Кодексу України про адміністративні правопорушення, то згідно зі статтею 88-1 порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.  Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, - тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Статтею 90 визначено, що погіршення, знищення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

Втім питання збирати чи ні рідкісні та зникаючі види рослин не можна виміряти грошима, сплачений штраф не відновить ці рослини у природі, не дасть змогу вирости новим поколінням. Це питання моральності та чіткої громадянської позиції: навіть невелика частинка живої природи – першоцвіт – це частина нашої країни, тож її треба берегти, примножувати та навчати цьому дітей. Зростаюче покоління має навчитись розумному, доброму, вічному, щоб рід людський продовжився у майбутті.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь