"Діалог між владою та бізнесом є запорукою збереження навколишнього природного середовища" - Ігор Миклащук в Буцькій ОТГ

Дата: 31.03.2021 09:18
Кількість переглядів: 829

За ініціативи голови Уманської районної державної адміністрації Ігоря Миклащука в смт Буки відбулася нарада за участі селищного голови Буцької ОТГ Сергія Залізняка, керівника ТОВ «Кищенці» Корнеліса Хузінхи, а також голови Маньківської райдержадміністрації Анатолія Риженка і начальника відділу агропромислового розвитку, екології та взаємодії з органами місцевого самоврядування Уманської РДА Валентини Мовчанюк. Мета – вивчення питання щодо користування водними ресурсами басейну річки Гірський Тікич в межах Буцької територіальної громади.

Фото без опису

ТОВ «Кищенці Фрутс», яке займається вирощенням овочів (цибулі та моркви) на промисловій основі, почало готуватися до нового сезону 2021 року. Враховуючи те, що овочі потребують поливу, підприємство зробило заявку на забір води з річки Гірський Тікич. Для визначення можливостей забору води з цієї річки, замовлено висновок з оцінки впливу на довкілля в управлінні екології та природних ресурсів Черкаської ОДА.

Водночас, товариство орендує водосховище вище по руслу в селі Вороне.  Корнеліс Хузінха розповів, що для забезпечення збереження водного плеса на цьому водному об’єкті за власний кошт реконструювали гідроспоруду, завдяки чому можливо здійснювати регулювання спуску води в річку Гірський Тікич нижче по течії.

Проте жителі Буцької громади пов’язують господарську діяльність інвестора зі зниженням рівня води в їх місцевості. Останнім часом води не вистачає в криницях домогосподарств та на їхньому головному туристичному обєкті – Буцькому каньйоні.

За словами Корнеліса Хузінхи, ТОВ «Кищенці Фрутс» застосовує для поливу крапельне зрошування, яке є економним і зменшує витрати води до 50 % в порівнянні із поверхневим поливом. На його думку, проблема зниження рівня води виникла через комплексну безгосподарську діяльність користувачів водних об’єктів, які розміщуються каскадом уздовж річки Гірський Тікич, в тому числі через безконтрольне спускання води для вилову риби.

Голова Уманської РДА Ігор Миклащук закликав учасників зустрічі не допускати соціальної напруги та дочекатися відповідного експертного висновку з оцінки впливу на довкілля. Потім обовязково буде громадське обговорення. Допоки ж запропонував підготувати Меморандум про наміри щодо співпраці.

Кожна зі сторін надала свої пропозиції для Меморандуму. Корнеліс Хузінха зобов’язався за власний кошт відремонтувати ряд гідроспоруд по річці, що дасть змогу ощадно використовувати воду і гарантуватиме наявність достатньої кількості води в Буцькому каньйоні протягом року.

У свою чергу, голова громади Сергій Залізняк сприятиме діяльності інвестора, який вкладає значні кошти в соціально-економічний розвиток території та є бюджетоутворюючим.

Місцева державна адміністрація працюватиме над залученням інвестицій для розвитку туристичного потенціалу в Буцькій ОТГ.

Підсумовуючи зустріч, голова РДА Ігор Миклащук наголосив, що створення позитивного мікроклімату між органами місцевого самоврядування та інвесторами – це запорука розвитку сільських територій.

 

1. Довідково

На території Буцької сільської ради на річці Гірський Тікич знаходиться Буцький каньйон, утворений у протерозойських гранітах, вік яких оцінюється у 2 мільярди років.

Об’єкт являє собою оригінальний скелястий берег з виступами сірого граніту висотою близько 30 метрів. Довжина каньйону – біля 2,5 км, ширина – 80 м.

Має статус обєкта природо-заповідного фонду місцевого значення.

Каньйон є надзвичайно популярним туристичним маршрутом і гордістю жителів Буків.

 

2. Довідково

ТОВ «Кищенці» розпочало свою роботу біля двадцяти років тому і нині господарює на півтора десятках сільських територій колишніх Маньківського та Жашківського районів. Основними видами спеціалізації виробництва є рослинництво, овочівництво, тваринництво.

В обробітку товариства – близько 15000 га орних земель.

Також, навідміну від більшості сільгоспвиробників, «Кищенці» розвивають молочне скотарство. 15 років товариство є членом Асоціації виробників молока України. Нині входить у десятку кращих господарств України з виробництва молока. Основна база молочного скотарства  зосереджена в селі Добра, де утримується 1700 голів корів, в планах – збільшення до 3500 голів. Завдяки впровадженню сучасних технологій, зокрема доїльної зали типу «карусель» одночасного доїння на 80 голів (яких є лише дві в Україні), молоко тут найвищої якості – екстракласу. 

Потужне сільськогосподарське підприємство наразі забезпечує роботою та конкурентною заробітною платою до 400 осіб з регіону. Велику частину робочих місць забезпечує напрямок овочівництва, особливо в сезон. Його веде ТОВ «Кищенці Фрутс», запроєктрована площа земель під овочеві культури станом на 2021 рік – 325 га.

Підприємство – соціально відповідальне та активно вкладає кошти в розвиток територій, на яких здійснює виробничу діяльність.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь