Взаємодія РДА з ОТГ: окреслено перші завдання

Дата: 23.03.2021 17:20
Кількість переглядів: 2751

Після зміни адміністративно-територіального устрою держава передала більшість повноважень органам місцевого самоврядування новостворених територіальних громад. У той же час відбувається реорганізація місцевих державних адміністрацій. Про те, як взаємодіяти органам влади в нових реалія говорили на першій після реорганізації спільній нараді під назвою «Реформа децентралізації: нові виклики та перспективи».

Ініціював нараду голова Уманської районної державної адміністрації Ігор Миклащук. Також у ній взяли участь голова Уманської районної ради Віталій Олійник, перший заступник голови райдержадміністрації Сергій Жорницький, заступник голови районної ради Богдан Сокур, голови ОТГ Уманського району, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації та територіальних громад, керівники комунальних підприємств регіону.

Фото без опису

Відкриваючи нараду, Ігор Миклащук зазначив: «Реорганізація передбачає не просто перерозподіл повноважень між ОТГ і РДА, а формування якісно нової системи відносин, у якій ми повинні бути партнерами і надавати один одному підтримку. Сьогодні важливо не втратити ті економічні та організаційні зв’язки, які були напрацьовані в колишніх районах, а навпаки посилити їх в межах новоутвореного Уманського району».

Поки що законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» прийнято лише в першому читанні. Передбачається, що районна державна адміністрація виконуватиме три основні функції:

1) координуватиме діяльність територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади;

2) забезпечуватиме законність на території, у тому числі діяльності органів місцевого самоврядування;

3) до внесення відповідних змін до Конституції, здійснюватиме функції виконавчого органу обласних та районних рад.

Ігор Миклащук зупинився на координуючій функції. Він зауважив, що працюючи в межах всього району, РДА допомагатиме всім громадам, виступатиме переговорним майданчиком при вирішенні проблемних питань та формуванні стратегій та проєктів регіонального розвитку.

«Адміністрація буде зв’язковою ланкою між органами місцевого самоврядування, Офісом Президента, Урядом та ОДА. Раніше такого не було», - зазначив він.

Наразі Жашківську, Монастирищенську, Христинівську і Маньківську РДА ліквідовано. На цих територіях залишилися представництва по основних напрямках роботи РДА, натомість в Уманській РДА сформувалися фронд-офіси. Загалом відбулося значне вивільнення працівників, тож керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, районних установ закликали представників ОТГ якнайшвидше налагодити відповідну роботу у своїх виконкомах.  

Більшість повноважень, в тому числі утримання закладів освіти, медицини, культури, перейшли в громади. Однак, держава має слідкувати за дотриманням стандартів надання послуг, і на місцях цим займатиметься саме державна адміністрація. Територіальні громади наразі мають прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом та розширену податкову базу. До їх бюджетів, крім надходжень, які зараховувались до сільських і селищних бюджетів, також додалися 60% податку на доходи фізичних осіб. Про це зазначав у своєму виступі начальник фінансового управління Микола Коваленко.

Про діяльність КНП «Уманська центральна районна лікарня» Паланської сільської ради розповіла присутнім директор підприємства  Інна Добрянська.

Щодо необхідності налагодження в ОТГ якісної роботи підрозділів у справах дітей говорила начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Олена Камінська, підрозділів із соціального захисту – Олег Ярошевич, начальник управління праці та соціального захисту населення РДА.

Про забезпечення реалізації заходів у сфері цивільного захисту, оборонної роботи та протидії злочинності на території Уманського  району розповіла Віра Сакал, завідувач відповідного сектору РДА.

Першочергові спільні завдання з ОТГ також окреслили начальник відділу агропромислового розвитку, екології та взаємодії з органами місцевого самоврядування Валентина Мовчанюк, начальник відділу освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та туризму Борис Бондар.

Начальник архівного відділу Тетяна Тицькун розповіла про повноваження органів місцевого самоврядування щодо створення трудових архівів.

Зустріч була плідною та змістовною, між її учасниками відбувався живий і конструктивний діалог. Такі наради голова РДА Ігор Миклащук планує зробити регулярними, адже реформовані органи місцевого самоврядування громад та райдержадміністрація мають навчитися співпрацювати в нових умовах, з новими повноваженнями та завданнями.  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь