На Уманщині активізовують діяльність із протидії груповій злочинності

Дата: 06.05.2021 18:11
Кількість переглядів: 444

За ініціативи голови Уманської районної державної адміністрації Ігоря Миклащука 6 травня відбулася розширена нарада із силовими структурами, об’єднаними територіальними громадами та за участі голови районної ради Віталія Олійника. Темою зібрання стала координація зусиль для запобігання та протидії злочинам, зокрема крадіжкам в особливо великих розмірах в галузі сільського господарства на території Уманського району.

Фото без опису

«Із початком посівної кампанії почастішали випадки крадіжок на сільськогосподарських підприємствах посівного матеріалу, агрохімікатів, пошкодження дороговартісного обладнання. Лише за березень-квітень грабіжницькі дії вчинені проти трьох підприємств на суму 3,6 млн грн. Це не можна залишати без нашої уваги. Тим паче невдовзі запускається ринок землі. Нам потрібно посилити протидію груповій злочинності», -  про це зазначив, відкриваючи зібрання, Ігор Миклащук.

Детально про запобігання злочинності, розкриття резонансних злочинів, скоєних на території району за період 2016-2021 років стосовно сільгоспвиробників доповів т. в. о. начальника Уманського районного управління  поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області Вадим Матвійчук.

Він зазначив, що з початку 2021 року зареєстровано близько 7100 заяв та повідомлень громадян про вчинення кримінальних правопорушень, з них 720 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Повідомлено про підозри 308 особам. Із 7 випадків пограбувань лише один залишається нерозкритим, із 6 розбійних нападів нерозкритими є два. Проте в усіх цих справах є перспективи розкриття. Також зареєстровано 53 шахрайства, але розкрито лише 15 із них. Із 27 збутів наркотичних речовин розкрито 10. Скеровано до суду з обвинувальними актами 163 провадження.

Зареєстровано 64 кримінальних правопорушення проти власності, у тому числі 6 повязаних із сільськогосподарськими підприємствами. Всього в поліції зараз мають 13 нерозкритих злочинів в аграрній сфері.

Вадим Матвійчук відверто зазначив, що злочини, вчинені організованими злочинними групами, розкрити непросто. Але водночас запевнив, що по декількох справах близькі до розкриття. Для пришвидшення цього процесу було вжито деяких заходів, зокрема заново заслухані справи та оновлені оперативно-слідчі групи.

Також він надав пропозиції територіальним громадам і сільгоспвиробникам щодо запобігання вчиненню таких злочинів: встановлення відеонагляду, залучення добровольчих громадських об’єднань, запровадження обходу території господарства охоронцями.

Серед присутніх у залі були сільгоспвиробники, які постраждали від крадіжок на великі суми коштів, в тому числі у нинішньому році. Відверто, до керівника поліції у них було багато запитань та претензій. Проте його позитивне й активне реагування, готовність кожному іти назустріч знайшло розуміння.

Зважаючи на те, що злочинні дії в сільському господарстві носять міжрегіональний характер, присутній на нараді начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Головного управління Національної поліції в Черкаській області Євген Веклич запевнив присутніх у контролі за ситуацією на обласному рівні. Також він ознайомив зі змінами в роботі поліції. Це створення єдиного колцентру з прийому дзвінків на 102 для уникнення вибіркового прийому заяв громадян та централізованої системи управління нарядами поліції з метою оперативного реагування на ситуації. Окрім того, анонсував розбудову ситуаційного центру «Відеоналітик», до якої можна підключати всі камери відеоспостереження в області.

Голова Жашківської міської територіальної громади Ігор Цибровський та заступник голови Паланської територіальної громади Михайло Драчевський презентували присутнім цільові програми з покращення безпеки на своїх територіях.

Результати наради озвучив голова РДА Ігор Миклащук:

- проблему необхідно вирішувати комплексно: правоохоронці мають посилити розслідування справ, органи влади – передбачити кошти на встановлення відеонагляду та інші види сприяння поліції в розкритті злочинів, аграрії – підвищити заходи безпеки на своїх господарствах.

- райдержадміністрація, яка згідно законодавства забезпечує верховенство права на закріпленій за нею території, ініціює проведення таких нарад щомісяця для координації зусиль та підведення підсумків роботи.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь