Про реалізацію програми щодо психологічної реабілітації

Дата: 20.04.2021 17:19
Кількість переглядів: 980

Фото без описуНа виконання листа Міністерства у справах ветеранів України від 16.03.2021 № 2628/10/10.1-21 надаємо роз’яснення про реалізацію у 2021 році напряму бюджетної програми 1501040 „Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та членів їх сімей (при здійсненні заходів із психологічної реабілітації), членів сімей загиблих (померлих) таких осіб, виготовлення для них бланків посвідчень та нагрудних знаків“ щодо психологічної реабілітації.

У зв’язку із зміною назви бюджетної програми КПКВК 1501040 постановою Кабінету Міністрів України від 10.03.2021 № 190 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України“ внесено зміни
до порядків, що регламентують використання коштів і організацію відповідних заходів за бюджетною програмою, зокрема до постанов Кабінету Міністрів України  від 12.07.2017 № 497 та від 27.12.2017 № 1057. Змінами передбачено можливість надання послуг із психологічної реабілітації дружинам (чоловікам) учасників антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та постраждалих учасників Революції Гідності, а також членам сімей загиблих (померлих) таких осіб.

На виконання Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) таких осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року № 497, Мінветеранів наказом від 28 грудня 2020 року № 245 затверджено Вимоги до суб’єктів надання послуг із психологічної реабілітації (зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 304/35926 від 09 березня 2021 року). Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Звертаємо увагу, що відповідно до цього наказу втратили чинність накази Міністерства соціальної політики України від 27 квітня 2018 року № 597 “Про затвердження Вимог до суб’єктів надання послуг із психологічної реабілітації та форми акта наданих послуг із психологічної реабілітації за рахунок бюджетних коштів” та від 01 червня 2018 року № 810 “Про затвердження Стандарту психологічної діагностики та форм документів з організації психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності”.

Також до Міністерства фінансів України подано на погодження проект наказу Мінветеранів “Про встановлення на 2021 рік граничної вартості послуг із психологічної реабілітації постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) таких осіб”.

Після затвердження, державної реєстрації та набрання чинності вищезазначеним нормативно-правовим актом він буде оперативно доведений міністерством до органів соціального захисту населення.

Водночас Мінветеранів розроблено й запущено в режимі тестування та наповнення модуль системи інформаційних сервісів "е-Ветеран", мета впровадження якої – збільшення поінформованості ветеранської спільноти щодо пільг і послуг та покращення системи користування ними. Відтепер
за допомогою ПК, ноутбука чи звичайного смартфона можна цілодобово отримати найповнішу інформацію про санаторно-курортні заклади і суб’єкти надання послуг із психологічної реабілітації, які працюють з ветеранами.
В системі міститься детальна інформація, характеристики закладів, місцезнаходження органів соціального захисту населення по усій Україні.
В перспективі завдяки цій системі ветерани самостійно зможуть обирати суб’єкти надання відповідних послуг.

Відповідно до пункту 8 Порядку проведення психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1057 (далі - Порядок) управлінням праці та соціального захисту населення Уманської райдержадміністрації прийнято рішення про включення ДП «Південь-Курорт-Сервіс» санаторій «Орізонт», Товариство з обмеженою відповідальністю «Комплекс оздоровлення та відпочинку «Ірбіс», Товариство з обмеженою відповідальністю «Санаторій «Борисфен», ДП «Санаторій «Верховина», ДП «Клінічний санаторій «Авангард», ДП «Клінічний санаторій «Карпати» та ПрАТ «Санаторій «Мошногір’я»  до переліку суб’єктів надання послуг із психологічної реабілітації учасникам антитерористичної операції,  дружинам (чоловікам) учасників антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та постраждалих учасників Революції Гідності, а також членам сімей загиблих (померлих) таких осіб.

Згідно з вимогами до суб’єктів надання послуг із психологічної реабілітації, які затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 27.04.2018 № 458 послуги із психологічної реабілітації надає установа, організація, заклад незалежно від форми власності, фізична особа – підприємець, одним з основних видів економічної діяльності яких є діяльність психоаналітиків, психологів і психотерапевтів.

Умови надання послуг

Послуги із психологічної реабілітації передбачають: психологічну просвіту; індивідуальне консультування; психологічну діагностику; підбор методик психологічної реабілітації; психологічну допомогу (терапія); групову терапію; психологічну та проектування майбутнього та запобігання кризовим явищам психологічного стану людини. 

Спеціалісти, які залучаються до надання послуг із психологічної реабілітації, мають належний рівень знань і навичок, кваліфікаційний рівень яких відповідає вимогам, зазначеним у довідниках кваліфікаційних характеристик професій працівників та затверджених закладом посадових інструкцій.

Санаторії забезпечують надання послуг із психологічної реабілітації в окремих кімнатах для індивідуальної роботи (площею не менше ніж 15 м2) та групової роботи (площею не менше ніж 4 м2 на 1 особу з розрахунку на максимальну кількість осіб, що можуть залучатися у групи, та додатково 10 м2 на групу).

Приміщення закладів відповідають санітарним нормам і вимогам правил пожежної безпеки та вимогам стосовно доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп, що підтверджується сертифікатами відповідності послуг проживання та послуг харчування, експертним висновком протипожежної безпеки, висновком санітарно-епідемічної експертизи, актом санітарно-епідемічного обстеження об’єкту.

Тривалість курсу не перевищує 18 днів у стаціонарних умовах.

Форму, вид та обсяг психологічної реабілітації обирає отримувач послуг.

Для проходження психологічної реабілітації отримувач послуг звертається до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування) із заявою, складеною в довільній формі, до якої додаються копія посвідчення учасника бойових дій, або інваліда війни, або учасника війни та копія документа, що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення з безпосереднім перебуванням в районах антитерористичної операції у період її проведення, для дружин (чоловіків) копія свідоцтва про шлюб.

За детальною інформацією необхідно звертатись до управління праці та соціального захисту населення Уманської райдержадміністрації: вул. М.Залізняка, 2а, м. Умань, каб. 320, тел.: (04744) 3 21 56.

 

Управління праці та соціального захисту населення

Уманської райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь